v.46

Allmänt                                                                                        

I veckan har skolans lokaler präglats och kunskapstörstiga elever och sociala aktiviteter på rasterna. Eleverna leker och pysslar, oavsett ålder och de äldre visar både respekt och förståelse för de yngre. Vi hade en diskussion med de äldre, att det är synd att det inte finns så mycket redskap för att kunna vara aktiv på rasterna, så fort man börjar i år 7. Här märker vi hur samtliga elever leker, pysslar, pärlar m.m. för att redskapen finns där. Det kanske också beror på att vi har mobilförbud på skolan och att iPadsen enbart får användas under lektionstid. Helt plötsligt “tvingar” man barnen att använda sin fantasi och barnasinne!

I torsdags var det simträning och vi tog en gemensam promenad till en närliggande pool, som vi är SÅ tacksamma för att vi får låna. Förutom simträningen så var det tacotorsdag där vi både fick in hemkunskap och flertalet kulturer i maträtten. Det var skandinavisk sallad, vietnamesiskt rispapper som tacobröd, thailändsk mangosalsa som gjordes av en elev i år 8 och mexikansk tacokrydda och nachochips!

Nästa vecka så är det samma matsedel som denna (läs v.45) och på fredagen så blir det ett studiebesök för samtliga elever på akvariet i Ban Phe! Under närmsta dagarna så kommer vår “låsta” Eastern Swedish School- grupp tas bort och vi kommer hädanefter publicera information och en del bilder via vår nya företagssida på Facebook istället- ESS Skolan. Gå in och gilla/följ den för att få uppdateringar och att ni därigenom kan följa oss här på andra sidan jorden. För de som har mer behov av detaljerad information och mer personliga bilder (föräldrar eller andra anhöriga till elever som går hos oss) så kommer vi starta upp en ny “låst” grupp som är koppla till vår nya företagssida. Då kan vi nå ut snabbt till berörda föräldrar och de kan även ha en dialog mellan varandra under sin vistelse här.

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan – årskurs 3

En härlig vecka med ett roligt avslut på en fredag med utflykt till en thailändsk skola och fått använt deras lekpark, där har vi även jobbat med utematte samt lite thailändska!

På svensklektionerna har vi fortsatt att träna på att skriva små och stora bokstäver, meningsbyggnad samt på att skriva faktatexter. Vi har även haft högläsning där vi har fortsatt att träna på hörförståelse och “Spågumman” som hjälper oss att förutspå vad texten kommer att handla om. Nästa vecka kommer vi även att börja använda oss av “Detektiven” som upptäcker svåra ord i texten. I SO har vi fortsatt vårt arbete “vårt samhälle” och några har även börjat att forska om Thailand. I NO har alla elever börjat forska och göra tankekartor om ett djur som de sedan ska få göra planscher om. Vi ska även få åka på utflykt till akvariet nästa vecka och då har eleverna fått välja ett djur som lever i vattnet att forska om. I matematiken har vi arbetat med addition, subtraktion och en del har även arbetat med multiplikation. I engelska har vi arbetat med kroppen och våra olika kroppsdelar. Eleverna har gjort engelska loppor som de har skrivit i på engelska. I fredags gick vi till den thailändska skolan i närområdet och lekte samt hade utematte på deras lekplats.

Tack för den här fartfyllda och härliga veckan och vi önskar er en trevlig helg!

Anette, Förskollärare och Ida Stening, Tidigare lärare

 

Årskurs 4-9

Veckan har präglats av en väl sammanhållen grupp som arbetar bra såväl individuellt som i grupp. Elever som pedagoger hjälps åt med de frågeställningar, problem och utmaningar som uppkommit i klassrummet, men även umgås på tvärs under raster och luncher. Under lunchen sitter gruppen dagligen kvar efter maten och pratar om ”något” som bara sådär helt spontant börjats att diskutera (oftast ett ämne helt utanför skolans värld). Dessa diskussioner blir ofta mycket spännande och roliga diskussioner.

Men nu till vad vi gjort under skoltid den gångna veckan?
Planen vara att starta besöket i Algebrans underbara värld men omständigheterna gjorde att vi först kommer dit kommande vecka. Istället har vi repeterat geometri med omkretsar, areor och volymer. Anna höll en extra-lektion i att hantera och förstå begreppet (längd) skala, samt tryckte 

Anna på läroplans kraven att kunna dokumentera såväl sina tankar och beräkningar som att rita en bra bild som illustreras såväl problemet som lösningen.        

Inom svenska har vi även denna vecka fortsatt att skriva texter av olika slag. Vi har parallellt med detta tittat på en texts uppbyggnad – kapitel, stycke, avsnitt och andra indelningar – och även tangerat meningens uppbyggnad med subjekt, predikat och skiljetecken. Sagan om ”Den dåliga snickaren” blev klar, liksom ”Zeldas liv som ändrades på en natt” (=en kort novell om hur det kan vara som ungdom att börja i ett nytt gymnasium).

På SO/NOn har vi fortsatt med Norden/Skandinavien och forskat lite kring Nordens klimat och hur lika/olika (geografiskt) de Nordiska länderna är.

Kolväte-kedjornas kemi (Metan, Etan, Propan) har avslutats denna vecka och vi väntar med spänning på nästa kapitel i kemin.

På engelska är vi på väg att avsluta texten om Thailand. Några elever fortsatte med enskild läsning och dagboksskrivning.

Vi har nu börjat titta på en av de fem – i Europa -stora religionerna Islam: Vi håller även på att reda ut (rita) stamträdet för de tre religionerna Judendom, Kristendom och Islam

KiteSurfing brädan formades på fredagens Trä och Metall- lektion. Den kommer att sammanfogas (limmas och skruvas) under helgen av Pietro. Limmet som kommer att användas är säkerligen ganska hälsovådligt, så därför bör inga elever finnas närvarande….. Resten av klassen fick uppgiften att rita två perspektivbilder. En sfär (klot) samt en kub i ”solljus”, detta för att träna färdigheten att kunna se och få linjer och skuggor rätt.

Pietro, lärare senare år och  Anna, VFU-Student

 

Idrott

På idrotten har vi tränat cirkelträning där eleverna fick göra olika övningar som armhävningar, upphopp med fler övningar. Vi avslutade och började idrottslektionen med trollkull samt att avsluta lektionen med mindfulness.

Torsdagens lektion flyttades från skolgården till liten men fin pool i vilken eleverna fick uppvisa sina vatten- och simfärdigheter. De yngre eleverna på simning och dykning i en pool som finns i närområdet. Eleverna lärde sig dyka väldigt snabbt och var mycket duktiga på att kunna balansera och flyta i vattnet som står i det centrala innehållet för 1-3 (Lgr 11).

De äldre eleverna visade upp att de behärskar såväl bröstsim som ryggsim samt att dyka och hämta föremål från botten. Vidare övades det även ‘simhopp’, människo-pyramidbygge, flyta på rygg respektive mage allt med syftet att förbättra elevens vattenvana och då få en ökad trygghet och säkerhet i vattnen.

Etiketter