v.46 En mycket händelserik vecka!


Allmänt
                                                                                        

Vilken händelserik vecka! Vanliga lektioner fram till lunch men sedan har det varit en hel del schemabrytande aktiviteter.

Måndag: Firande av Loi Khratong som traditionsenligt innebar att vi pratade om högtiden (att hedra vattnet), lyssnade på låten och självklart skapade Khratonger (båtar). Så mysig stämning där alla årskurser (även förskolan) var med och pysslade och dekorerade varsin Khratong. Resultatet ser ni i kollaget här bredvid och på em/ kväll träffades vi och en hel del andra nere på stranden “Bee Happy” där vi från skolan arrangerade lite lekar för de yngre barnen och ett musikquiz för de vuxna/ äldre barnen. Sedan avnjöt vi en god buffé innan det var dags att tända ljusen och släppa ut båtarna. Givetvis lös fullmånen starkt, vilket är anledningen varför Loi Khratong alltid är på olika datum i november.

På tisdagen handlade delar av skoldagen om kartläggning i svenska för merparten av eleverna. Kartläggningen heter “Legilexi” och främjar att vi kan följa upp de återkommande elevernas resultat och utveckling från förra året och även se de nya elevernas nuläge för att se var de befinner sig och vad vi bör arbeta vidare mer med. Resultatet delges givetvis till hemskolan så att de lärarna kanske upptäcker något de inte upptäckt innan eller får bekräftat att de har bra koll på sin elev och att det stämmer överens med deras “bild”. Läs mer på http://www.legilexi.org

Onsdagens eftermiddag handlade om skapande till förmån för musikhjälpen där vi hade dubbellektion i bild. Eleverna har samlat på sig material (snäckor och drivved från stranden), samt använt pärlor, fiskelina och tråd som de gjort diverse armband och vindspel av. Bilder på dessa alster kommer under nästa vecka att läggas ut 5 i taget som man har möjlighet att “tinga”/ köpa och sedan swisha valfritt belopp till vår insamling via: http://musikhjalpen-prod.herokuapp.com/insamlingar/ess

Igår torsdag var det fortsatt arbete med “Badvett” och därefter simträning på idrotten. Läs mer nedan under rubriken “idrott”.

I nästa vecka så kommer vi åka till akvariet på fredagen efter lunch. Denna utflykt gäller alla, även om man varit där tidigare då det främjar gemenskapen i gruppen.

Matsedel nästa vecka: M: Tom kha Gai (kyckling i kokosmjölk), T: Pasta Carbonara, O: Färsomelett med ris, T: Potatis, nuggets och kall sås, F: Padtai Gai (nudlar och kyckling)

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Fredag igen!
I förskolan har det denna vecka blivit mycket skapande. Bland annat har vi skapat krathonger (“bananbåtar”), pärlarmband, vindspel av snäckor tillsammans med de äldre barnen samt att vi skapat olika mönster till pärlplattor som vi tagit kort på och laminerat. Vi bakar ofta med playdoh-lera och just nu är snögubbar väldigt populära att skapa. Då blir det även diskussioner om vinter och snö. 
Igår, torsdag, ville barnen leka häst så vi skapade en ridbana med hinder ute på gården som de kunde hoppa över och runt. Apropå djur så har vi sett en hel del intressanta djur denna vecka som har fångat barnens intresse. En padda letade sig in på vår bakgård, så den släppte barnen ut i gräset. Vi såg också en vandrande pinne utomhus, samt en ödla som gömde sig inne bland våra utklädningskläder.
Vi har också fått in en del matematik, bland annat genom att sortera pärlor efter färg, använda våra “antalsfiskar” där man ska para ihop rätt antal med rätt siffra samt ett spel där man ska para ihop geometriska figurer.

Ida, förskolelärare

Therese´s grupp

Denna vecka har varit lite annorlunda mot en vanlig vecka då vi haft schemabrytande aktiviteter på eftermiddagarna. Det vi har jobbat mest med denna vecka är matte och svenska då dessa pass ligger på förmiddagen.

I svenskan har de äldre eleverna i gruppen fått börja skriva en längre berättelse, ”Den magiska dörren” , som de sedan ska få läsa upp för de yngre eleverna. I detta arbete får de träna sig i att skriva beskrivande, att använda sig utav talstreck, göra berättelsen mer spännande genom adjektiv samt att knyta ihop en handling. Dessa saker är sådant som finns med i kunskapskraven för åk 3 och genom detta arbete så ges man tillfälle att träna på många bitar på ett lustfyllt vis. 

Under mattelektionerna är det väldigt varierande arbetsuppgifter, det är tiokamraterna, additionsuppställning, multiplikationsuppställning med minnessiffra, att lära sig skriva siffrorna, längd och vikt! Eleverna har denna vecka fått avsluta mattelektionerna med 10 minuters träning på Skolplus. Då har de fått träna på sådant de arbetat med i sin arbetsbok. 

Therese, lärare tidigare åldrar 

 

Linus grupp

Under veckan som gått har vår äldsta elev genomfört flertalet prov, där hon visat att hon behärskade dessa områden mycket bra. Detta är ett av det roligaste med själva yrket, att få se när eleverna får ta emot “belöningen” av sitt hårda arbete! Vi har även haft många intressanta diskussioner kring hur man kan formulera olika åsikter och argument i text. Vad som menas med bindeord och hur man skall försöka att skriva för att “fånga” läsarens intresse.

Eleverna i åk 4 och 5 har arbetat med ng-ljudet. Ng-ljudet kan ibland uppfattas som lite svårt att få grepp om, detta då det kan visa sig i olika former. Något som jag reflekterat över är hur snabbt man kan se en utveckling hos flertalet elever när det handlar om uttal och att prata engelska. Självklart beror det mycket på att de befinner sig i en miljö där de “tvingas” till att försöka tala engelska för att kunna kommunicera med lokalbefolkningen för att göra sig förstådd. Detta tar de sedan med sig in i klassrummet, där man ofta kan märka att självsäkerheten kring att tala engelska är god. 

Linus, lärare senare åldrar 

 

Idrott

Tisdag: Eleverna fick i grupper leta upp “Badvett” på Internet och läsa vad det innebar. Sedan skapade dem affischer med reglerna och diskuterade varför de tror att de fanns. Sista stunden av timman blev det Tabata där eleverna tränade ben och överkropp i olika rundor om 20s arbeta och 10 s vila *8. Eleverna sa direkt att de skulle testa detta med föräldrarna hemma då de orkade köra dessa korta stunder men blev rejält trötta. Effektiv träningstid räknades ut till 9min.

Torsdag: Vi slutförde först affischerna om badvett så de blev klara. Sedan ägde terminens första simlektion rum. Självklart ligger fokus på tekniken i arm- och bentag, samtidigt är det också viktigt att träna andra moment som vattenvana, flyt-kunskap och livräddning. Dock avstod vi från att träna livräddning denna gång, då fokus låg på simteknik. Då åldern var väldigt varierande var det stor skillnad på simkunskap. De äldre eleverna har väldigt ofta redan utvecklad simkunskap, och då handlar det mer om att förbättra ork och teknik medan de yngre många gånger är precis i starten av sin siminlärning och ska fokusera på att ha vattenvana och flyta.

// Linus och Marie

Etiketter