v.12 – Vi rockar loss med att alla är LIKA OLIKA!

Allmänt       


Under veckans morgonsamlingar har vi haft tema “Rocka sockorna” som handlar om att alla är olika men lika mycket värda. Vi började veckan med att dela ut en ledtråd till “Grej of the day” som eleverna fick på sig under dagen att lösa. Vid samlingen  på eftermiddagen så var det några elever som faktiskt löst uppgiften! Dagen efter hade vi frågesport om Downs syndrom vilket ledde till många givande diskussioner och tankar om allas lika värde och olikheter. Vissa elever (som hade utrymme i sin planering) har även fått titta på en kort film om en flicka med Downs syndrom. Vi har även målat sockar som pryder skolan och under målningen lyssnade vi på UR’s program “Hårda ord – olika” vilket handlade om just den flickan/ systern som startade “Rocka socka”.

Vi har även under dessa sista veckor haft lite “fadderverksamhet” där skolelever går in till förskolan. De har varit med i den fria leken eller så har de läst någon bok för barnen och skoleleverna verkar tycka det är roligt och givande då de själva efterfrågat att få gå in.

Nästa vecka är det skolavslutning och då det är tacos på menyn, dagen till ära, har eleverna även önskat att ha långbord, vilket vi säkerligen också kommer genomföra. Efter lunch är föräldrarna inbjudna att få komma på lite fika och ha lite quiz tillsammans med sina barn (separat inbjudan finns på den låsta FB-sidan).

Matsedeln är då samma som föregående vecka förutom fredagn när vi “lyxar” till det lite extra.

Måndag: Panaeng med ris, Tisdag: Stekt fisk, potatismos, Onsdag: skapa din egen soppa, Torsdag: Spagetti med köttfärssås, Fredag: Tacos.    

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Så här i slutet av terminen har vi pratat om klockan och tid. Vi har sett ett klipp från Upptäcktresan som handlat om klockan och de barn som ville arbetade efteråt med en samhörande stencil. Barnen har uppmärksammat klockan på avdelningen och tittat var timme för att se när timvisaren ändrats.

Vi har även pratat om sekunder och i samband med detta så utforskade vi en app som heter iMotion. Där tar appen flera foton efter en bestämd tidsintervall och det klipps ihop till en kort film. Vi valde att ta foto var tionde sekund. Appen räknar neråt, så efter varje foto räknade vi nedåt från 10. Barnen har fått tillverka karaktärer och bakgrunder till filmen och det har ritats bussar, ormar, och dinosaurier.

I torsdags började vi dagen med att hälla vatten på vattenpärlor. Pärlorna var små som knappnålshuvud när vi la dessa i vattnet. Vi ställde in kameran på “iMotion” på 1minut och lät den ta foto var minut under hela skoldagen, det vill säga ca fem timmar och det blev totalt 305 foton. Barnen blev helt lyriska av pärlornas transformation och längtade tills det skulle bli fredag när de skulle få känna på dem.

Efter barnens önskemål filmade vi idag med greensscreen. Det blev filmer med fiskar och dinosaurier som bakgrund, en musikvideo till Frostlåten – Let it go och en musikvideo till låten “Rocka Sockorna” som vi gör tecken till.

Emma, förskollärare

 

Årskurs 1-9

Ännu en vecka har passerat i ett rasande tempo, vart tar tiden vägen säger vi ofta i klassrummet? Likaså har det reflekteras i klassrummet hur fort en skoldag går, då brukar jag säga att “det gör det när man har kul”! De flesta ler åt detta och tänker att så kan det nog vara.

Under veckan har elever ur skolklassen getts tillfälle att gå in till förskolan och vara fadder. De har läst för de yngre eleverna, pysslat med dem, läst sagor på engelska och visat annat de lärt sig i skolan. Mycket uppskattat både hos skoleleverna och förskolebarnen.

Många av våra “långstay”-elever börjar nu slutföra sina arbetsböcker som de fått med från sin hemskola men de behöver aldrig sitta sysslolösa då vi jobbar vidare med sådant dera klasskamrater hemma i Sverige jobbar med- antingen via datorn och olika webbsidor eller genom häften och stenciler som vi på skolan plockar fram till eleverna. Det är många elever just nu som tränar på multiplikationstabellen och division. Träna gärna detta hemma oxå för att eleverna så småningom ska automatisera det. Det går lätt att träna tabellerna när man förbereder middagen, under middagen, ligger på stranden eller när som egentligen. Kanske ert barn vill utmana er!

Då många elever har så olika planeringar så blir det inte så mycket gemensamt arbete, men en elev föreslog att vi skulle kunna ha en dag då vi bara pratar engelska med varandra för att träna att tala engelska. Så redan idag fredag, smygstartade vi med att prata mer engelska och vi kommer göra det även på måndag hela dagen i klassrummet och även till viss del på rasterna. På samlingarna kommer vi dock tala mestadels svenska då rasterna är tillsammans med de yngre på förskolan.

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Idrott

På första idrottspasset för veckan tog vi fram lek- och tävlingsandan. Vi körde olika stafetter i lag och det krävdes snabbhet kring olika moment men även samarbete för att vinna dessa stafetter.

Inför veckans sista lektion hade eleverna fått önska aktivitet. Som uppvärmning började vi med leken “Under hökens vingar kom!”. Barnen var både varma och uppspelta efter denna lek. Kul att se att en klassisk lek var lika rolig för alla elever. Efter denna lek fick eleverna välja på badminton och basket. Lektionen avslutades med killerboll och plåsterboll. Vi hann aldrig med  att spela fotboll så det kommer vi att köra nästa vecka. Viktigt att alla elever har med heltäckande skor på idrottslektionerna.

// Emma

Etiketter