v.2 Då var vi igång! Och nästa vecka händer det grejer…

Allmänt

Första veckan efter lovet är nu avslutad och eleverna har verkligen arbetat på med bravur. Skolveckan tjuvstartade redan i söndags med skolbesök för de nya och tog sedan fart rent pedagogiskt i måndags. 

Nytt för den här terminen är att lämningen på morgonen sker inne på förskolan och fr.o.m nästa vecka kommer även hämtning ske inne för de som inte åker skolbuss. Detta då det är så många elever som ska hem samtidigt och även lite bollar som kan flourera på skolgården kors och tvärs.

Skolbussen åker nu 2 turer. Den startar från Mae Phim- hållet och har 3-4 stopp innan den lämnar av elever på skolan. Sedan åker den vidare mot Ban Phe- hållet och plockar upp eever på Pinery, Safir och TDV.

På tisdag är det dags för After School. Det blir visning av det nya thaiboxningsgymet där eleverna får pröva på lite thaiboxning för att seda avsluta med en gemensam fika på den nyöppnade restaurangen Nicke och Tuddes. 

På onsdag kommer samtliga elever bege sig utanför skolan på en promenad till närliggande tempel. Vi kommer få lära oss mer om Buddhismen, samtidigt som vi även visuellt får en tydlig visuell bild kopplad till de som man i vanliga fall bara läser om. Mer information till föräldrar kommer.

Vi har också fått strukturera upp rasterna lite nu när vi är fler elever. Det kan bli fysiska kamper i fotboll, samtidigt som andra vill göra lite lugnare aktiviteter på konstgräset. Därför har vi nu fotboll på fm, bollfritt på lunchen och andra bollsporter på em. Detta har resulterat i att eleverna är kreativa och testar på fler idrotter, medan några väljer att bara ta det lugnt när det är bollfritt. Välbehövlig paus för vissa för att energin ska finnas på efterkommande lektion istället.

Förskoleklass till årskurs 2 har fortsatt idrottsundervisning på tisdagar, medan årskurs 3-9 har tisdagar och torsdagar. 

6-9 har numer sin samling och thaiundervisning i klassrummet istället för att vara med på den stora morgonsamlingen. Detta på grund av att vi är många elever på skolan just nu och det blir trångt i High five rummet.

Det är med en tår i ögat som jag måste skriva att vår härliga norrländska Henke gör sin sista dag på onsdag i nästa vecka. Men jag ser det inte som ett hejdå- jag hoppas mer på ett “ Vi ses nästa säsong”! I hans ställe kommer Åsa att jobba i F-2. Åsa har varit hos oss för 7 år sedan under några dagar som vikarie. Vi välkomnar också Anders som kommer vara hos oss under våren i 6-9 oh även ett stort välkommen tillbaka till Karn som var här förra säsongen. Karina ansvarar för 3-5. 

Mycket välkomnande blir det- då vi även på måndag har två VFU-studenter som ska vara i förskolan och förskoleklass under 5v. 

Matsedel nästa vecka: 

Måndag: Gai gatiam (kyckling med vitlök), Tisdag: Spagetti och köttfärssås Onsdag: Panaeng med ris, Torsdag: Potatismos och korv

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Härligt att vara igång igen efter jullovet! Det har börjat två nya barn i gruppen den här veckan, och vi är nu sex barn inne på förskolan. 

Ett fokusområde som vi kommer jobba med lite extra på förskolan under vårterminen är matematik i olika former. 

Vi har tittat närmare på de fyra geometriska formerna. Några utav barnen har gått på formjakt och letat efter trianglar, cirklar, kvadrater och rektanglar och sedan kategoriserat dem i sina grupper.  Några av barnen har även skapat med former på papper. 

Vi har haft morgonsamling varje dag då vi pratat om vilka som är här och inte, vilken dag det är, vilken årstid och månad. Vi har även haft en kort avslutande samling varje dag innan hemgång då vi pratat om vad vi gjort under dagen. Vi har introducerat leken ”Hunden och benet” och hoppas på att leka den fler gånger. 

Vi har pratat om kompissolen på våra samlingar och vad man kan göra för att vara en bra kompis och även lärt oss kompissången. 

Några av barnen har målat med pensel, antingen med flaskfärg eller vattenfärg. Detta är något barnen uppskattar mycket att göra och det blir många och fina alster. 

Eleverna från förskoleklass har kommit in några stunder under veckan och då har de bl.a. fått skriva om sig själva och rita ett självporträtt. De har även spelat spel, jobbat med rimord, byggt med vattenbanan, byggt kulbana m.m. 

En hel del dans och rörelse till musik och kojmys med Alfons som ljudbok eller Polyglutt (text och bilder från barnböcker) har vi också kunnat erbjuda och en massa härlig fri lek med play doh deg, matlek, billek, utklädning, pussla, gå balansgång  m.m. 

Nästa vecka skall vi börja forska om spindlar som kommer ifrån barnens intresse och nyfikna frågor under veckan. 

