v.4- Nu nosar vi på toppen av elevantalet på ESS- men ändå kan man nästan höra en knappnål falla!

Allmänt                                                                                        

Då har de yngre eleverna födda 2013 fått testa på hur det är att arbeta i ett eget klassrum (tillsammans med F-klass) och vilken glädje de utstrålar i lärandet! De allra yngsta har fått lite mer “lugn och ro” och hittat varandra mer i leken både inne och ute. Läs mer om detta under förskolan.

Vi har även haft en heldag med historia kring 2 arbetsområden på finska för de elever med finska som modersmål då en finlands-svensk bekant befann sig i närområdet och har ett stort historieintresse. Barnen var helt lyriska efter dagen och kunskaperna kring första världskriget och medeltiden verkar etsat sig fast hos dem via detta kommunikativa arbetssätt. Så det kanske inte är sista gången vi får se “The miracle man” som han numer kallas av barnen på ESS!

Utöver detta så har vi haft simträning uppdelat på 3 grupper där allt från lek och plask, till dyk och “bomber” tränats på. Läs mer om detta under idrotten nedan.

Nästkommande vecka är en relativt lugn vecka där inga aktiviteter utöver ordinarie schema kommer bedrivas. Vi hälsar 5st nya elever välkomna och får ta farväl av 1. Vi hälsar även en ny pedagog välkommen som kommer arbeta som resurs och stöd på enheten under 3v då elevantalet nu är i topp och vi vill säkra upp kvalitén ytterligare.

Vi har haft ett antal studiebesök av nyfikna åskådare som vill se hur det är på ESS eller funderar på om deras barn ev. ska gå där nästkommande säsong. Det är så kul att samtliga reagerar på vilken arbetsro det är i klassrummen och vilken glädje det är ute på rasterna mellan barn i olika åldrar som samspelar! Den familjära och lugna atmosfären är lite av vårt motto att behålla, det är det som vi vill att ESS-skolan ska stå för!

Vill även passa på att skriva att vi kommer uppdatera vår öppna FB-sida “ESS-skolan” oftare med text och bilder, då det efterfrågats från mor/farföräldrar, hemskolor och släkt och vänner till elevernas familjer som befinner sig i Sverige. Vi uppdaterar vår låsta sida nästintill dagligen men den är enbart riktad mot föräldrar- men efter att fått godkännande av att publicera bilder på den öppna från vårdnadshavare så tycker även vi att det är roligt om fler få ta del av hur vi arbetar och hur det är att vara elev på ESS. Så om ni ännu inte gör det- gå in och gilla/följ vår sida “ESS-skolan”. https://www.facebook.com/easternswedishschool/

Menyn för nästkommande vecka: M- chicken green curry, T- Stekt fisk med potatismos, O- kycklingomelett med ris, T- Spegetti med köttfärssås, F- Panaeng med ris

Trevlig helg önskar jag och personalen till alla läsare!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

2013/Förskoleklass:

Barnen har precis som jag, tyckt att det varit spännande och skoj att ha ett eget klassrum. Barnen springer in i från rasten för att sätta sig på sin plats och är redo för att börja arbeta. Precis denna känsla är den som vi pedagoger vill att ALLA barn i skolan ska känna. Så underbart! Vi har haft matematik i området “lika många” och “talen 0-3”. Vi börjar alltid med en kort film som förkunskap och sen arbetar barnen med ett häfte med tillhörande uppgifter utifrån filmen. Utöver det har barnen fått arbeta med samma område fast mer praktiskt, som t.ex. att få räkna material på skolgården, gömma kulor i handen (för att träna huvudräkning) och talets kompisar från 0-3 upp till 10 kompisarna. De barn som kommit längre i sin matematiska utveckling har jobbat med ett individualiserat häfte utifrån deras förmåga.

Varje morgon går vi igenom dagen samt att vi lär oss lite thailändska ord. Denna vecka har vi fokuserat på frukternas namn och att räkna till tio. Vi har spelat in en film där vi räknar till tio som vi sedan gjort till en QRkod. Scanna gärna QRkoden här bredvid.

