v.45
Allmänt
Veckan har flutit på och eleverna har börjat komma in i rutinerna kring sitt skolarbete och vårt gemensamma förhållningssätt på ESS. Varje morgon har skolan samling där vi går igenom dagen och där vi även lär ut lite enkla ord och fraser på thailändska. På bara 2 veckor så kan de flesta elever följande: 1,2,3,4,5, Hej, Tack, gott, ja, nej, måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, vit, orange, svart och ris.
Efter inköp av nya hopprep så har resterna bestått en del av gemensamma hoppreps sekvenser där barn mellan 2,5år upp till 15år hoppar gemensamt- Häftigt att se!
Vi har också tagit en gruppbild där vi försökte få fram vad vi arbetar med på ESS och vad skolan står för- glädje, gemenskap, åldersintegrerat, arbete i såväl praktiska som teoretiska ämnen, fysiska aktiviteter, och digitala verktyg.
Idag, fredag har hela skolan haft en gemensam bilduppgift, men den kan jag inte avslöja förrän på söndag…
Nästa vecka händer det grejer! På måndag börjar det ytterligare en pedagog som heter Glenn och samtidigt börjar även 2 VFU-studenter som ska göra sin högskolepraktik i förskolan/ förskoleklass. Vi välkomnar samtidigt ytterligare 2 nya elever- Svea till årskurs 2 och Emilia till årskurs 5.
På måndag är det Loi Kratong där vi hedrar och tackar för vattnet. Vi ägnar måndagen åt att lära oss om den thailändska högtiden, samt båtbygge i åldersintegrerade grupper. På kvällen samlas eleverna med familj på stranden Bee Happy, där vi umgås, äter och släpper ut båtarna med ljus i när det mörknat.
På tisdag är det dags för säsongens första simträning. Alla barn och elever åker i 2 omgångar till Pinery Park-poolen, där vi delar in barnen i grupper utefter simkunskaper och vilka uppgifter de eventuellt har med sig från hemskolorna.
Lunchen för de nästkommande 2 veckorna är följande: Mån: Khao Pad Gai (Ris, grönsaker, kyckling) Tis: Fiskgratäng eller stekt fisk, med potatis Ons: Omelettpaket med köttfärs Tors: Tacos (elevernas önskemål:) Fre: Pad Tai Gai (Grönsaker, nudlar och kyckling).
Marie, rektor/ förskolechef
Förskolan / Förskoleklass
Vi har i veckan arbetat vidare med vårt tema vatten. Vi har bland annat fått lära oss att den kemiska betäckningen för vatten är H2O och att vatten kan bestå av olika former, fast, flytande och gas. Vi har påbörjat ett experiment där vi ställt in en burk med vatten i frysen och en i solen. Den vi ställde i frysen frös till is och i den burk vi ställde i solen hade vattennivån minskat. Vattnet i solen hade också blivit väldigt varmt. Det var kallt men härligt att känna på isen. Den burk som står i solen får stå kvar över helgen och burken med isen står inne i vårt samlingsrum. Vad händer med vattnet nu? På måndag ska vi ta reda på vad som hänt.
Vi har också arbetat med bokstäverna E och O i veckan. Då har vi tittat på fem myror är fler än fyra elefanter, letat ord på respektive bokstav och arbetat i bokstavsboken. Vi har också placerat ut bokstäverna i vårt bokstavspussel (Fast vi glömde O, vi får göra det på måndag)!
På lästräningen tillsammans med år 1 har vi introducerat nya ordbilder. Flytet i läsningen utvecklas hela tiden, även fast det är nya ordbilder denna vecka få vi inte glömma de gamla.
Isabell, förskollärare
1-3
Då en elev hade som uppgift att skriva en faktatext om Thailand så började årskurs 2-3 att träna på studietekniken kring en tankekarta. Eleverna fick först berätta vad de redan kunde och vi påbörjade en gemensam tankekarta. Därefter fick de i läxa att ta reda på mer och under tisdagen samlade vi ihop allas kunskaper och gjorde en stor gemensam tankekarta på tavlan. Sedan skrev de sina faktatexter och försökte formulera meningar utefter de stödord som fanns på tankekartan- och återigen så blev jag riktigt imponerad av samtliga!
Handstilen och att forma bokstäver går framåt och vi har både tyst/ egen läsning och högläsning av mig, varje dag- Just nu läser vi ”klassikern” Hugo och Josefin. I år 1 arbetar vi mycket med bokstavsljuden och läslistor.
I matematiken har vi denna vecka pratat lite om volym, där eleverna praktiskt fått se decilitermått och literkanna. Vi har omvandlat 23dl till 2L och 3dl och tvärtom (3L och 4dl= 34dl).
Vi arbetar med talsyntes i vårt skrivande via digitala verktyg som hjälp och även stavningsappar, elevspel.se och King of math figurerar i omlopp.
Marie, lärare tidigare år
4-9
Under veckan har ett antal elever påbörjat att arbeta kring tema vatten och vattnets kretslopp. Vi har bland annat skapat ett miniatyr-växthus som är slutet, för att på så sätt kunna återskapa vattnets kretslopp.
Utöver detta har det bland annat genomförts examinationer för några av de äldre eleverna i kärnämnena. Det har också forskats kring pingviner, och förberetts för en muntlig presentation via PowerPoint för en av eleverna. Digitala verktyg är något som ständigt genomsyrar undervisningen, framförallt för de äldre eleverna där de jobbar parallellt mot sin hemskolors planeringar via läroplattformar. Även de yngre eleverna i klass 4-9 arbetar delvis av tiden med digitala verktyg (surfplattor, dator) inom samtliga ämnen för att variera inlärningssätt, då vi alla lär oss på olika sätt.
Linus, lärare senare år
Idrott
Under veckans två olika idrottslektioner har vi genomfört dels ultimate frisbee samt ett hopprepspass. Ultimate frisbee är en lagsport där syftet är att göra poäng i en sk målzon. Denna vecka gick vi igenom grunderna och övade de enkla grunderna som teknik vid kast samt att vinden och avståndet har betydelse. Under lektionen med hopprep var syftet att dels påvisa vilken effekt hopprep kan få i pulshöjande syfte, samt att träna koordination och balans.
Linus, idrottslärare 1-9
Trevlig helg på Er!