v.4 Akvariebesök, simträning och krokodilgap…
Allmänt
I veckan har det varit lite schemabrytande aktiviteter i form av simträning och akvariebesök. Simträningen kan ni läsa om under idrotten. Akvariebesöket gällde för de yngre, samt de elever som inte varit där i skolans regi tidigare och det var ett mycket uppskattat och spännande äventyr för alla som var med.
Nästa vecka är dock lite lugnare och följer schemat. Det blir dock säkerligen en utflykt för förskolan och F-klass som vanligt på torsdagen.
Vi måste tyvärr denna vecka säga hejdå till Sara som arbetat hos oss på förskolan under 4v men vi hoppas mer på att det är ett “Pop kan mai” (Ses igen…:) då hon gjort ett riktigt bra intryck i verksamheten både gentemot elever, personal och föräldrar.
Däremot ska vi välkomna Elisabeth som kommer arbeta som resurs i den äldre gruppen från och med måndag (under 3v) och vi välkomnar även Ida som ska göra 2 v praktik varvat hos förskolan och år F-2. Ida går Barn- och fritidsprogrammet år 2 på gymnasiet.
Matsedel nästa vecka:
M: Khao Pad Gai, T: Potatis, nuggets, kall sås, O: Färsomelett och ris, T: Korv och stroganoff med ris, F: Nudlar och kyckling
Marie, rektor/ förskolechef
Förskolan
Denna vecka har vi haft sköldpaddor som temaarbete. Barnen fick berätta vad de vet om sköldpaddor och vi tog även reda på ny fakta. Bland annat att sköldpaddorna hör väldigt dåligt men har bra luktsinne. Sköldpaddorna lägger också ägg som de gräver ner i sanden. När sköldpaddsungarna sedan föds är dem runt 100 stycken per hona och att de springer raka spåret ner till vattnet.
Vi har även skapat våra alldeles egna sköldpaddor som barnen fick med sig hem.
Eftersom vi arbetat just med sköldpaddor denna vecka så passade fredagens akvariebesök ypperligt! Vi fick nämligen se en hel del riktiga sköldpaddor.
Vi förberedde oss inför akvariebesöket genom att titta på filmer om sköldpaddor samt om vilka fiskar vi kunde tänkas få se under vårt besök. Hajar stod högt upp på önskelistan!
Denna vecka har vi också skapat vår egen affär inne på förskolan. Där kan man handla olika matvaror och diverse annat och även öva på att räkna/betala med pengar som vi skapat. Affären kommer att finnas kvar så länge intresset finns.
Ida, förskollärare och Sara, barnskötare, samt Thip “språkbrygga”
F-klass
Bokstavstemat fortsätter i Förskoleklass. Sussi Simmare startade upp veckan genom att komma med saker på bokstaven S samt material till olika områden inom matematik och svenska. När det var dags för eleverna att säga ord på S så tog det nästan aldrig slut. Det blev 69ord på bokstaven S och under veckan som gått har barnen kommit på ännu fler.
Vi har arbetat med sammansatta ord och då har eleverna fått para ihop bilder till sammansatta ord eller bara orden. Vi avslutade området med att rita våra egna sammansatta ord. Vi har även fokuserat på att Skriva Sagor. Vi lyssnade först på en klassisk Saga som alla barn kände igen, Bockarna Bruse. Sen fick eleverna två och två skriva någon mening från sagan på datorn. Några barn skrev egna sagor på ipad.
Inom matematik har vi arbetat med området Större än och mindre än. Vi har sett ett avsnitt från livet i mattelandet och barnen har pysslat sitt egna krokodilgap. Barnen har fått använda sitt krokodilgap till att arbeta praktiskt med material samt en stencil.
Vi avslutade veckan med ett besök på akvariet. Inför besöket har vi “simmat” med fiskar med hjälp av greenscreen. En ny och spännande upplevelse för många av barnen och detta kommer vi att arbeta mer med framöver.
Emma, förskollärare
Therese´s grupp
Denna vecka har vi haft en hel del gemensamma aktiviteter i gruppen då flera elever har haft liknande saker i sina planeringar. Vi har b.la tittat på ytterligare ett avsnitt av Livet i mattelandet. Denna gång handlade det om talsorter, kan vara lite klurigt att veta hur mycket en siffra är värd i ett tal. Efter programmet spelade på ett spel på Skolplus tillsammans och avslutningsvis testade vi att addera olika tal och talsorter.
