v.12 Rocka sockorna, symmetri och tacos

Allmänt

Säsongens näst sista vecka är nu slut och elevantalet minskar ytterligare. De som är kvar jobbar vidare och har det supermysigt. Lektionerna pågår nu enbart i ett klassrum med elever från förskoleklass till åk 6 och alla visar god kamratskap och tar hänsyn till varandra.

På rasterna är det full fart och det spelas fortfarande mycket spökboll/killerboll. Schack och fyra i rad är också populärt. Veckans mest populära lunch var torsdagens tacos:)

Vi trodde ett tag att skolan hade fått besök av en orm och blev lite oroliga men det visade det sig, som tur var, att det bara var en ödla då “ormen hade ben”.

I tisdags uppmärksammade vi ”Rocka sockorna dagen” genom att prata om det  på samlingen, både vad det står för och varför just “olika är bra”. Vilka härliga åsikter barnen hade om detta ämne!

Barnen fick sedan göra en uppgift där de skulle skriva om vad som gjorde just dem unika och måla sockor i olika färger. 

På tisdag är det dags att åka och bada! Alltså inte simträning även om det blir på köpet utan denna gång är det mer fokus på att ha kul, umgås och plaska tillsammans som en liten avslutning.

Däremot kommer det också att bli en “riktig” skolavslutning på fredag som är vår sista dag som vi har öppet. 

Alla föräldrar är välkomna kl 11.00 för lite fika och skönsång för att sedan säga hejdå till varandra. 

Matsedel nästa vecka: Måndag:  Padtai Gai, Tisdag: Potatismos och korv, Onsdag: Green curry chicken Torsdag: Potatis, nuggets, kall sås

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Även såhär i slutet av säsongen har det börjat nya barn på förskolan och det är kul för de äldre barnen i gruppen att det blir nya samspel och fler barn i lekarna. 

Bygg och konstruktion har fått ta extra mycket plats då barnen byggt tågbana med fantasifulla miljöer runt omkring med bilar, djur, hus och gubbar. Även vårt duplo har använts till stora byggen som fick bli hus till barnen själva att försöka få plats i. Vi har även haft kojbygge och i den har barnen lekt olika lekar under hela veckan då den har fått stå kvar varje dag. Kulbanan av Lego har även använts en hel del av de äldre barnen som bygger den på olika sätt varje gång. 

Varierande  mattespel, olika sorters memory, Mix Max, hänga gubbe och alfabetspussel har de äldre barnen valt vid flera tillfällen. De har även gjort en formjakt då de letade och samlade ihop de fyra vanligaste geometriska formerna som de hittade bland lek materialet.

På samlingarna har vi arbetat med talraden på olika språk, pratat om månader och årstider, läst klart boken o Vera och Victor som reser till Thailand och uppmärksammat en födelsedag. Vi har även tagit avsked av vår personalresurs Sanna som nu har arbetat sin sista dag hos oss. 

De yngre barnen har lekt mycket rollekar med dockor och gosedjur som måste gå till doktorn. Även läsning är något som de yngre har fokuserat på mer den här veckan då de både ”läser” själva och lyssnar till högläsning. 

Några barn har valt skapande och gjort kikare igen och målat snäckor. 

/ Helena, förskollärare samt Sanna, resurs 

F-6

Den här veckan var vi under mån-ons 2 pedagoger på gruppen och då kunde vi dela upp klassen i två grupper under dom dagarna, f-1 och 2-6, för att stötta alla på bästa sätt. I onsdags slutade några elever och torsdag till fredag fortsatte vi därför alla tillsammans i ett klassrum. Eleverna har jobbat på olika nivåer utefter förmåga och ålder. I matematik har det handlat om allt från taluppfattning, addition, subtraktion och multiplikation till vinklar, grader och ekvationer. Vi har läst läsläxor och böcker, skrivit sagor, övat på engelska genom att försöka skriva meningar, klimat och naturtyper i Europa har jämförts. Matte-test och prov om Finland och Danmark har också genomförts. 

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

På idrotten har vi gjort olika kull-lekar och bolllekar. ”Land och hav” var en populär lek från förra veckan så det blev en repris på den. Vi har lärt oss nya kull- lekar såsom  ”spegelkull” ”korv med bröd” och ”svanskull”. Olika varianter på att jaga och kulla varandra. Vi har även lärt oss nya bollekar såsom ”Slottstriden”, ”Rusräkne-rutten” och ”Passa bollen”. Det blev slutligen en önskelek, ”Killerball” som eleverna ofta själva väljer att leka på någon av rasterna. 

På bilden fick eleverna visa sin kreativitet genom att göra en uppgift om namn- symmetri. Vi tittade på en kort instruktionsfilm tillsammans och sedan fick eleverna välja två papper i olika färg. Sen satte de igång och jobbade för fullt och alla var engagerade och klippte, limmade och ritade superfina mönster. När mönstren var ritade och det var klart såg vi att alla namnen såg ut som fina djur eller häftiga ”gubbar ”. En elev har också jobbat med sin bok-framsida, komponerat bilden och målat med akvarellfärger och även skrivit en utvärdering om sitt bildprojekt.

Helena (Idrott), Maggan (Bild)