v.45 Gustav Vasa har trängts med Anne Frank och Vishnu…

   Allmänt

Säsongens andra vecka startade med att nio nya elever började. En härlig blandning av åldrar, men som alla snabbt smälte in i gänget. Något förskolebarn har varit lite ledset och saknat mamma eller pappa, men då är de äldre skolbarnen snabbt där och sträcker fram sin hand, som hen så tryggt tagit emot. Den familjära stämningen har infunnit sig väldigt snabbt denna säsong. Flera av barnen umgås en hel del på fritiden och i onsdags så var det även fotbollsträning som fritidsaktivitet. Flera peppade varandra under skoldagen om att vara med, och det kom även andra barn i området som inte går på skolan. 

I tisdags så var det Loy Khratong, vilket innebar en högtid/ festival där man hedrar vattnet och ber om förlåtelse. Efter lunch på tisdagen så hade vi en genomgång av varför man firar Loy Khratong och sedan var det dags för instruktion av “Båtbygge”/ Khratongbygge. Eleverna arbetade antingen enskilt eller i syskonpar och som material hade de bananträdstam, olika ark av gröna blad, flerfärgade mindre blad, blommor, ljus, rökelse och spik. Fantastiska alster skapades och man märkte hur stolta de var över sina “båtar”.

På eftermiddagen träffades nästintill alla skolfamiljer på en gemensam strand, där de badade, lekte och åt tillsammans. Efter maten var det dags att sjösätta båtarna och det var allt en sport att kunna hålla ljusen tända, samtidigt som man fick vada ut till midjehöjd för att komma över vågorna som slog tillbaka. Men vilken syn! – av att se dessa små ljus, skumpa ut på vattnet. Det tändes även rislampor som flög iväg och pricken över i:et var nog att Pannkaks-Vagnen kom lägligt tills vi skulle åka hem:) Trötta och nöjda barn, föräldrar och pedagoger åkte sedan hemåt för att förbereda sig inför en ny skoldag.

Tack “Bee Happy” som ordnade mellis och en god buffé, och tack även till Jampas massage, som hjälpte till med allt kring båtarna och bygget!

Nästa tisdag (v.46) är det simträning. Medtag badkläder, handduk och eventuella flythjälpmedel om ert barn behöver det. 

 

Matsedel nästa vecka: Måndag: Khao Pad gai, Tisdag: Makaroner och köttbullar, Onsdag: Masaman, Torsdag: Potatismos och korv

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Den här veckan har vi lärt känna två nya barn som har börjat. En på förskolan och en i förskoleklass. Vi är just nu tre förskolebarn, men två barn från förskoleklass är hos oss kortare stunder under dagen, som paus från skolarbetet i klassrummet med F-3. 

De nya barnen har fått upptäcka våra miljöer och vi har lärt känna varandra genom lek och samvaro.

Vi har haft mycket utelek på vår egna gård och framförallt är det vattenleken som är populär men även att få göra ”geggamoja” av sand och vatten. Barnen har även uppskattat de nya penslarna för att ”måla” på väggar med vatten. 

Vi har fått lite nytt material och det mest populära bland barnen har varit olika havsdjur som de har utforskat både inomhus och ute i vattnet. Vi har även tittat på en liten film om olika vattendjur där de benämner deras namn flera gånger och man får se dem i sin rätta miljö. 

Vi har deltagit i skolbarnens musik/rörelselektion och vi har även byggt egna krathonger som barnen var så stolta över. 

Barnen i förskoleklassen har i slutet av veckan jobbat mer och mer med olika skriv och räkneuppgifter men de spelar också spel och leker affär. Framförallt verkar de trivas väldigt gott i våra lärmiljöer. En ny och populär lek bland barnen har varit att leka frisör. Jag har på efterfrågan skaffat lite material till detta men vi kommer att fylla på med mer lekstimulerande material allteftersom. 

Helena, förskollärare

 

F-3

Fredagen är här och det är dags att sammanfatta en händelserik vecka. Under svenskpassen har vi arbetat med bokstavsträning för de yngsta och de äldre har bland annat skrivit sagor. Vi har t ex fått stifta bekantskap med den läskiga nallebjörnen som med våld vill ta över världen. Vi håller alla tummarna för att han i kapitel två stöter på motstånd. Vi har även haft barn som illustrerat sina texter med otroligt kreativa målningar.

