v.46

Allmänt

Måndagen bestod av Loy Krathong- med föreläsning och information om högtiden, samt båtbygge  av stam, bananblad och blommor som dekoration. Sedan blev det övning av en sång kopplat till högtiden och på rasterna var det diverse spel och lekar i blandade grupper och åldrar.

På eftermiddagen samlades alla skolans elever och personal på stranden “Bee Happy” där vi badade, åt lite mellis, föräldrarna bidrog med lite skratt i leken “Familjen på cirkus” och sedan åt vi tillsammans. Thailand är inte som i Sverige med att maten kommer in samtidigt utan en familj i taget fick sin mat, vilket gjorde att några tyvärr knappt hann få sin mat innan det var dags att tända ljus, rislampor och sjösätta båtarna. Men det är kanske lite det som är just charmen med Thailand- här har vi ju den tiden, och stressen och tidpunkter finns inte på samma sätt som i Sverige. Som tur var kom “bananpannkaksvagnen” lägligt vid hemgång, så alla blev nog mätta till slut ändå:)

Loi Krathong

I tisdags var det simträning för hela skolan i Pinery Park och poolen möjliggjorde både lek och plask för de minsta, samt simma längder och diverse uppgifter för skoleleverna.

Framöver så kommer idrotten vara på idrottsplatsen på torsdagar och vi stannar kvar på skolan på tisdagar, då det ej fanns möjlighet till 2 transportmedel på tisdagar.

Vi kommer nämligen framöver behöva 2 “Song Tao”- bilar när vi åker iväg, då vi på måndag välkomnar 6 nya elever till skolan och 1 nytt barn började redan i onsdags på förskolan.

Samtidigt slutar 3st denna vecka men det är ändå en markant ökning och så kommer det fortsätta nu framöver- vilket är väldigt kul!

Vi har till elevernas glädje, bestämt att även högstadieeleverna åker med till akvariet nästa fredag, då vi vill visa dem uppskattning för det engagemang och förståelse de visar mot de yngre eleverna under skoldagarna, samt att de arbetat på riktigt bra under lektionerna!

Tisdagens fiskgratäng som lagades av mig, tillsammans med kökspersonalen var ett mycket populärt inslag och imorgon , fredag blir det traditionellt fredagsmys i form av tacos, efter önskan av eleverna:)

På måndag startar även FitKids Sports Club (idrottsfritids) och en Song Tao kommer vid skoldagens slut, köra de elever som anmält sig till idrottsplatsen (vänster vid seven eleven, höger efter brandkåren). Detta slutar kl 15.30 och då får varje familj ordna hämtning själva. Likadant på onsdag medan de på torsdag stannar kvar på skolan och då är det samma sluttid och var och en ansvarar för hämtning på skolan kl 15.30.

Trevlig helg!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan / Förskoleklass

Våra VFU- studenter kommer från och med denna vecka ta över vårt påbörjade tema- vatten. De kommer planera upp egna aktiviteter utifrån verksamheten, personliga mål och kursmål. På simningen i tisdags utforskade vi vattnets rörelse. Vi gjorde bubblor, provade att flyta och sprang åt ett håll i vattnet för att bilda en ström som vi sedan flöt med i. Det var spännande och lärorikt att se vad som hände med vattnet. Eleverna i förskoleklass fick också träna på att simma både bröstsim och ryggsim. I slutet av veckan gjordes ett experiment med fruset vatten. Detta gjordes åldersintegrerat i åldrarna 2- 9 år. Barnen och eleverna fick lära sig ordet hypotes. Vad tror ni händer om man häller olika saker på det frusna vattnet? Tex salt och färg.

De yngre barnen har även arbetat med färg och form. Detta utvecklar både språket och det matematiska tänkandet. De äldre barnen har arbetat med talmönster, uppdelning av tal och att forma siffrorna 1-10 på rätt sätt.

