v.3- Vi ökar säkerheten och sätter ännu mer färgglad och lekfull prägel på skolan!

Allmänt                                                                                        

Andra veckan på vårterminen har nu passerat och det är inte bara barnen vi märker utveckling på. Skolskjutsen har nu en grind som innebär en markant högre säkerhet för både barnen och föräldrarna.

Utegården på förskolans baksida har gått från att vara en smal asfaltsbit med en liten sandlåda och i ena hörnet, till en lekfull och färgglad lekplats med vattenbord, lekfulla vattenbanor, lekyta på gräs med djungeltema,. Tack alla föräldrar och mormödrar som närvarade under vår fixardag tillsammans med barnen- det var mycket uppskattat och vi märker på barnen att de är mer aktsamma om sakerna när de varit med och tillverkat dem själva.

Vi har även haft en strandutflykt där förskolan “räddade världen” och skolbarnen friidrott. Läs mer om detta nedan.

I nästa vecka börjar det 7 nya elever och det är även dags för simträning igen, och den kommer vara på onsdagen då Linus är ledig torsdag och fredag. Så torsdagens idrott byts alltså mot simträning på onsdag istället.  Medtag badkläder och handduk.

Då elevantalet ökar i samband med sportlovsveckorna så kommer vi återigen öppna upp ett klassrum, för att under 3v mixa F-klass och de barn som är födda 2013. Därför har “högstadiet” (5-9) idag flyttat upp till ovanvåningen och Fklass/2013 har sitt klassrum under. Här kommer det fokuseras och alboreras med bokstavsarbete, teman och matematik. Dock kommer denna grupp fortfarande vara viss tid tillsammans med den yngre förskolegruppen (födda 15/16) vid lek, experiment och utflykter. Emma kommer ansvara för de äldre förskolebarnen och Anna de yngre.

Ny matsedel för nästkommande 2 veckor är: M- chicken green curry, T- Stekt fisk med potatismos, O- kycklingomelett med ris, T- Spegetti med köttfärssås, F- Panaeng med ris

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Denna vecka valde vi att starta upp ett “mini projekt” där vi fokuserar på hållbar utveckling och miljö. Där har vi pedagoger tillsammans med barnen diskuterat hur man skall ta hand om vår miljö, främst havet och naturen. Vi har pratat om hur lång tid det tar för naturen att bryta ner olika material, visste ni att det kan ta upp till 20 år för en plastpåse att brytas ner?

Vi har fått följa med “Barr och Pinne” som på ett lustfyllt och lärande sätt hjälper till att rädda världen från skräp. I torsdags eftermiddag åkte vi till stranden på utflykt. Vi lyssnade på en sagan om Hajen Kaj. Vi kände på vattnet, plockade snäckor och spelade kubb. självklart så plockade vi även skräp. Vi plockade många påsar fulla med plastflaskor, sugrör, frigolit och muggar och det hittades även både skor och tandborstar. Barnen har ju precis som Barr och Pinne varit med och räddat världen och det firades med en pokal och medalj. Kanske har vi nu sått ett lite frö för ett miljötänk och en hållbar utveckling. Vi hoppas det i alla fall!

Under förra veckan startade vi upp ett experiment utifrån området Ljus i NTA (Natur och Teknik för Alla). Vi utforskade olika skuggor och barnen fann varandras skuggor intressanta. Denna vecka började vi med att rita upp alla barnens skuggor och gick sedan ut var timme och ritade en ny skuggbild. Barnen blev överraskade av att deras skuggbild krympt och flyttat sig. Vad kunde det bero på? Det var det ingen av dem som visste så det får vi forska vidare om.

Vi har även arbetat i våra grupper där de yngre barnen har skapat mini-maracas och haft sångsamling. Vi har även sett att barnen börjat visa intresse för dinosaurier så det skall vi spinna vidare på. Barnen fick även under torsdag fm testa på den nya vattenbanan och djurhörnan som byggdes under fixardagen vilket blev mycket populärt.  

De äldre förskolebarnen har arbetat med bokstaven B. Denna vecka blev det förutom att skriva med penna och papper, även att skriva med olika digitala verktyg. Barnen har utforskat skriftspråk genom olika appar, alfabetet, genom webbsidan Skolplus och de har fått skriva ord/meningar i par. Här har barnen turats om att skriva och de har hjälpts åt att ljuda fram bokstäver och att leta upp bokstaven på tangentbordet. I matematik har upptäcktsresan och filurerna lärt oss om de olika lägesorden. Lägesorden utforskade vi i en praktisk programmeringsövning ute på skolgården. Där fick barnen programmera varandra med olika kommandon (framåt, bakåt höger och vänster).