Under passen i SO har eleverna arbetat med bland annat namngeografi. Världsdelar och världshav har pekats ut på vår nyinköpta världskarta. Vi har även pratat om vår miljö. Vad är det egentligen som är klimat och miljö? Givetvis har vi även funderat på hur vi kan påverka den. 

När vi kommer till engelska har vi elever som har tränat på att följa instruktioner skrivna på engelska. Via instruktioner har detaljrika bilder växt fram. Ord för att beskriva sin familj har vi också tränat på.

Under mattelektionerna har det arbetats med allt från taluppfattning med 10-kompisar, multiplikationstabellen, bråkräkning och tid till de fyra räknesätten (+, -, x och /). Vi har också slagit tärning och tävlat lite i mattespelet, Giriga Grisen.

På NO´n har vi jobbat med lite olika saker tex en faktatext om tomaten, jämförelse mellan barr- och lövskog, människokroppen och olika djur som finns på en djurpark.

Henrik (SV, ENG, SO) och Maggan (MA/ NO/ TK)

 

4-9

Även för de äldre barnen har det i klassrummet varit en väldigt händelserik vecka. I svenskan arbetar eleverna med att forma längre texter. Det skrivs dagböcker, sagor och tidningsartiklar. Vad är det egentligen som särskiljer en artikel från andra typer av texter? Det vet nu några av våra elever. Den läskigaste texten i denna grupp är helt klart texten som handlade om den blodtörstiga hajen som härjar på stränderna. Extra läskigt blir det när hajen helt plötsligt utvecklar ben och tar sig upp på stranden. Jag kommer bada i poolen nästa vecka…

På SO-passen är det som vanligt väldigt “spretigt”. I klassrummet har Gustav Vasa trängts med Anne Frank och Vishnu. Gemensamt har eleverna tränat på lite världsgeografi. Då vi som ni läst ovan firat Loy Krathong ihop har vi även talat på SO om buddhism och högtiden som firades. Vi har även talat om vikten av ceremonier och riter inom de olika världsreligionerna. 

Engelskalektionerna har för vissa elever inneburit glosförhör och hörförståelsetest. De fina resultaten har sedan skickats hem till respektive engelsklärare i Sverige. Extra roligt är att vår engelsktalande klasskamrat från Hamburg inspirerar de andra i klassen att våga använda det engelska språket. Mycket nyttigt!

Det tänks och funderas också på många olika saker på mattelektionerna. Det har handlat om decimaltal, bråkräkning, förlängning och förkortning mm. Vi gjorde också en gemensam uppgift om prioriteringsregler. En av eleverna kunde hjälpa alla andra att komma ihåg dem med hjälp av en “matte gubbe”

På NO’n har vi jobbat med människokroppen, fossila och förnybara bränslen och lite om elektricitet. VI har också planterat frön och funderat över vad ett frö behöver. 

Teknik har några av eleverna jobbat med också, då handlade det om scratch- programmering och uppfinningar.

Henrik (SV, ENG, SO) och Maggan (MA/ NO/ TK)

 

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

Äntligen idrott! Det är en fras som man ofta kan höra flera elever säga. Det är som pedagog oerhört kul att höra den meningen. Idag var det dags för aktiviteter som doppboll, kinesiska-muren och pulshöjande. Pulshöjande aktivitet kan vara en mängd olika saker, där syftet är att få upp puls i kroppen lite extra, så att kroppen/hjärtat får lite extra träning. Även under denna vecka valde vi att genomföra en gemensam idrottslektion för samtliga elever i skolålder då tisdagens lektion utgick till förmån för Khratongbygge. 

På bilderna ser ni när eleverna ”tävlar” i aktiviteten kinesiska muren. Syftet är att ta sig över muren utan att bli tagen. Utan att man tänker på det så tränar man motoriska färdigheter, samarbete och smidighet. Stor eloge till alla barn! Koncentrationen var hög och så även glädjen.

Som en extra påminnelse nämner även jag att tisdagens idrottslektion nästa vecka är simundervisning. Glöm inte badkläder och eventuella flythjälpmedel. 

Slöjdlektionen denna vecka ersattes av Loy Krathong “båt” bygge. Eleverna var jätteduktiga och byggde fina båtar.

På bilden fick de nya eleverna göra namnskyltar, några jobbade med serieteckning och de flesta ritade fiskar.

Eleverna har fått i läxa över helgen att leta efter en sten att ta med till nästa veckas bildlektion. Vi ska måla fiskar på stenarna.

Linus (Idrott) och Maggan (Slöjd/Bild)

Etiketter