Pärlor

Av Vanja och Sofie fick vi även en ny leverans av indianpärlor vilket var uppskattat av både förskolebarnen och förskoleklass. Tack för en trevlig vecka med glada och positiva barn!

Isabell och Glenn, förskollärare (Vanja och Sofie- VFU)

 

1-3

Vi börjar oftast dagarna med att läsa tyst, efter den gemensamma samlingen med 4-9. Eleverna har verkligen gjort framsteg i läsningen där de utvecklat en fungerande ljudningsteknik, från att i någons fall, inte kände igen bokstäverna för 3 veckor sedan. De elever som har ett större läsflyt har börjat läsa lite tjockare böcker och kan komma till ro, vilket visar att de börjar läsa för upplevelse. Nu har några läst ut sin bok och då är det dags att skriva en bokrecension, men vi får ju inte avslöja slutet av boken. I detta arbete tränar vi på begrepp, såsom titel, författare, illustratör, handling och omdöme.

Vi varierar undervisningen med digitala verktyg och nu har flera elever fått inloggning till Bingel, som är ett komplement till böckerna där vi pedagoger kan skicka ut individuella uppgifter till hela årskursen eller individuellt utefter vad man behöver träna mer på eller fördjupa sig i. Eleverna kan själva träna fritt på “ön” både hemma och i skolan. Läs mer på http://www.bingel.se om ni är intresserade av detta hemma på skolorna om ni inte redan använder det. Det är gratis och utgår från läromedel som Sanoma Utbildning tillhandahåller. Eleverna arbetar även med engelska och svenska läromedel varierat då de både har de fysiska böckerna, men även de digitala så efter avslutat kapitel får de en repetition av området via dator eller Ipad. Eleverna uppskattar att få använda de digitala verktygen då det är en stor del av deras vardag och något som de i många fall behärskar bättre än oss vuxna! En elev har även mailat sin klass och då tränat på att kopiera och klistra in text, samt infoga/bifoga bilder digitalt. I SO har vi arbetat lite med högtider i olika religioner och i NO så är det tema vatten som gäller, då VFU-studenterna just nu har det som uppgift. Molekylens uppbyggnad och olika experiment avslutade veckan

H2O

 

Marie och Glenn, lärare tidigare år

 

4-9

Eleverna känns oerhört motiverade, vilket är väldigt stimulerande för mig som pedagog. Vi har under denna vecka fått bekanta oss med medeltiden (år 4), kol och kolförening (år 8), industriella revolutionen (år 8), vikt och volym (år 5) samt engelska, spanska och tyska. Givetvis är detta bara ett axplock av allt som studeras i denna grupp. Utöver har vi även deltagit i diverse aktiviteter som nämnts i det allmänna avsnittet. Vi har även fått in önskamål kring olika regeländringar samt förslag kring kommande aktiviteter. Detta är något som vi i personalen har tagit till oss och diskuterat samt återkopplat till eleverna. Eleverna kan och får vara med, med tankar och åsikter kring verksamheten (elevinflytande) och vi pratar ofta om “ge och ta”. Nu laddar vi för en ny spännande vecka!

4-9

Linus, lärare senare år

 

Idrott

Idrotten denna vecka har bestått av simträning för samtliga elever på ESS. För de äldre eleverna handlade det om att visa att man är simkunnig, och med simkunnig menas att man behärskar att simma 200 meter, varav 50 meter i ryggläge. Efter detta arbetade vi vidare med mängdträning (orka simma längre sträcka) samt att förfina tekniken.

För de yngre handlade det om att träna och fortsätta att utveckla sin simteknik samt att våga simma på det djupa där de ej når botten.

Torsdagens lektion handlade om orientering, och främst grundkunskaper kring, kartans tecken och färger. De fick ocksåtrna på att avbilda (rita) en karta utefter verkligheten, samt att kunna placera föremål i verkligheten i relation till kartan de ritade.

karta

Linus, idrottslärare 1-9

 

Etiketter