v.3

Allmänt                                                                                                                             

I veckan gjorde 2-5 klart sina twisterboards, så då var det dags att skapa cirkelmallar och köpa sprayfärg, för att kunna skapa ett alldeles eget Twister också! Samtliga elever som ville, från år 2-9 fick vara med och spraya och resultatet blev kanon!

På torsdagen åkte vi till TDV 1 för att simträna (tack för lånet av poolen!) och eleverna hade olika uppgifter och var indelade i olika grupper. Läs mer nedan under ”idrott”.

IMG_9725

Då vi nu fått lite fler elever av de äldre årskurserna varav många är idrottsintresserade, så har de en hög ämnesomsättning och magarna behöver mycket energi! Därför har det efterfrågats ett större salladsutbud vilket vi kommer ordna redan på måndag. Förutom sallad och grönsaker så ser matsedeln för efterföljande veckor ut såhär: Panaeng med ris, fiskgratäng och potatis, Pat bao krapau (köttäfrs med ris), Makaroner och köttbullar och Khao Pad Gai (ris, grönsaker och kyckling).

Då skolans elever fick åka iväg och simträna fick förskolan bege sig ut på en strandutflykt i veckan. Läs mer om det under förskolans text nedan.

Idag hade vi även ett uppsamlingsheat på handavtryck på väggen, för de elever som ej tidigare gjort detta. Nästa vecka hälsar vi ytterligare 4 nya elever välkomna till skolan som också då kommer få medverka på vår friluftsdag. På fredag den 27:e januari beger sig hela skolan iväg till en mysig strand med bad, sand och gräsmöjligheter. Här kommer vi i blandade grupper få samarbeta och lösa lite kluringar, leka, grilla och bada. Mer information kommer meddelas till berörda elever och föräldrar under veckan!

Nu önskar vi på ESS samtliga läsare en trevlig helg!

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Vi har hunnit med massor och det har även kommit lite nya barn, jätteroligt med många kompisar!

Veckan började med pyssel, allt från pärlplattor och halsband till att vi gjorde racerbilar av toarullar som blev superhäftiga!

16128072_10154179543696301_599320452_n16128819_10154179543456301_1518493315_n

I torsdags var vi på helikopterlekparken och det uppskattade barnen jättemycket. Vi övade motorik genom att gå balansgång på bildäck och så åkte vi rutschkana.

Igår (fredag) var vi på stranden hela förmiddagen med förskoleklassen och ettorna. Vi badade och lekte i sanden. Vi plockade snäckor och kollade på krabbor och vi hade med oss frukt som vi satt på stranden och åt. Sen när vi kom tillbaka till förskolan var det varmt och vi var trötta, så vi åt lunch och läste bok.

Sophie och Lina, Förskollärare och barnskötare

F-1

Då var det helg igen! Veckorna susar förbi likt ett höstlöv hemma i Malmö!

Denna vecka har förskoleklassen startat upp två nya arbetsområden. Det första är inom matematiken där eleverna har blivit anställda att jobba i Kim Leksakssons leksaksfabrik. Arbetet startade med en historia om Kim Oleksson som hjälper sin far med att räkna pengar i hans leksaksaffär. Kim får i slutet av historien en massa pengar och bestämmer sig för att byta Efternamn och starta en egen leksaksfabrik. Då behöver han naturligtvis några anställda. Alla eleverna i förskoleklassen fick skriva på ett papper att de numera jobbar i leksaksfabriken och nästa vecka får vi se vad deras första uppgift blir att hjälpa Kim Leksaksson med.

Det andra arbetsområdet var att vi har infört veckans djur, där vi denna vecka har pratat och lärt oss mer om fjärilen. Att ha smaklökar på fötterna var något som lät väldigt roligt men kanske inte så praktiskt för oss människor. Ettorna har mestadels arbetat med sitt medhavda material men var med på veckans djur och kommer vara det även fortsättningsvis. Våra ettor har också gjort klart sin bok som handlar om två tjejer som råkar i problem med några tjuvar. Mer vill jag inte avslöja eftersom jag tyvärr inte hunnit laminera och sätta ihop den än men nästa vecka blir den klar och då blir det högläsning!

Vi avslutade veckan tillsammans med förskolan och en utflykt till stranden för lite bad och lek! F-klassen/ettorna fick även ha en stund utematematik där vi övade på geometriska figurer och en minnesövning där det gällde att hålla reda på vilken eller vilka saker som togs bort. Det var en mycket lyckad utflykt så ett stort tack till alla inblandade.

På engelskalektionen tittade vi på en film och sen dansade vi till head, shoulders, knees and toes.

Glenn, förskollärare, lärare tidigare år

2-5

Under veckan har vi i åk 2-5 arbetat med områden av skiftande karaktär.

