v.2

Allmänt

Första veckan är nu ”avverkad” och samtliga nya och gamla elever och pedagoger har varit väldigt positiva! Vi har fått god respons från glada elever och personalen upplever att det är ett härligt gäng vi har att göra med varje dag. Vi har utökat vårt elevantal och ytterligare 6st börjar på måndag. I den högra skolbyggnaden håller förskolan och F-1 till, där de varierar med att vara uppdelade och att arbeta tillsammans. De äter dock tillsammans varje dag. Då antalet unga förskolebarn, nu utökas, så har vi valt att under följande 2 veckor (eventuellt fler), även utöka pedagogantalet. Vi välkomnar därför Lina, som är barnskötare och ansvarig för After School-verksamheten, in i vårt team på ESS!

I den vänstra skolbyggnaden arbetar 2-5 i ett klassrum och 6-9 i ett. Varje morgon har vi gemensam samling där vi diskuterar veckans händelser, kommande event och där vi utökar vårt ordförråd i det Thailändska språket.

Maten har fortsatt att vara väldigt uppskattad och nästa vecka så är det samma matsedel som det varit i denna, (se förra veckobrevet), för att vi i nästa vecka har nya maträtter på matsedeln igen.

Nästa vecka är det simträning för Förskoleklass upp till årskurs 9 på torsdagens idrottslektion, så ta med badkläder och handduk. På fredag kommer Förskolan och årskurs 1, att åka på utflykt till stranden från tidig morgon fram till lunch, så smörj in barnen noga, packa ner badkläder, handduk och en solhatt/keps.

Vi hoppas även att ni som redan besökt vår skola är nöjda och ser även fram emot de som bokat besök hos oss, då fler verkar nyfikna på vår verksamhet inför framtida planerade resor. Självklart är alla besök hjärtligt välkomna, men vi har tyvärr även fått veta att någon elev fått besök av löss. Vi har redan informerat föräldrar, muntligt eller via vår gemensamma Facebooksida men vill här förtydliga att vi önskar att alla inskrivna aktuella barn/ elever, får sig en titt i hårbotten, för att direkt stoppa eventuell spridning/rundgång! Tack på förhand för detta!

Jag med personal önskar er alla en trevlig helg!

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Då var vi tillbaka igen efter några veckors ledighet. Jag märkte på barnen att de gjort mycket roligt på jullovet, för de ville berätta vad det gjort på måndagens morgonsamling men vi fokuserade mest på att det var roligt att vara tillbaka igen och träffa kompisarna.

Den här veckan har vi på morgonsamlingen pratat om vilken dag det är och vad det är för datum och vilka som har namnsdag. Vi drar ett blad för varje dag i vår kalender. Det är väldigt intressant vem som har namnsdag!

I onsdags var några barn lediga medan övriga på förskolan var iväg och badade. Det tyckte barnen var kul. Vi lekte och simmade massor.

Vi har startat ett litet projekt med att måla toalettrullar som vi ska göra till en lång tusenfoting.

På sångsamlingarna har vi sjungit rörelsesånger, där vi dansar och vickar på höften och skrattar massor!

IMG_9580

Sophie, Förskollärare

F-1

Då var vi igång igen! Alla elever, både nya som gamla, verkade vara glada och lite nervösa över att starta upp detta årets första termin. Första dagen blev en liten mjukstart men resten av veckan har det varit full rulle som vanligt.

Nytt för terminen är att vår grupp har egen samling där vi går igenom vilken datum och dag det är, samt övar på lite olika Thailändska glosor. Efter samlingen brukar vi ha lästräning och bokstavsarbete där de yngre eleverna tränar på att känna igen alla bokstäver, både versaler och gemener, vilket de flesta numera gör. Förskoleklassen har under dessa pass även gjort en egen bok! Vi har pratat om att böcker oftast innehåller ett visst antal huvudkaraktärer, det uppstår ett problem, problemet ska lösas och det är ett slut. Det blev en väldigt spännande bok om en katt som trillar ner i ett hål och måste ha hjälp för att komma upp. En riktig rysare… Även ettorna har fått göra en egen bok men eftersom de skriver själva är den inte riktigt klar än. F-klasseleverna väntar med spänning på hur den ska bli…

Inom matematiken har våra ettor följt sitt arbete hemifrån som till stor del har handlat om addition/subtraktion men även om tallinjen och var ett visst tal ska placeras ut mellan 0-100. Just tallinjen är något vi arbetat med tidigare under våra matematikpass vilket visade sig ha gett resultat! Det värmer i hjärtat när man ser att kunskapen finns över det vi arbetat med.
Förskoleklasseleverna har under veckan börjat arbeta med geometri där vi övat med olika former. Eleverna delades upp i två grupper och har b.la fått gå runt på skolan och leta efter olika former som de sedan skulle fotografera. Vissa var enklare att hitta än andra men de som eftersöktes hittades till slut av båda grupperna. Därefter fick grupperna bygga formerna cirkel, kvadrat, rektangel och triangel med hjälp av det material de kunde hitta på skolgården vilket de fixade med bravur!

