v.4 Tillökning och simträning

Allmänt

En annorlunda vecka på många vis! Jag som rektor har inte jättemycket att skriva då jag var iväg från skolan måndag till onsdag för att föda barn, samt höll mig hemma i torsdags:) Inte kanske det vanligaste att göra i Thailand men det “upptäcktes” att jag var gravid och valen stod mellan att antingen skippa Thailand helt, eller att föda barn här nere, så valde jag och familjen att “köra på som vanligt”. Allt gick bra och i måndags 18.50 kom det ytterligare en liten tjej till världen! Vi mår alla bra och njuter av “lillasyster”.

Däremot kunde jag inte hålla mig längre än till i fredags, för att samla ihop säcken av veckan som gått och det mesta har rullat på väl. Några elevincidenter som behöver redas i, någon elev som vill förlänga sin vistelse, samt lite bokföring för veckans inköp av mat, skolskjuts etc. 

Så den allmänna informationen denna vecka har pedagogerna fått knåpa ihop lite kort nedan:

I början av veckan skrev eleverna om tempelbesöket vi gjorde förra veckan. De fick beskriva och förklara riter som kan förekomma i buddhistiska tempel inför det kinesiska nyåret. Både förskolan och skolan har också denna vecka haft ett gemensamt bildprojekt då eleverna tecknat av och illustrerat olika föremål. Bilderna har satts ihop till en bok till vår rektors bebis som damp ner på jorden i början på veckan. Grattis Marie och Linus! 

Matsedel nästa vecka: Mån: Khao Pad gai, Tis: Potatis, nuggets, kall sås, Ons: Masaman, Tors: Tacokyckling med ris

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Vi har fortsatt att jobba med matematik på olika sätt.

Moa som är vår VFU-stident har bl.a engagerat barnen i en aktivitet där de fick samla olika former som de kunde hitta inne på förskolan och lägga dem i rätt ruta som även den var en form. Barnen var superduktiga och nu ser man verkligen att de har snappat upp de fyra vanligaste formerna som vi jobbat med ett tag nu. Vi kom även in på formen ”kub” och några utav barnen ville bygga kuber av flera kvadrater efter aktiviteten. 

På samlingarna har vi jobbat med talraden 1-10 på olika sätt. För de äldsta var detta lätt och vi pratade även om hur siffrorna efter 10 ser ut. Vi har räknat till 10 många gånger och även baklänges, på engelska och på Thai. 

En klurig uppgift blev att para ihop rätt siffra med rätt antal prickar på tallrikar och tallriks halvorna skulle även passa ihop som ett pussel, detta kommer vi att göra fler gånger. 

Vi har även gjort mattelek med klossar. Man slår en tärning, bygger torn och det får INTE rasa, sen mäter vi vem som byggde högst. 

Bygga koja, ha kuddkrig och avslappning till skön musik är favoritlekar som efterfrågas varje dag 😊 Även hinderbana utomhus är populärt och på fredagen blev det en riktigt kreativ lek med bilar som fick åka i olika rör där många barn var engagerade.

Vi har kommit igång med högläsning efter matrasten och barnen verkar tycka om denna stund när de yngsta sover. Även har de yngsta barnen haft långa och fina lässtunder ihop med Moa. 

Vi har lärt oss nya sånger; ”10 små glada dinosaurier” och ”5 små apor gunga i ett träd”. 

Några barn har skapat spindlar och några har skapat ormar. Några barn har pärlat armband eller pärlplatta. Ett barn gjorde sin första piprensare med pärlor! Nästa gång blir det nog ett armband 😊

/ Helena, förskollärare samt Moa (VFU-student)

F-2

F-klass barnen jobbar mycket med bokstäver, både att forma och lyssna efter bokstavsljud. 

Vi bygger även upp en bank av matematiska begrepp. Såsom t.ex kon, kvadrat, lika, olika, addition, subtraktion, summa och differens. Vår VFU-student Alva har även pratat tallinje och jobbat praktiskt med den. 

Våra sexåringar går även in en stund på förskolan varje dag för att blanda upp allvaret med leken. Mycket uppskattat!

Vi har även lekt lekar för att stärka gruppen, fruktsallad och hela havet stormar. 

I går hade vi simträning med några elever ur förskolan. En lyckad stund för alla. 

1:orna och 2:orna jobbar mycket med att skriva just nu. Det är tokiga meningar, skriv till bild och förläng meningar. Allt för att öva bokstävernas storlek och handstil hos en del och meningsbyggnad hos andra. 

På matematiken jobbar de på med sina planeringar. Det har blivit en del diagnoser gjorda och det har övats på addition och subtraktion, klockan med hel och halvtimmar men även kvartar. Det har även jobbats med mönster och ordningstal, multiplikation och tiotalsövergångar med både subtraktion och addition. 