 

I svenska har vi bland annat arbetat med bokstaven D. Barnen visar ett stort intresse för att skriva så därför har vi skrivit lite olika texter. Bland annat utifrån boken “Handbok för superhjältar” där vi kom in på drömmar som vi började ha diskussioner kring. Vi pratade om goda och läskiga drömmar och dessa fick barnen sedan rita och skriva om. Texterna som barnen skriver sker på olika nivåer. Vissa skriver orden efter varandra och att nästa mening börjar på raden under medan vissa tränar på att börja sin mening med stor bokstav och avsluta med punkt. De barn som knäckt läskoden har även fått öva på högläsning kring sin dröm.

4-åringarna:

Denna vecka började vi med att introducera ett projekt med fokus på dinosaurier. Vi började med att lära oss om långhalsarna (brachiosaurus och diplodocus) och barnen blev väldigt intresserade av dessa stora växtätande djur. Vi har tittat på filmer från bland annat “Pappa Kapsyl” och “Andys dinosaurieäventyr”. Båda är väldigt pedagogiska och lättsamma videoklipp med enkla fakta. Barnen har fått färglägga teckningar och även “fånga” dinosaurierna med hjälp av bluebot, så nu får vi se vad nästa vecka bjuder på för dinosaurieäventyr. Vi har även haft två samlingar med matematisk inriktning. Det var lite klurigt men vi samarbetade och löste det tillsammans. Det har även konstruerats hus till djuren i olika format utav både träklossar och lego.

I torsdags var det som vanligt utflykt (för hela förskolan) och denna gång gick vi till lekplatsen efter “Munktemplet”. På vägen spanade vi efter varaner i ån men ingen lycka denna gång. För första gången för denna säsong var munkarna ute och de blev väldigt glada när de såg oss. De var mycket vänliga och generösa och gav barnen varsin läskedryck. Ett väldigt spännande  möte som barnen pratade mycket om efteråt. Vi passade därför på att visa en film om Munkens liv och hur de spenderar sina dagar när vi kom tillbaka till skolan. Visste ni att en munk endast får äga 8 stycken saker?

Eftermiddagarna på förskolan har präglats av fri lek där vattenbanan på den nyrenoverade utegården och pärlbordet använts flitigt.

Emma och Anna, förskollärare

 

Årskurs F-4

Denna vecka har vi varit full klass då vårt maxantal är 12st elever per klassrum (allt för att säkerställa en hög pedagogtäthet och arbetsro för eleverna)! Eleverna har tillsammans jobbat så otroligt bra trots skillnad i ålder, och de har verkligen visat på hur man lär av varandra!!

I förra veckan började vi titta på “Livet i mattelandet” och denna vecka har vi hunnit med två avsnitt. Veckans avsnitt har handlat om subtraktion-att räkna upp och tiotal/ental. Liksom tidigare vecka jobbar vi med gemensam genomgång efter programmet och här får eleverna verkligen visa och lära varandra.

I onsdags jobbade klassen med sammansatta ord. Kul att se att två ord tillsammans kan bilda ett helt nytt ord med en helt ny innebörd. På tavlan skrev jag upp tio olika ord som vi sedan bildade nya sammansatta ord av. Det bildades ord som badhus, hustak, ostbåge, ridbyxa. Det bildades även ord som vi inte visste fanns och dessa förde vi sedan diskussioner kring. Eleverna fick sedan ytterligare en uppgift, att två och två bilda sammansatta ord av sex slumpvis valda ord. Kunde de inte få ihop några så fick de gå runt i klassrummet och fråga kamraterna. En mycket uppskattad övning som ledde till många skratt och fina diskussioner.

