v.3 Elevantalet ökar vecka för vecka!

Allmänt                                                                                        

Måndagen bestod återigen av att hälsa flertalet nya elever och föräldrar välkomna och informera om vår verksamhet- Det måste vara ett av de trevligaste stunderna på veckan och jag verkligen älskar mitt arbete! Nyfikna och förväntansfulla barn som jag vet genom erfarenhet av dessa år nu, kommer få en oförglömlig tid här hos oss! När barnen gått iväg till morgonsamlingen är föräldrarna nyfikna på (förutom skolan förstås:) Ban Phe- området och vill ha tips på utflykter/ restauranger och närliggande stränder och jag är så glad att kunna bidra med vad jag kan, om det gör att deras vistelse blir än bättre av våra tips. Alla är så trevliga och pratsamma och vi som arbetar på skolan lär känna så mycket nya barn och föräldrar, Sverige över, där vissa blir en vänskap för livet för oss och våra egna barn. Många familjer har dock valt att komma redan fredagen innan och hälsa på lite om de ändå är på plats i området för att fjärilarna i magen inte ska flyga runt lika mycket, vilket visat varit ett bra koncept för många barn. Rasterna fylls nu av ca 40-talet barn och antalet kommer öka med 10 elever till nästa vecka! Därför har vi valt att dela upp rasterna lite mer, så att de allra yngsta (2åringarna), inte ska riskera att få en basketboll i ansiktet av en årskurs nia. Även om det varit en fröjd att se de äldre dansa limbo och hoppa hopprep med dem under veckan- barnasinnet försvinner aldrig- härligt! Vi får istället försöka främja andra samspel mellan eleverna och har planerat lite fadderverksamhet i form av högläsning eller att de ska få leda någon aktivitet/ lek som då ingår i ämnena svenska/ idrott och hälsa.

På torsdag ska förskoleklass upp till årskurs 2, hjälpa till med “farangmaten” genom att rulla köttbullar!Årskurs 1-2 kommer även under veckan ta fram recept och använda digital programmering då förmågan att följa steg för steg i ett recept är just en form av- programmering. Så spännande att se resultatet av detta!

Följ oss i detta och allt annat vi gör på Facebook (sida: Ess Skolan och grupp: Ess Skolan 2017/2018) där vi lägger upp fler bilder och täta uppdateringar under veckan.

Matsedeln nästa vecka är följande: Mån: Green curry chicken  Tis: Kyckling och nudlar  Ons: Omelett   Tors: Makaroner och köttbullar   Fre:  Panaeng

Jag vill avsluta detta veckobrev med ett stort tack till Ida som tyvärr gjorde sin sista dag hos oss idag för detta läsår. Ida har varit med sedan starten men ska nu resa vidare och bland annat besöka Vietnam och Malaysia- Ha en härlig resa! Samtidigt vill jag även välkomna 2 nya pedagoger som börjar på måndag i samband med det ökade elevantalet- Anna B och Anna L. Vi hoppas ni ska trivas hos oss!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan + Förskoleklass

Denna vecka har vi välkomnat fler barn till förskolan. Det har blivit en fin och sammansvetsad grupp som bjuder in till gemensamma lekar.

I veckan har vi arbetat med bokstaven M m, där barnen fått författa en egen saga om musen Molly och hitta ord som börjar på bokstaven M. De har även fått prova att skriva en del ord de lärt sig. Vi har även varit kreativa och skapat vars en fantastisk manet som pryder förskolans lokaler.

Vi har även påbörjat talen 1-10 i matematikens värld, där barnen fått viss förståelse för siffrans utseende samt antal.

Mellan dessa aktiviteter har det lekts med djur, klossar, pussel och ritats en hel del.

Vi avslutade även denna vecka med en promenad till lekplatsen vi besökte förra fredagen. Det var ett gäng glada och påhittiga barn som kom på den ena leken efter den andra – tillsammans :-)

Då önskar vi en trevlig helg och ser fram emot nästa vecka med fler nya barn i förskolegruppen och förskoleklassen.

Förskoleklassens elever flyttar nästa vecka in i ett eget klassrum under arbetspassen då de nu bildar en ren förskoleklassgrupp. Vi kommer dock fortsätta vårt fina samarbete tillsammans i olika moment under dagen.

Annette, Förskollärare, Ida lärare F-3

 

Årskurs 1-2

Denna vecka utökades våran grupp med två elever till och nu har vi snart ett fullt klassrum. Kul!

Arbetsmässigt har denna vecka handlat mycket om att fokusera på sina egna uppgifter. Talesättet ”gräset är grönare på andra sidan” har lockat, då de andra elevernas uppgifter har verkat mycket roligare än de egna. Vad göra? Ibland går det att hitta guldkorn bland elevernas olika planeringar hemifrån som passar för samtliga elever i klassen. Denna veckas favorit var programmering! Eleverna fick under detta pass arbeta med sina surfplattor och med appen “light boot”. Uppgiften är att programmera roboten att utföra rätt saker, lätt i början- svårt efter ett tag men väldigt uppskattat!