Vi har även arbetat med olika svenskövningar tillsammans, då har det handlat om ordspråk, sammansatta ord samt ordidentifiering. Så kommer era barn hem nu och pratar om att hen är ” stolt som en tupp” eller ”glad som en lärka” vet ni vad det beror på.
Tidigare i veckan redovisade en elev ett arbete om Thailand. Vi fick lära oss massor och det är alltid så kul när en elev vill visa upp något den arbetat med.
Therese, lärare tidigare åldrar
Linnéas grupp
I Linnéas grupp denna vecka har det varit en del uppdelat arbete. Vi möblerade om klassrummet och har nu sittplatser utefter årskurs för att möjliggöra samarbete i de stunder det kan främja lärandet.
Då vi har en hel del elever som går i årskurs ett i gruppen har de fått arbeta en del gemensamt i klassrummet. De har också fått jobba en del tillsammans med andra elever från både förskoleklassen och de i årskurs ett från Thereses grupp. Roligt att få lära tillsammans och träffa fler kompisar.
De äldre i gruppen har fokuserat mycket på matematik under veckan, multiplikation och division tränar vi på för fullt. Även historia intresserar, en av eleverna redovisade muntligt om Gustav Vasa i tisdags vilket resulterade i ett stort intresse i resten av gruppen. De fick då tillsammans titta på en informationsfilm om Gustav Vasa.Efter filmen diskuterade vi i helklass om Gustav Vasas regeringstid och dess påverkan på sveriges utveckling. Mycket intressanta tankar från eleverna.
Linnéa, lärare senare åldrar
Linus grupp
Under veckan som gått har flera av de äldre eleverna genomfört diverse prov och diagnoser. Samtidigt som det är ett moment som kan upplevas som nervöst och skrämmande för många, så är det oerhört roligt när de får tillbaka resultatet och ser att allt slit de lagt ner gett resultat. Ett antal av de yngre eleverna i gruppen arbetar delvis ämnesövergripande (Sv/So) med Sverige och norden. Vi har även under veckan haft ett inslag av lästid, främst riktar sig detta mot de eleverna som går i år 4-6. Vi har då försökt att fokusera på skönlitterär läsning under ca 15 minuter dagligen. Läsningen är något som man märker tydligt att dagens barn/ungdomar regelbundet måste underhålla. En annan sak som man tydligt ser är skillnaden mellan yngre och äldre när det handlar om digital användning. Nästan samtliga av de äldre eleverna utgår från sin dator/ipad när de skall genomföra sitt skolarbete, medan de yngre fortfarande har merparten av sitt material via papper och klassiska böcker. Vad förespråkar ni som läser detta? Tycker allt att detta är värt en tanke. Ser fler och fler på stränderna som har läsplattor istället för böcker i pappersform…
Linus, lärare senare åldrar
Idrott
Förskoleklass + år 1 Tisdag:
Veckans idrottspass blev två boll-lekar. Det gällde att vara pricksäker och att kunna samarbeta. Att samarbeta samtidigt som vinnarinstinkten tar över hos vissa är inte lätt och det kräver övning.
Emma
2-9 Tisdag: Tisdagens lektion bestod av diverse lekar med samarbets-inslag. Det är oerhört viktigt att man tidigt tränar på att kunna samarbeta med andra för att veta hur man skall kunna hantera i olika typer av gruppkonstellationer.
2-9 Torsdag: Under torsdagen var det åter dags för simundervisning. Som namnet på aktiviteten säger är det precis simningen som är i fokus. Vi försöker att träna på arm- och bentag. Det är viktigt att i tidig ålder lära sig rätt simteknik, precis som med andra saker är det väldigt svårt att försöka förändra ett inlärt beteende eller liknande. Givetvis skiljer sig innehållet endel mellan de yngre och de äldre, men det viktigaste är ändå teknik- och mängdträning.
Linus, idrottslärare
Etiketter
- Akvariebesök
- Ban Phe
- banphe
- barnklubb
- bokstavsarbete
- Digitala verktyg
- Eastern Swedish School
- EasternSwedishSchool
- ESS
- Förskola
- Green screen
- idrott
- ipad
- krokodilgap
- läsplatta
- Rayong
- samarbete
- semesterskola
- Simträning
- suan son
- svensk skola i thailand
- Svensk skola utomlands
- svenskskola
- svenskskolabanphe
- SvenskskolaThailand
- Thailand
- v.4
- vt-2020
- wan suk