v.44 Äntligen är vi igång – Nästa vecka firar vi Loy Khrat”ång”

Allmänt

  Äntligen är vi igång! Medan barn och elever i Sverige går på höstlov så startar vi igång här i Thailand. Dock är det inte så många barn som startar den veckan utan flera väljer att ta höstlov först och börja veckan efter. Varför vi väljer att starta igång är för att personal och verksamheten ska kunna sakta ställa om sig och in sig på hur arbetet här nere går till. Vi har under veckan varit 10st elever och nästa vecka dubbleras den siffran. Sedan stiger den efter varje måndag för att nå sin peak i december/januari.

Skolan är i toppskick efter en uppfräschning av el, ventilation och klinkergolv. Vi har varje morgon startat upp med en gemensam samling där vi har gått igenom lite vanligt förekommande ord på thai, och därefter har eleverna haft vanliga lektioner varvat med lite gemensamma aktiviteter för att få en bra start och gruppdynamik. På rasterna så har det spelats fotboll, lekts kurragömma, spelats spel och målat. Idrott och musik/rörelse har vi också hunnit med.

Denna vecka valde vi att ha alla årskurser i samma klassrum men i samband med att elevantalet fördubblas till nästa vecka så kommer det bli 2 grupper. Vi välkomnar Margareta till enheten som landade i måndags. Henrik och Margareta är behöriga i olika ämnen och kommer därför vara i båda grupperna och ansvara för sina ämnen. 

På tisdag nästa vecka är det Loy Khratong vilket är en stor Thailändsk högtid som firas för att hedra vattnet. Vi kommer under skoldagen få besök av en person som kommer berätta lite om högtiden och sedan kommer alla eleverna att få tillverka sin egen Loy Khratong-båt. Dessa båtar kommer sedan under kvällen släppas ut på vattnet med tända ljus. Vi kommer ordna med en buffé på stranden Bee Happy, som man kommer kunna anmäla sig till via Facebook från och med lördag. Givetvis är detta en frivillig aktivitet men brukar vara mycket uppskattat. Alla i området är välkomna att närvara- även om man ej går, eller har barn på skolan.

Pga Loy Khratong-bygge så utgår idrotten denna tisdagen. Alla har idrott på fredag istället.

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Gai gatiam (kyckling med vitlök), Tisdag: Spagetti och köttfärssås, Onsdag: Panaeng med ris, Torsdag: Hamburgare med bröd

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan


Förskolan har haft en mjukstart med 3 barn den första veckan. Vi har fokuserat på att lära känna varandra, komma in i de nya rutinerna och barnen har fått upptäcka lärmiljöerna tillsammans. Vi har även iordningställt och lagt till lite material. 

Vi har varit på vår egna lilla utegård och upptäckt miljön där och haft vattenlek i skuggan två gånger. När skolbarnen har haft rast har vi haft gemensam fruktstund och utelek med dem och det kommer vi att fortsätta med. Det har varit fint att se hur de yngre barnen samspelar väl med de äldre barnen. 

Vi har sjungit några sånger, haft disco (då släcker man och dansar med mysig lampa) och spelat instrument såsom, trumma, tamburin och xylofon. Vi har även deltagit på skolbarnens musiklektion då det var mycket rörelse till musik. 

Några barn har tränat på bokstäver i form av ”hänga gubbe”, skriva sitt namn, bokstavspussel, skriva alfabetet, ljuda barnens namn och pärlat halsband med sitt eget namn. 

Vi har lekt affär och kom då på att vi behövde pengar. Vi kopierade sedlar och mynt som vi sedan klippte ut. 

En extra rolig händelse var när vi kopplade upp oss med min hemförskola i Sverige och kunde prata med och vinka till barnen där genom ipaden.

Vi har också räknat en del när vi har spelat spel och hjälpts åt med ett sifferpussel. Även våra nyinköpta antalsplanscher har uppmuntrat till att räkna.

Helena, förskollärare

 

F-6

Som Marie skrev ovan så har vi denna vecka haft alla våra skolelever i ett och samma klassrum. Som mest har vi varit åtta elever samtidigt. Efter avslutad skolvecka har vi nu hunnit komma igång i alla ämnen. 

Det har räknats matte på en massa olika nivåer, allt ifrån “enkel” addition till komplicerade bråk och procenträkning. Här har ibland de äldre eleverna fått agera lite stöd till de yngre, detta har fungerat väldigt bra. 

På NO passen har det varit arbete kring djurliv för de yngre och fossila bränslen för de allra äldsta. 

SO har innehållit allt ifrån jobb med allt ifrån det svenska rättssystemet och kartövningar till Stockholms blodbad och hinduism. Gemensamt har vi orienterat oss på en världskarta. Vart befinner vi oss egentligen just nu och var är vi i förhållande till vårt hemland? Vi har även via Lilla Aktuellt skola hållit oss uppdaterade på vad som skett hemma i Sverige.

Våra språk, svenska och engelska, har vi såklart också arbetat med. Det har lästs spökhistorier, skrivits deckare på engelska, arbetats med både läsförståelse samt med den ädla konsten att forma bokstäver. Gemensamt för alla är att det har fått, efter bästa förmåga, skriva ett presentationsbrev till oss undervisande lärare. Mycket trevlig läsning!  

Bildundervisningen denna första vecka gick ut på att med hjälp av färgpennor, lim, pärlor och annat glittrande material skapa sin egen namnskylt att ha på sin plats. Eleverna har sedan varje dag fått en ny plats men har kunnat ta med sig sin namnskylt. 

Nu ser vi fram emot en helg med bad och sol. Nästa vecka kör vi igen, då med dubbelt så många elever i klassrummet. Kul!

Henrik, lärare SV, SO, ENG

 

Idrott

Denna vecka har vi även haft gemensam idrottsundervisning vilket innebär att åldersspannet varit mellan Förskoleklass till årskurs 6. De två idrottslektionerna har bestått av samarbetsövningar, stafettlekar, pulshöjande aktivitet och multiboll.

Det är fascinerande att se hur helt okända barn för varandra, väldigt snabbt finner sig i situationen att våga lära känna nya kamrater. Att genom lek och samarbetsövningar ta bort den eventuella nervositet som oftast inledningsvis infinner sig. Det tog inte lång tid innan det var full fart och koncentration, och all eventuell nervositet var som bortblåst. Något annat som snabbt märks är hur de äldre tar hänsyn till de yngre- de är hjälpsamma och förklarar på ett väldigt förstående sätt. Men självklart finns det alltid en gnutta tävlingsinstinkt hos de allra flesta, vilket hör till!

Linus, idrottslärare