I svenska har många elever skrivit sagor med hjälp av att slå tärning och på så vis fått vissa direktiv rörande vad sagan ska innehålla. Vi har också hunnit med ordleken “Häpp” som blev en rejäl utmaning. Det är faktiskt svårt att under tidspress hitta 4 ord som börjar på bokstaven “T” inom olika områden!

Veckans ord var 10 ord som börjar på H. Igår (fredag) var det dags att se om eleverna lärt sig stavningen, vilket de glädjande hade gjort då flertalet hade alla full pott! Vi har haft genomgång av sj-ljudet, där eleverna insåg att det finns jobbigt många olika stavningar för att skriva sj-ljudet. Stj, skj, sch, sk, sj, ch, g, och så har vi ju olika dialekter så vissa sj-ljud uttalar ju en del elever som tj-ljud???!!! Men men, nästa vecka är det dags att sätta oss in mer i detta och träna på de olika orden som finns och lära oss alla olika stavningar.

I matematiken har vi pratat om olika uttrycksformer. På hur många sätt kan vi visa “en halv” inom matematik? Vi har också diskuterat hur viktigt och hur mycket enklare det blir om man ritar och använder bilder när vi löser uppgifter. Multi-test under tidspress har varit ett stående inslag. Alla elever har tydligt förbättrat sina resultat under veckan. Bra jobbat!

I NO har vi börjat göra experiment! Vi har först läst fakta och diskuterat vad en Blandning och en Lösning kan vara. Därefter började eleverna sina undersökningar och dokumenterade snyggt sina resultat.

Under torsdagen for eleverna iväg till TDV för att simträna vilket ni kan läsa mer om under idrottsfliken nedanför.

Många elever har under rasterna fått pröva på att jonglera. Detta med ett redskap som kallas Poi. Härliga färdigheter har visats upp samtidigt som vi även blivit klara med våra twisterboards så att vi nu kan spela/ leka twister på rasterna.

På fredagen var det dags för musikämnet att få träda in och eleverna fick idag ”leka” Mozart och komponera egen musik. Digital teknik möjliggör att eleverna parvis kunde klinka in musik med noter och lyssna om låten ”Björnen sover” skulle höjas eller sänkas med ledtråden på de första tre noterna. Nästa vecka har vi lovat dem att få skapa en egen låt som de sedan ska få skriva en text till och redovisa för klassen- spännande!

IMG_9724

Marie och Mattias, lärare tidigare och senare år

6-9

Under veckan som gått har eleverna studerat och visat kunskaper kring svenska författare, algebra, källkritik, videodagbok och mycket mera. Detta är bara ett axplock av de olika arbetsuppgifterna som vi arbetar med. Vi har bland annat vid flertalet tillfällen gemensamt diskuterat och funderat kring matematiska uppgifter som bygger på problemlösning. Jag vill även ge eleverna en eloge kring deras sociala förmåga när det kommer till att visa hänsyn mot de yngre barnen, samt att de ofta visar prov på stor förståelse vid rastaktiviteter och andra situationer där många elever i olika åldrar träffas.

Ett uppskattat inslag bland många är tiden som ges för att kunna läsa skönlitterära böcker, dessa stunder är något som skall uppmärksammas och uppmuntras, då läsflyt och läsförståelse är något oerhört viktigt för alla ämnen!

Linus, lärare senare år

Idrott

Idrotten för den yngre gruppen bestod av klockan med olika stationer, bollövningar och motorikövningar. Idrotten för de äldre eleverna har bestått av kondition och styrketräning i cirkelform, dvs att man utför olika fysiska moment under ca 40 sekunder för att sedan rotera och utföra ett annat moment nästa tidsperiod. Detta mottogs med mycket skratt och positivitet bland eleverna. Eleverna imponerade som vanligt genom att visa härlig inställning och vilja, trots värmen och de krävande momenten.

Torsdagens lektion bestod av simning från förskoleklass upp till år 9. Eftermiddagen spenderades i poolen på TDV1, där en grupp bedrev simundervisning samtidigt som den andra gruppen hade teoretisk undervisning på land. Eleverna fick visa sin simkunnighet samt mängdträna för att utveckla sina simkunskaper. De elever som ännu inte fullt ut behärskar simningen tränade simteknik och flytkunskap.

Glenn, Linus och Mattias, idrottslärare

After School

Denna vecka har vi lekt ”under hökens vingar kom” och den kommer väl några av er föräldrar ihåg sen barns ben? Jag har även lärt mig ”under hökens mikrofon” nu under dessa 2 veckor. Den är på samma sätt, men man sjunger en sång istället. Under veckan har skolbarnen gjort en twisterplan så i onsdags körde vi det. Det blev armar och ben huller om buller och någon stod även på huvudet Vi avslutade veckan med pyssel, där barnen fick göra personliga band, antingen till att fästa runt sin vattenflaska eller nyckelring.

Lina, barnskötare/ barnklubbsledare

Etiketter