Emma och Anna, förskolelärare

Årskurs F-4

Denna vecka har vi haft en hel del gemensamma aktiviteter i gruppen. Vi har börjat titta på “Livet i mattelandet”, som är en serie från UR där matematiska begrepp och räknestrategier presenteras på ett underhållande vis. Allt är givetvis kopplat till skolans läroplan Lgr11. Denna vecka tittade vi på avsnitten om “Ental, tiotal och hundratal och Är det rimligt eller inte?” Efter avsnitten så hade vi samtal kring programmen, arbetade med tillhörande arbetsblad och spelade spel.

Ytterligare en gemensam aktivitet denna vecka är att vi påbörjat arbetet med att skriva dikter. Vi utgår från klassens högläsningsbok och sedan ska eleverna tänka sig att de är en karaktär ur boken och skriva en kort dikt kring denna. Många roliga och fantasifulla dikter pryder nu vår vägg. Flera av eleverna ville även läsa upp sig dikt för klassen vilket är bra då de tränar sig i att stå framför en grupp och redovisa muntligt.

I övrigt har eleverna jobbat på med sina egna planeringar och då har det varit allt ifrån klockinlärning, forskning om fåglar, alfabetsträning, ordklasser och att skriva egna berättelser.

Therese, lärare tidigare åldrar

Årskurs 2-5

Nu har vi kommit igång ordentligt efter juluppehållet! Alla barn i gruppen har arbetat vidare med sina planeringar hemifrån Sverige som ju är det arbete vi lägger ner mest tid på. Det jobbas med bokstaven F och multiplikation med två minnessiffror, det skrivs dagbok, läses skönlitteratur, arbetas med solsystemet, kroppen och en hel massa annat. Vi har dessutom haft boksamtal om den gemensamma högläsningsboken ”Habib och meningen med livet”. Boken väcker tankar och funderingar hos barnen och i samtalen har det kommit upp många olika idéer om vad som kanske är meningen med livet.

Vi har också räknat stora additionstal med minnessiffror gemensamt på tavlan. Två väl fungerande metoder föreslogs. Metoden uppställning/ algoritm där eleven visar och förklarar hur hen tänker och metoden ”talsorterna var för sig” där eleven visar hur hen adderar hundratal för sig, tiotal för sig och ental för sig- för att slutligen addera de tre nya talen. Det är så intressant att få ta del av barnens olika förslag och se hur de lär av varann!

Tre barn återvänder nu till Sverige. Tack för den här tiden, det har varit fantastiskt roligt att få lära känna er!

Elisabeth, lärare tidigare åldrar

Årskurs 4 – 9

Under veckan som gått har eleverna fortsatt att arbeta med sina individuella planeringar. Man ser tydligt att skolan nu åter är igång på allvar efter en julledighet, för det fullständigt väller in mejl med information och uppdateringar av elevernas planeringar från hemskolorna. Några smakprov kring arbetsområden som fluorerar i klassrummet just nu ärr diskussion/reflektion kring rökning/nikotin, samband och funktioner inom matematiken, adjektiv i obestämd form och jämförelser mellan asiatiska och europeiska länder utifrån olika typer av index.

Vi har även under slutet av veckan genomgått en mindre flytt, det är nämligen som så att vi nu flyttat upp till ovanvåningen med den äldre gruppen, och då klassrummet är näst intill identiskt, känns det ändå skönt med lite miljöombyte. Vi har också haft en vecka då vi fått säga adjö till en del elever som tillbringat en längre period här hos oss på ESS, men en stor eloge till alla elever som klarar av alla dessa “jobbiga” avsked från såväl nya som gamla kompisar.

Linus, lärare senare åldrar och Linnéa, VFU-student

Idrott

Under veckan som gått har vi som vanligt haft två stycken idrottslektioner med respektive elevgrupp. Den yngre gruppen hade under tisdagen en fortsättning på tidigare motorik område. Vi arbetade med att balansera, kasta/fånga, pricksäkerhet, samt även inslag av lek för att göra det mer lustfyllt. De äldre fick förmånen att höra en ny röst som ledde lektionen då vi hade en elevlektion, dvs att en av eleverna själv hade planerat och genomfört en lektion med instruktioner från hemskolan om hur de önskade att hon skulle göra. Detta var ett väldigt positivt inslag, vilket också möjliggjorde till mycket diskussion efteråt. T.ex. hur man kan arbeta med kritik, såväl positiv som negativ för att sedan använda informationen för att försöka utveckla och förbättra.

Under torsdagen begav sig båda grupperna till stranden, det var nämligen dags för friidrott. Vi valde att fokusera på längdhopp, 60/80-meter samt stafett med växling. Det var oerhört kul att se eleverna i en annan miljö, de verkligen sprudlade av energi!

// Linus

Etiketter