Annars har vi under veckan fortsatt att arbeta med “tema vinter” där det har handlat om att placera ut olika skeenden i naturen på rätt årstid. När är det äpplena är mogna egentligen? Eller när börjar tulpaner gro? Samarbete löste många av frågorna, bra att vara en åldersblandad klass och att hjälpas åt!

Vi har även arbetat vidare med vårt “minivattentema” där vi framförallt denna vecka har tittat på olika filmer om just vatten. Vi har b.la. lärt oss att allt vatten som vi använder hamnar i ett reningsverk och att varje svensk använder sig av ca 150-200 l vatten om dagen.

Bra jobbat denna vecka!

Glenn, Tidigare lärare

 

Årskurs 3-5

Gruppen har utökats den här veckan med en nygammal elev, som går i år 5. Nästa vecka tillkommer ytterligare två elever till vår grupp- Kul!

Denna vecka har vi fortsatt arbeta med respektive planeringar från hemskolorna med bra fokus. Det är kul att se hur eleverna intresserar sig för varandras arbeten och på egna initiativ hjälper de varandra att lösa varandras uppgifter! Några har arbetat två och två, andra i grupp om tre. Det märks att de lär sig mycket genom att arbeta på det viset och framförallt att det motiverar dem.

Eleverna har kommit i ro med sin plats i gruppen och har funnit sitt sätt att arbeta på. Några vill t.ex. lyssna på musik medan de jobbar och det funkar jättebra, det är en fin arbetsro i klassrummet och många har uttryckt att här jobbar de klart med fem sidor i matteboken och hemma hade de gjort en sida på samma lektion. Det är alltså effektiv tid i klassrummet!

Jag vill tacka för ännu en givande vecka, det är roligt att gå till jobbet varje dag här :) Trevlig helg!

Johanna, Tidigare lärare

 

Årskurs 6 – 9

Under denna vecka har gruppen nått sitt max-antal gällande elever då vi har en policy på max 12 elever per pedagog/ klassrum, detta för att kunna hålla en hög kvalitét och pedagogtäthet. Då klassrummet varit fullt av motiverade elever har även arbetsmiljön varit väldigt stimulerande. Det märks väldigt tydligt att eleverna uppskattar storleken på gruppen, och att det är ett lugn som inger studiero. Vi startar varje morgon (efter storsamlingen) med matematik. Då det är en blandning av flera årskurser är det många arbetsområden igång samtidigt i klassrummet. Detta ger även möjlighet till regelbunden repetition via genomgångar på tavlan, och även om man avslutat ett område tidigare så skapar detta en möjlighet för repetition.  Detta är en inblick i hur vi startar varje dag. utöver är det givetvis stor verksamhet i flera olika ämnen under dagarna. Denna veckan har vi haft uppgifter gällande läsförståelse, romarriket, reformationen och protestantismen, amerikanska och industriella revolutionen, geometri, enheter och samband.

Det är ett privilegium att få komma till jobbet varje dag och möta glada elever som inte bara har “sol i sinnet” Trevlig helg.

Linus, lärare senare år

 

Idrott

Denna vecka har de yngre fokuserat lite extra på bollspel och bollekar. Tisdagens lektion startade med en bollek som gick ut på att försöka träffa de andra med en boll. Kanske låter hårt men utmaningen i leken är att bollen hela tiden måste vara på marken och man får bara slå till den med handen. Därefter ägnades resten av lektionen till landbandy.
Torsdagens lektion fortsatte i samma tema. Denna gång blev det dock utan boll vid uppvärmningen som istället bestod av att “dra svansen”. Bollspelet under lektionen blev spökboll som utkämpades på ett mycket bra sätt. Kamratskap, samspel och bara glada miner. Tummen upp åt alla elever för bra insatser under idrotten!

// Glenn

Idrotten för den äldre gruppen har också bestått av boll-sporter såsom landbandy och basket. Fokus låg på att försöka få till ett fungerande samarbete mellan lagmedlemmarna. Detta kan vara svårt i vilket lag som helst, men om man sedan hamnar i en miljö med nya lagmedlemmar kan det bli än mer problematiskt, och då blir kommunikation och samarbete oerhört viktigt.

Torsdagens lektion startades med en lek vid namn “kapten kommer”. Här skall man kunna förstå instruktioner, agera utifrån olika kommandon, och sedan genomföra dem så fort så möjligt. Vi övergick sedan till bollek som behandlade motorik och rörelse som huvudsyfte samt även då uppfyllde syftet att få in en pulshöjande aktivitet.

// Linus  

Etiketter