v.44- Ny termin, nya inventarier, nya utmaningar, ny vänskap och ny kunskap!

Allmänt                                                                                        

Det går fort när man har roligt sägs det… vilket vi personal verkligen kan bekräfta! Första veckan har flutit på bra och eleverna har snabbt kommit in i rutiner och arbetssätten. Nya vänskapsband har knutits och på rasterna är det full fart av diverse aktiviteter. Vi hade strategiskt valt att inte köpa in allt för mycket rastaktivitet- saker för att eleverna själva skulle få önska vad de ville ha- elevinflytande:)

Så med en blandning av nya/gamla elever, ny och gammal personal, så behövdes det även vara lite nya rastinventarier tyckte vi!

Så redan på tisdagen så fanns det nya pingisrack, bollar, darttavla, UNO-spel med mera. Detta varvas nu med fotboll, landbandy, hopprep, rockring och boll-leken “apan i mitten”. Förra året investerade vi i lite “cirkus-redskap” vilket också anammats av några elever. Kendama- är en lugnare form av “lek” där det krävs hög koncentration och teknik- vilket vi har några elever som gjort en enorm utveckling i! Längre fram kommer även jag hålla i lite jongleringsskola för de som önskar och på måndag kommer det en STOR överraskning som också är en önskan från eleverna…:)

Maten har varit populär och vi kommer behöver “uppgradera” mängden då flertalet elever tar om både 2 och 3ggr. Eleverna har umgåtts med varandra oavsett årskurs och vi lär även av varandra, förskolan och högstadieelever, vilket ni kan läsa om under rubriken 5-9.

Nedan kan ni läsa mer specifikt kring varje verkamhet/årskurs och på ESS-skolan/ ESS-skolan 18/19 uppdaterar vi mer kontinuerligt, gentemot här som blir ca 1 gång/vecka.

Nästa vecka börjar det ytterligare en elev och sedan kommer elevantalet stiga för varje vecka. Det är simning på torsdag 8/11 så medtag badkläder, handduk och puffar för de som behöver.

OBS! Ni har väl inte missat att vi bytt telefonnummer? Numer nås vi på telefonnummer 099 – 478 76 22.

Missa heller inte att vi har barndans på skolan varje torsdag 14.30 för ALLA som vill och (gratis) och att det även är Yoga på onsdagar kl 08.45. Samling vid 7-eleven innan Pinjeparken mot Ban Phe.

Matsedel nästa vecka: M- Gai gatiam (kyckling med vitlök), T- Panerad fisk, kall sås, potatis, O- Pat bao krapau (köttfärs, ris och ägg), T- Spagetti och korv, F- Chicken green curry.

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Fast att det bara gått en vecka så känns det som att man har varit här längre och barnen har verkligen anpassat sig till alla nya rutiner. Vi har varvat dagarna med lek och lite mer styrda aktiviteter som tex sångsamlingar, pyssel och sagostund. Någon gång under dagen tar vi fram den svarta väskan som barnen fick pynta under första dagen och där i ligger allt från QR-koder till trollspö samt Humpe eller Dumpe. Under dagen frågar barnen när det är dags för svarta väskan så det ser jag som ett bra betyg på att de uppskattar och tycker det är ROLIGT.

Inom området naturvetenskap, har vi utforskat det fysikaliska fenomenet densitet, genom att testa vad som flyter respektive sjunker samt att vi har fått ny kunskap om Gecko-ödlan.

Barnen har fått bekanta sig med QR-koder och ber själva om att få en surfplatta för att få scanna dessa.

Utflykten till skolans lekplats i torsdags var populärt. Idag under veckans reflektion sa ett barn “Dit vill jag gå fler gånger”.. och ja, det lär vi göra :)

Det har varit en helt fantastisk första vecka och jag längtar redan till måndag- men först så ska vi njuta av helgen:)

Emma, förskolelärare

 

Årskurs F-4

Så har första veckan passerat och vi börjar bli varma i kläderna och lära känna varandra. Vi har pratat om hur man är en bra kamrat och vad som är viktigt att tänka på med sina kompisar. Eleverna fick tillsammans i grupp göra en plansch där de skrev ner sina tankar, så många kloka åsikter kom fram.

Vi har denna vecka påbörjat ett tema om vatten och dess kretslopp. Vi har tittat på film tillsammans och sedan har vi skrivit ner anteckningar till filmerna. Här får eleverna träna sig på att ta ut fakta samt att dokumentera sina kunskaper. På matten har vi varierat med att jobba i våra matematikböcker samt haft praktisk matte där vi tränat subtraktion. I torsdags morse, fick eleverna träna multiplikation och addition med tiotalsövergångar på elevspel.se. Vi har en del plattor att tillgå men de elever som har möjlighet att ta med padda eller dator får gärna ta med sig det till skolan då vi kommer att arbeta mer digitalt framöver.

Fredagen avslutades med en bildlektion där vi arbetade med färglära. Vi pratade om grundfärgerna rött, gult och blått och även om de sekundära färgerna orange, lila och grön.

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 4 – 9

Då var vi igång, härligt! Under veckan har vi arbetat med mängder med olika ämnen, men ett lite axplock av allt som studerats är följande: geometri, algebra, vasatiden, skriva insändare, bisatser, musikhistoria och växthuseffekten. Men som sagt, detta är bara ett axplock av allt! En annan intressant sak som är värd att nämna, är att vi har en elev som enbart talar engelska och thailändska, men vars syfte är att lära sig svenska. Detta medför en enorm möjlighet för eleverna att naturligt få möjlighet att träna sin engelska, samtidigt som det även sker ett stort språkutbyte både på svenska och thailändska med engelska som länk vid förklaringar.

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott

Under veckans första idrottslektion var syftet att genom lekar träna de motoriska förmågorna. Genom att inleda lektionen med en uppvärmning innehållandes flertalet olika koordinationsövningar så var hjärnan direkt tvunget att kopplas på. Detta för att sedan övergå till lekar och stafetter. Avslutningsvis hade vi en enklare genomgång kring varför töjning/stretch är viktigt för musklerna.

Torsdagens lektion var mer fysiskt krävande. Uppvärmningen bestod av “skugghopprep” (enkelt förklarat hopprepsövningar utan verkligt hopprep i händerna). Lektionens huvudaktiviteter bestod av doppboll och landbandy som avslutades med lite kortare löpningar för att få upp pulsen och sedan nedvarvning/stretch.

// Linus

Etiketter