v.2- Ny termin,fler pedagoger, fler elever samt MediYoga, barndans och miniröris

Allmänt                                                                                        

Då har det nya året äntligen dragit igång och med det även skolans vårtermin 2019. Då det under jul har kommit ner en del familjer, så innebär det också en markant ökning av skolelever hos oss. Ökat elevantal innebär också självklart fler pedagoger så vi hälsar Anna och Elisabeth välkomna till vår verksamhet. Anna är förskolepedagog och kommer ansvara för de yngre barnen (2-3åringarna) och Elisabeth har hand om “mellanbarnen” (årskurs 2-5). Therese fortsätter med de yngsta, samt att några av höstterminens elever går kvar där även om de kanske går i år 3 eller 4, om de inte har så många veckor kvar av sin vistelse. Detta för att undvika byte av ansvarig pedagog för “korttidseleverna”.

Jag är en av få rektorer som kan stoltsera med att samtliga pedagoger är utbildade och i sina utbildningar har de olika specialkompetenser. Därför väljer vi att fördela resurserna för bästa kvalité. Vi delar upp grupperna vid praktiska ämnen såsom bild och idrott och då har Linus alla i idrott och Therese ansvarar för bilden. Elisabeth som även är specialpedagog har under dessa pass fokus på en del elever där vi kan erbjuda extra stöd i svenska. Härligt med kollegialt samarbete!

Första veckan har varit lugn med få aktiviteter utöver ordinarie schema men nästa vecka tänkte vi flytta torsdagens idrott till stranden (om vatten-nivån är ok efter stormens påverkan) för båda idrottsgrupperna (F-4 och 5-9) medan förskolebarnen då passar på att ha en hel eftermiddag på stranden varvat med uppdrag och lek. Mer info om detta blir av, samt vad de gjort kommer mer specifikt i nästa veckobrev. Vi har även bjudit in förskolebarnens föräldrar till en “fixardag” nästa onsdag (16/1) kl 12.30 och framåt. Vi har köpt in diverse material för att kunna bygga vattenstation, vattenbord, lägga ut konstgräs och annat småpyssel för att fräscha upp och uppdatera deras lektillvaro. Vi hoppas så många som möjligt kommer och vi bjuder på kaffe och frukt!

Värt att nämna är ju även att MediYogan på onsdagar 09.00 (i Pinery Park) för Er föräldrar och andra vuxna i området , samt att barndansen på torsdagar 14.30-15.30 (på skolan) har dragit igång igen. Barndansen är öppen för alla som vill- oavsett om man går på skolan eller ej. Nedan ser ni bilder från denna veckas pass.

Menyn nästa vecka är följande: M- Gai gatiam (Kyckling med rostad vitlök) , T- panerad fisk, potatis och kall sås, O- Pat khao prau (köttfärsröra med ägg och ris), T- Makaroner och korv, F- Masaman  (Kycklinggryta med potatis).

Skolskjutsens tider nästa vecka är följande: Bali 07.30, Thaihem 07.45, Pinery 07.55, (Avlämning skolan 08.02:), Safir 08.10, TDV ¾ 08.15 och TDV ½ 08.20. En nyhet för denna vecka är att det numer sitter en fin grind på Songtaewen som stärker upp säkerheten för era barn!

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Då var första veckan på denna terminen gjord och vi började veckan med att välkomna fem nya barn och en ny pedagog. Därför har fokus denna veckan varit att få en bra gruppkänsla. Vi har lekt olika sorters lekar, allt ifrån lära känna lekar till lekar där vi skrattat och haft skoj tillsammans.

Vi har haft ett rörelsepass med mini-röris där vi smög som spioner, flög som superhjältar och galopperade som hästar. Ett roligt sätt att röra kroppen på! För att varva ner har vi på eftermiddagarna haft massagesaga. Barnen har turats om att massera varandra.

I torsdags hade vi utflykt och då promenerade vi bort till en närliggande lekplats. Det är en lekplats som ligger på en thailändsk skolgård och den innehåller allt från balansgång, gungor, rutschkanor och klätterställningar. En lekplats som är mycket uppskattad av barnen!

Vi har delat barngruppen efter ålder och Emma har haft hand om de som är 4-5år gamla samt förskoleklass eleverna. Anna har haft hand om 2-3 åringarna.

I den yngre gruppen har vi fokuserat på att lära känna varandra där har det varit uppstyrda lekar och sagor men även mycket fri lek för att se vad barnen intresserar sig för. Även pärla och ”dega” har varit populära aktiviteter.

4-5åringarna längtar efter att få börja förskoleklass och är intresserade av bokstäver så därför har de haft bokstavsarbete under denna vecka och vi arbetade med bokstaven U. De har fått träna skriva U på stenciler, skriva i sina skrivböcker och skriva på dator. Vi har påbörjat en resa i matematikens värld genom ett material som heter Upptäcktsresan där vi gått igenom begreppen likheter och skillnader. Vi har även börjat med högläsning från boken: Handboken för superhjältar. En bok som öppnar upp för viktiga värdegrundsfrågor. I torsdag hade vi diskussioner om vilka superkrafter vi hade önskat ha om vi var en superhjälte. Dessa fick barnen sedan rita och sen skriva om på datorn.