På No/So jobbar vi med olika årstider, kroppen, yrken, broar och faktatexter om svenska skogens djur. Allt beroende på vad eleverna har i sin planering. 

/ Åsa, samt Alva (VFU-student)

3-5

I svenska jobbades det mycket med kring läsläxor och deras arbetsböcker, läsförståelse och att skriva texter. Det är också populärt när några elever vill läsa upp sina sagor för klassen. På NO har några elever fortsatt med sina experiment, bl.a om smak och lukt, elektricitet och magnetism. Även ett brobygge har genomförts med uppgift att bygga stabilitet i sin konstruktion. I SO har det tränats på landskap, sjöar och städer, de abrahamitiska religionerna, bronsåldern och skrivits prov om medeltiden. En kortare lektion provade vi också göra ett nutidskryss, det var lite svårt men kul. Klassen var också så flitiga under veckan så vi kunde avsluta med lite filmmys istället för slutsamlingen på fredag. Vi såg en bit av Mio min Mio och åt popcorn. 

På mattelektionerna har eleverna jobbat vidare enligt sina planeringar, gjort prov och övat mera på multiplikationstabellerna mm. Vi har också haft genomgång och pratat om i vilken ordning man löser uppgifter som innehåller alla fyra räknesätten, prioriteringsreglerna. Mattespelet Giriga grisen har vi också hunnit med.

/ Karin samt Maggan (ma)

6-9

På svensklektionerna har eleverna arbetat med många olika individuella områden. Det har arbetats med läsförståelse, lästs olika slags texter och skrivits läsloggar, skrivits miljö och karaktärsbeskrivningar, jämförande och förklarande texter. Att eleverna ofta arbetar med olika områden ger den positiva effekten av att andra elever blir intresserade, varpå eleverna får förklara om sitt område och vad de arbetar med. 

I engelskan har eleverna främst arbetat med läs och hörförståelse. Dels utifrån sina läromedel men även genom att titta på tv-serie och lyssna på ljudbok. Det har även arbetats med skrivande av resedagbok och skrivande av faktatexter.

Mattelektionerna har som vanligt handlat om många olika områden. Geometri (massa, vinklar, cirkelns omkrets och area, symmetri, skala, volymskala mm), Algebra och ekvationslösning, Procent och promille, Tid och statistik, Temat: Jul i Jämtland, Huvudräkning och uppställning av decimaltal. Matteprov om Koordinatsystem har en elev gjort med gott resultat!

Vi har också tävlat och försökt slå rekordet i Giriga Grisen. Vårt max denna vecka blev 82 men det är 130 poäng som ska slås. 

I NO har vi arbetat med puberteten, fotosyntesen, ångmaskinen och fortsatt arbetet med en presentation om stabila konstruktioner (Kinesiska muren).Vatten som lösningsmedel har också studerats och en del om hur post samlas in, sorteras och distribueras. Experiment kring våra sinnen om ljud, fingeravtryck och känsel. Krafter, Periodiska systemet, Livsviktig kemi (mat och näringsämnen) har också tagit plats i undervisningen denna vecka.

/Anders (sv/ eng), Maggan (ma/no), Karin (so)

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

På idrotten har vi blandat landaktiviteter med vattenaktiviteter. Tisdagens lektioner innehöll mycket fantasi, det spelades bland annat “toffelbandy” och “krabbfotboll”. Det är alltid roligt med lite udda inslag som bringar fram mycket skratt. Den yngre gruppen lekte olika lekar där såväl samarbete som motorik låg i fokus. I torsdags hade vi simträning. Oavsett ålder så var det simning i fokus och inte “bad/lek”. De yngre har mest fokus på de tekniska kring arm- och bentagen, medan de äldre även skall träna uthålligheten i att orka simma en längre sträcka. Den äldsta gruppen fick även fortsätta sin träning i att kunna livrädda, och då bogsera en nödställd. 

På slöjden fortsätter arbetet med att sy förkläde, sticka Mumintroll, bildvävning, symaskinskunskap (hur man trär symaskinen, olika sömmar mm), studier av traditionellt Thailändskt hantverk som korgflätning och något som heter God´s Eye. En stickad kanin har också blivit klar denna vecka.

I bild har åk 3-4 jobbat med namn-monster och tränat kreativitet och förmågan att bearbeta sin färgläggning. 6-9 har haft olika uppgifter om perspektiv, akvarellmålning, bildanalys samt att teckna av.  

Linus (Idrott), Maggan (Slöjd), Karin (Bild)

Etiketter