Avslutningsvis vill jag berätta att förskoleklasseleverna har varit lite avundsjuka över att de inte får ha idrott som de äldre eleverna på skolan har. Därför passade vi på i torsdags, när de övriga var på idrottsplatsen att ha ett eget idrottspass. Det blev lite lekar där vi avslutade med ”killerball” vilket var väldigt uppskattat.

IMG_9584Glenn, förskollärare, lärare tidigare år

2-5

Tack vare motiverade elever började veckan direkt med rutinerna i form av tystläsning och veckans ord. De flesta eleverna var, precis som vi pedagoger, lite osäkra på vad de höll på med i sina böcker innan jullovet/ halvtid, så vi passade på att verkligen kika över alla ämnen, läromedel, digitala enheter, stenciler med mera, för att både de och vi skulle få en tydlig inblick i hur vi låg till. Därför har veckan innehållit en stor variation och flexibilitet av samtliga ämnen, med tillägg av praktisk matematik och problemlösning i helgrupp. Nu känns det verkligen som att både vi och eleverna är ”med i matchen igen” och har goda odds för vinst:). I slutet på januari kommer vi erbjuda utvecklingssamtal för de elever som går hos oss under hela perioden. En personlig inbjudan från Ert barn kommer i nästa vecka.

Idag fredag har vi arbetat med J-ljudet och dess stavningsregler och undantag. Vi har även påbörjat en bilduppgift där eleverna tränat på att mäta med linjal och göra cirklar, där slutresultatet handlar omskapandet av spelet twister. Bilder och mer information hur detta gått/går till kommer i nästa vecka när vi troligtvis är färdiga. Eleverna har iallafall konstaterat att vi arbetat med både teknik och matematik, samtidigt som bildämnets förmågor självklart utövats!

Marie och Mattias, lärare tidigare och senare år

 6-9

Veckan som gått i den numera kallade klassen 6-9, har startat på ett bra sätt efter julledigheten. Eleverna har i takt med att de svenska hemskolorna startat, fått grepp om sina planeringar samt uppgifter att arbeta med. Vi har inom gruppen haft uppgifter rörande binära tal, grekisk mytologi, algebra, bakterier, skriva insändare samt thailändsk kultur och mycket mera. Alla dessa olika inslag i undervisningen berör givetvis inte alla elever i gruppen, men det uppstår ofta olika diskussioner i gruppen i samband med att pedagog och berörd elev diskuterar. Ett annat väldigt trevligt inslag är att musikinstrument i form av munspel och gitarr varit på besök.

Linus, lärare senare år

Idrott

Veckans idrottslektioner har numera ändrats något. Tisdagens lektion är uppdelad i två grupper då antalet elever ökat. Detta medför att vi kan fokusera på lite olika innehåll utifrån gruppens individer och kunskapsnivå. Tisdagens lektion innehöll för de yngre bland annat lekar, bordtennis och landbandy och de äldre hade ett kombinerat teori och praktikpass med fokus på puls. Torsdagens lektion innehöll stafett och fotboll. En viktig påminnelse är att eleverna måste ta med sig vatten flaska samt ha heltäckande skor!

Glenn, Linus och Mattias, idrottslärare

After School

Denna vecka blev min första och det var även några nya elever.

För vissa blev det en nystart efter jullovet och för att lära känna varandra startade vi i måndags med olika namnlekar.

I onsdags gjorde vi hinderbanor, där vi delade upp oss i 2 lag så att det ena laget var en del av stationen medan det andra laget genomförde banan.

Vi skulle ha haft spel och pyssel i torsdags men då det är tjugonde knut idag så hade vi julgransplundring och dansade ut julen. En och annan raket körde vi också innan vi ”pyntade” av julgranen.

IMG_9577IMG_9576Tack för denna vecka och trevlig helg, hoppas på att ses nästa vecka igen!

Lina, barnskötare/barnklubbsledare

Etiketter