På fredagens bildlektion fick eleverna göra en illustration till klassens högläsningsbok, Ronja Rövardotter. Här var det viktigt att tänka sig in i hur miljön kan se ut i en “rövarskog” eller “rövarborg”, hur en rövare ser ut eller vad det lever för djur i “rövarskogen”. Vi pratade om hur man gör för att skapa en mystisk miljö och vilket material som kan vara bäst att använda för att få bäst resultat.

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 2-5

Vilken vecka! Full fart både på rasterna och på lektionerna.

Barnen har arbetat med att lära sig om Bofinken och om Vikingatiden. Någon har arbetat med kroppen och någon annan har tränat matte genom det digitala läromedlet Vektor. Det har skrivits berättelser och gjorts musik på hemsidan Skolplus, tränats på ng-ljud och multiplikationstabeller, skrivits faktablad om Kristendomen, lärt sig om substantiv och verb och mycket, mycket mer.

Den här veckan har fler barn visat upp, läst och berättat om sina arbeten för de andra i klassen. Vi har fått lyssna på en fantastisk berättelse om hur ”Lisa räddar Världen”. Barnen i gruppen blev mäkta imponerade och dessutom inspirerade att själva börja skriva berättelser. Vi har fått lära oss fakta om Bofinken och hur den låter. Vi har fått lyssna på två elevers nykomponerade musikstycke och dessutom efter barnens önskemål har vi fått höra mer om Auschwitz.

Det goda och stöttande klimatet i gruppen gör att även lite mer annars tystlåtna barn vågar träda fram och ta plats och därmed växa. Det är väldigt roligt att få se barnen stolt visa upp sina arbeten för varandra och hur respektfullt och fint det tas emot av de barn som lyssnar.

I dag avslutade vi veckan med bild och barnen fick måla nya framsidor till vår gemensamma högläsningsbok. Kreativa och fantasifulla bilder av “Habib” pryder nu våra väggar.

Elisabeth, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 4 – 9

Efter att vi nu varit igång ett par veckor under vårterminen, börjar det så även närma sig prov och diverse tester för endel av de äldre eleverna. Det handlar om bråk och procenträkning, namngeografi där länder och huvudstäder skall namnges och placeras på rätt plats. En av våra elever har även haft en uppgift att skriva om ett engelskspråkigt land, och då har även den skapade texten varit på engelska. Moment som mer eller mindre ständigt är återkommande bland någon av eleverna i gruppen är berättelseskrivande. Väldigt många elever märker man har eller har haft liknande uppgifter tidigare, så ofta är de väl medvetna om hur man strukturerar och skapar en ”bra” berättelse. Det är inte bara bra formulerade utan även väldigt beskrivande, när det det gäller miljö- och personbeskrivningar.

Nästa vecka kommer ett antal av eleverna att börja titta på tidigare års Nationella provuppgifter för att förbereda sig inför årets. En del har redan påbörjat detta, medan en del kommer arbeta mer intensivt med det under kommande veckor.

Linus, lärare senare åldrar och Linnéa, VFU-student

 

Idrott

Veckans idrott har handlat om simning och motoriska lekar. Jag har under ett antal lektioner nu fokuserat just på motorik, främst hos den yngre gruppen. Det har handlat om att kasta/fånga, balansera, göra olika rörelser synkroniserat osv. Man märker tydligt vilken tydlig utveckling det blir när en elev får träna på ett moment under ett antal gånger, allt från förbättrad teknik till ett snabbare utförande. De äldre eleverna hade en tisdagslektion som bestod av lekar och tävlingsmoment. Det märks direkt när de ser en möjlighet till att tävla för då blir alla lite mer ”taggade”.

Veckans andra pass var simträning. Denna gång bestod det av tre stycken grupper där alla grupper hade fokus på just teknik- och simträning. De som var duktiga simmare fokuserade mer på att mängdträna- det vill säga att orka simma en längre sträcka utan att behöva vila. De yngre eleverna tränade även moment som dykning, flyta och att ”våga” ta sig ner mot botten- allt för att man skall få en så stor vattenvana som möjligt.

// Linus

Etiketter