v.47

Allmänt                                                                                        

Veckorna bara rusar iväg och nu är vi redan halvvägs igenom denna hösttermin. En del har varit hos oss från start och kommer så vara till läsårets slut medan vissa både har hunnit börja hoss oss men även slutat då de gått 1-4 veckor och nu återvänder hem till Sverige igen.

Luciaträningen är i full gång varje morgon och eftermiddagssamling och nu har vi även utökat vårt program med Luciasången på finska då vi har 5st med finska som modersmål. Nytt för i år, är därför att vi varje onsdag har en språkbrygga som hjälp för att översätta och förtydliga so/no-ämnen men även en lektion som helt ägnas åt modersmålet.

Det är också roligt att vårt goda rykte sprider sig i området då fler och fler hör av sig om att få göra studiebesök och ställer förfrågan om att gå 1-2 veckor även om det inte varit planerat från början. Även om man klarar av att jobba ifatt och sköta sina skoluppgifter på egen hand vid sin resort med förälders hjälp, så är det sociala en viktig bit för barnen och att de lär känna nya kamrater som kan bli vänner för livet. Dessutom att vår personal är behörig och arbetar helt utifrån de svenska läroplanerna och hemskolans medskickade planeringar där vi gör en grundlig sammanfattning och dokumentation är också en viktig bit för elevernas fortsättning i Sverige.

Vi har i veckan haft ett uppsamlingsheat av de elever som är här för första gången med att trycka våra händer på väggen. Den bara växer och växer! (Eller inte väggen, utan målningen förstås:) Se bild under år 5-9.

Idag har vi flyttat undervisningen och gjort ett studiebesök på akvariet. De yngre har under 2 veckor forskat om ett vattendjur som de idag fick se ”live”. Att kliva utanför skolans ramar och lära genom upplevelse är en viktig bit för att förstå det man hör och läser om.

Nästa veckas matsedel är följande: Sweet and sour chicken, Gai gatiam (kyckling och vitlök), Skapa din egen soppa, Spagetti och köttfärssås, Massaman (kyckling och potatisgryta).

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan – årskurs 3

Det har varit mycket fokus denna vecka på forskning kring djur som lever i havet. Den här veckan har vi även tränat på att skriva sagor och på att skriva faktatexter som ett övergripande tema i NO, svenska och SO. I matematiken har vi arbetat med addition, subtraktion och en del har även arbetat med multiplikation. Vi har även samtalat och tittat på det antika egyptens talsystem. I engelska har vi arbetat med mat och olika maträtter där eleverna bland annat har fått rita och skriva sin favoriträtt. Vi har också påbörjat vårt arbete kring goda gärningar som kommer att börja användas i vår adventskalender som vi gör tillsammans. Tanken är att främja vänskap och att lära våra elever hur en liten god gärning kan glädja någon annan. På en samling påminde vi om och pratade igenom reglerna som vi har på skolan med syftet att alla ska trivas och må bra.  I dag åkte vi till Akvariumet i Ban Phe och eleverna var väldigt glada och positiva över att kunna hitta sina djur som de hade forskat om och även fler djur.

Tack för den här veckan och vi önskar er en trevlig helg!

Anette, Förskollärare och Ida Stening, Tidigare lärare

 

Årskurs 5-9

Den gångna veckan har verkligen gått fort. Vi har alla arbetat hårt och målmedvetet för att hinna med de planeringar som låg i veckans “to-do”-låda.

Inom matematik har vi äntligen börjat med algebra och här räknat med både X och Y. De äldre har redan! lärt sig att hantera parenteser med såväl en positiv som en negativ faktor framför. De yngre har arbetat med och lärt sig omvandla mellan bråk-, decimaltal och procent. Vi har lagt en hel del tid i förståelsen av matematiken, inte bara förmågan att snabbt kunna räkna ett tal, utan även att verkligen förstå vad som händer och varför det gör så i matematiken. Med denna kunskap i bagaget behöver eleverna inte komma ihåg så mycket (läs: lära sig så mycket utantill). Anledningen är att det mesta går att räkna fram. Nackdelen med den processen är att den tar lite längre tid, men blir till skillnad blir den alltid rätt.

Inom svenska har vi även denna vecka skrivit texter av olika slag. En faktatext beskrev de olika typerna av narkotika och partydroger blev klar under veckan, till och med jag lärde mig en hel del från den texten.

På SO/NOn har vi även denna vecka fortsatt med Norden/Skandinavien nu såg vi mer hur de olika ländernas ekonomi ser ut och varför den ser ut som den gör.

Inom kemin har vi förlängt Kolväte-kedjorna och har nu börjat arbetat med råolja och dess beståndsdelar samt hur olika bränslen kan erhållas från råoljan och hur ett raffinaderi fungerar.

På engelska har texten om Thailand avslutats och eleverna har därefter fortsatt med ’enskild läsning och i viss mån dagboksskrivning. Vi kom även in på hur olika klockslag benämns på engelska jämfört med svenskan. Speciellt intressant är det svenska klockslaget ”fem i halv sju”. Vadå fem i halv….., vore det inte lättare med 25 över sex?!

Inom religion har vi kommit fram till Judendomen, som en av de fem – i Europa -stora religionerna. Vi har även denna vecka fortsatt att rita stamträdet för de tre religionerna Judendom, Kristendom och Islam

Trä och Metall, KiteSurfing brädan har nu grundmålats och kommer någon gång under kommande vecka att motiv-lackeras.

Dagens besök på Rayongs Akvarium blev en full succe för klassen. De tyckte det var så kul där att det nästan inte gick att få ut dem. Först när de yngre eleverna började ropa på dem att vi skulle åka hemåt, började de ta sig mot utgången.

Tack för ännu en mycket trevlig vecka!

Pietro, lärare senare år och  Anna, VFU-Student

 

Idrott

På idrotten har vi tränat cirkelträning där eleverna fick göra olika övningar som armhävningar, upphopp med fler övningar. Vi avslutade och började idrottslektionen med trollkull samt att avsluta lektionen med mindfulness.

Torsdagens lektion tränades återigen samarbete och koordination. Lektionen började med Knuten. Vi försökte tre gånger men den största innehöll endast sex personer. Får hoppas vi klarar det bättre nästa gång. Därefter hade vi lite Banan-kull, fortsatte med Rockringen där det yngre och äldre möttes i vars en ring. Efter fyra omgångar stod det 2-2 vilket var ett bra tillfälle att avsluta den aktiviteten. Slutligen avslutades lektionen med Harry Potter Boll och det slumpade sig att det blev flickorna i ett lag mot pojkarna i ett. Det visade sig att lagen blev fullständigt ojämna. Flickorna vann en förkrossande seger över pojkarna, primärt på grund av det samarbete och samspel de hade inom laget. En eloge!

Etiketter