/ Helena, förskollärare

F-2

Då var vi äntligen tillbaka efter ledigheten, och om vi kom tillbaka! Vi har välkomnat sammanlagt sju nya elever, så nu är vi 10st. Då vi startar någon dag före de flesta skolor i Sverige unnade vi oss en dag i måndags då vi gemensamt i gruppen arbetade med våra kärnämnen samt åt att göra oss hemmastadda i klassrummet och bekväma som grupp. Detta kändes viktigt för framtiden. Under passen i svenska har vi haft elever som arbetat med allt ifrån handstilsövningar, via läsförståelsetest fram till en hel del dagboksskrivande efter ett händelserikt juluppehåll. Kul att se alla kreativa och flitiga elever! Några av de yngsta eleverna har i matematiken arbetat med att känna igen och repetera mönster. Det har både ritats symboler, bananer såväl som prickar på hundar. De lite äldre barnen har även hunnit ha engelska. Under de lektionerna har vi jobbat med både färger som veckodagar. Gemensamt i klassen, oavsett årskurs, har vi även spelar en del spel och tävlat i mattetävlingar. Det senare med stor entusiasm! SO-lektionerna i veckan har vi använt oss av Lilla Aktuellt skola, detta för att både sammanfatta 2022 samt att hålla oss uppdaterade om det aktuella läget i omvärlden. 

Till sist vill jag på denna plats ta tillfället i akt att tacka för mig! Efter tre månader i tjänst har det blivit dags för mig att åka hem till en snöigt Östersund. Tack till alla vårdnadshavare och kollegor! Men framförallt tack till ALLA underbara elever. Ni har varit underbara!

/Henke

3-5

Första veckan för mig på skolan den här säsongen. Kul att vara tillbaka och också kul att återse några av eleverna jag träffade förra året. Oj vad de vuxit och utvecklats! Jag ansvarar nu för 3-5 men även för SO och bild i 6-9. Även 5 elever var nya i gruppen. Precis som i åk F-2 har inte alla planeringar från hemskolorna kommit ännu så vi har haft tid att lära känna varandra i gruppen och komma i ordning i klassrummet med olika rutiner. Bland annat fick var och en av eleverna rita om sig själv i en pusselbit. Bitarna pusslade vi ihop till ett gemensamt klasspussel på väggen. Där kan vi sedan bygga på med nya barn. Eleverna fick presentera sig själva på engelskan då vi också lekte en namnlek på engelska (who took the cookie from the cookie jar?) för att träna in allas namn. Vi har också jobbat med hur vi får arbetsro i klassrummet så nu är klassen jätteduktiga på det. Men det har sedan också jobbats en hel del i alla ämnen. Exempelvis pubertet, ryggradslösa djur, sveriges landskap och energi, men också matte, läsförståelse och att skriva faktatexter och sagor. På SO:n denna fredag kollade vi in lilla aktuellts årskrönika om 2022 och pratade om Buddhismen eftersom vi gör ett tempelbesök nästa vecka. 

/ Karin 

6-9

Det var min (Anders) första vecka som lärare på skolan och det har varit mycket roligt att lära känna alla goa elever. Jag ser verkligen fram emot fler händelserika och lärorika veckor här på ESS och hoppas att alla elever känner likadant.

I svenska har eleverna arbetat enligt sina individuella planeringar från Sverige. Det har bland annat arbetats med läsförståelse, skrivning av traditionella noveller men även chattnoveller, skrivits resedagböcker, tidningsartiklar och krönikor samt arbetats med grammatik. Det har skrivits förklarande texter om Sverige i brevform, rap-texter, faktatexter om kända idrottsutövare, arbetats med grammatik samt arbetats olika textbooks med tillhörande arbetsuppgifter till de olika texterna. På NO lektionerna har det handlat om människokroppen, matspjälkning, näringsämnen och genetik. Några har också jobbat med Universum och introduktion till teknikämnet. I Matte har vi arbetat med Geometri (skala, area av geometriska figurer tex månghörningar och trianglar), Algebra med förkortningar, ekvationer och mönster. Även repetition inför Nationella prov (som kommer senare under terminen). Giriga grisen har spelats som avslutning på några mattelektioner och där är rekordet 130 poäng i dagsläget! På SO-lektionerna har det handlat om stormaktstiden och Buddhismen inför kommande tempelbesök. Franska och spanska har också gnuggats under veckan.

/Anders (sv/ eng), Maggan (ma/no), Karin (so)

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

Den yngre gruppen har tränat balans genom flertalet olika lekar och aktiviteter. Både att kunna balansera saker, men att även själv kunna hålla balans. Den äldre gruppen fick tuffast möjliga start, Cirkelträning! På schemat stod 12 stycken olika stationer, vars uppgift var att tillsammans erbjuda kroppen en riktigt “genomkörare”. I torsdags gick temat i bollens tecken. Under detta pass varierade vi mellan fotboll, handboll och innebandy. 

På slöjden har det arbetats med stickning, virkning och att sy på symaskinen. Det virkas kanelbullar, stora och små. I stickning tränar vi på räta och aviga maskor och att maska av ett arbete. Ett förkläde har också påbörjats och också att knyta kompisband (en typ av armband av garn).

Linus (Idrott), Maggan (Slöjd)

Etiketter