Emma och Anna, förskollärare

Årskurs F-4

Så härligt att vara igång igen efter julledigheten samt att få ta emot nya elever i gruppen! I måndags blev vi fem nya elever som alla tagits emot glatt och på ett fint vis. Eleverna visar att de bryr sig om varandra och hjälper de nya kamraterna att komma till rätta.

Då samtliga elever från år 1-4 har haft med sig egna planeringar så har det varit många olika arbetsområden i klassen. Det har b.la jobbats med bokstavsinlärning, problemlösning, forskats om Thailand, tittats på Lilla aktuellt, spelats svenska-spel där man tränar läsning och tittat på filmer om forntiden. Under veckan jobbade även eleverna tillsammans med problemlösning på matten. Jag läste upp ett antal kluringar som eleverna sedan fick lösa tillsammans. Avslutningsvis fick de berätta hur de kommit fram till sitt svar och vi kom fram till att det finns olika sätt att tänka för att få rätt svar. Så spännande att lära av varandra!

Therese, lärare tidigare åldrar

Årskurs 2-5

Det här var första veckan på vårterminen 2019 för oss alla och första veckan på ESS för många av oss.

En intensiv och härlig vecka med nya vänner, skratt, god mat och mycket skolarbete. Barnen har arbetat mestadels med sina planeringar förstås.  Det är allt från svenska och matte till Big Bang och Judendomen. Jag högläser ”Habib och meningen med livet” av Douglas Foley, gemensamt för gruppen och vi har samtal om texten.  I samband med högläsningen arbetar också med olika läsförståelsestrategier. Det är nytt för en del barn och repetition för andra.

Veckan avslutades med ett uppskattat och intressant föredrag av en elev om Auschwitz och Anne Frank. 

Det är så roligt att se hur väl barnen tar hand om varandra och särskilt då de barn som är nya. De visar varandra runt och bjuder in dem till lek på rasterna och till samarbete i skolarbetet.

Nu är min första vecka på skolan slut och det känns verkligen roligt att få arbeta med alla härliga barn här på ESS.

Elisabeth, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 4 – 9

Då var vi äntligen igång igen. Givetvis har det varit skönt med ett välbehövligt jullov, men samtidigt kryper sig längtan efter att få undervisa, instruera och handleda elever allt närmre för var dag. Vi har under veckan direkt känt att gamla och nya i gruppen snabbt funnit varandra. Flera av eleverna har också fått flertalet nya arbetsområden från sina hemskolor vilket man direkt känner är väldigt motiverande både för mig som ansvarig pedagog, men givetvis även för eleverna själva. Matematiken har varit och ser ut som att den även kommande veckor kommer handla mycket och bråk, procent och geometri för flera av eleverna vilket är extra kul då man kan arbeta med ämnet mer övergripande med eleven, samt tillsammans med andra och då även ha flera givande dialoger. Andra arbetsområden som kommer ta plats nu framöver är namngeografi (mer konkret var länder och platser ligger). Här vill jag även tipsa om webbsidan Seterra och Skolplus som är rolig för alla åldrar.

Jag upplever även att intresset och nyfikenheten för skolkamrater och studier är minst lika hög hos eleverna som hos mig.

Jag och gruppen har och kommer under 10v framåt ha förmånen att ha en VFU-student hos oss. Här nedan kommer hennes reflektion om sin första vecka på ESS.

“Jag har nu gjort min första vecka som VFU-student på skolan och trivs jättebra. Det är verkligen roligt att få arbeta ämnesöverskridande och träffa barn i alla åldrar. Extra intressant är det att få en inblick i vad eleverna arbetar med utöver historia och samhällskunskap vilka är de ämnen jag själv utbildar mig i. De resterande nio praktikveckorna på skolan är det sista jag gör i min ämneslärarutbildning innan jag är klar för arbetslivet och jag ser verkligen fram emot allt jag har kvar att lära och att snart kunna titulera mig lärare”.

Linus, lärare senare åldrar och Linnéa, VFU-student

Idrott

Veckans två idrottslektioner har sett något annorlunda ut beroende på åldersgrupp. De yngre barnen har fokuserat på lekar med syfte till samarbete och att träna sin motoriska förmåga genom att kombinera olika rörelser (kasta/fånga). De har även ”tvingats” till att behöva kommunicera med varandra utan att prata! Istället har de fått använda gester, kroppsspråk etc, vid olika samarbetsövningar.

Den äldre gruppen har istället haft ett styrke-tema under den gångna veckan. Vi har fokuserat på de större muskelgrupperna, och olika övningar som ”tränar” dessa. Vi har även pratat om hur viktigt det är med den dagliga motionen, samt vilka olika positiva effekter motion och rörelse har för kroppen och välmåendet.

// Linus

Etiketter