v.11 Vi programmerar fram en kaka och lär oss orientera…

Allmänt

Trots alla oroligheter världen över så har vi fortfarande ett lugn här hos oss på ESS. I Thailand är läget kring Coronaviruset relativt obemärkt, iaf här i lilla Ban Phe. Den största oron just nu är väl om vi kommer få komma hem till Sverige då det nu bara är 2 veckor kvar av säsongen.

Inga speciella aktiviteter eller händelser kvar mer än skolavslutningen. Vi hälsar alla föräldrar, syskon och övriga i området välkomna till Mango Garden vid Chakapong kl 12.00 fredagen den 27 mars. Här kommer ni bjudas på lite skönsång och uppträde av eleverna och eventuellt något extranummer… Det kommer finnas möjlighet att köpa dryck och glass och vi tänker att alla slutar kl 13.00 och då åker med sin familj hem eller vidare till någon av stränderna i närheten. 

Idag har några elever som ej närvarade på kartläggningen i svenska genomfört den. Alla är inte helt klara utan på måndag så ska de sista lästesterna som handlar om läsförågan “avkodning” göras. Det är intressant att se elevernas progression om de gått hos oss tidigare och genomfört testet, samtidigt som de nya eleverna får en check-up som de kan ta med sig hem och visa för sin hemskola som i sin tur kan använda sig av det som resultatet visar.

Inför sista veckan så kommer matsedeln förändras då vi kommer ha “barnens val”, “personalens val” och “kockens val”. Detta kommer vi rösta fram vilket också då blir ett lärande kring hur en demokratisk röstning går till. I veckan har grupperna röstat fram vad de önskar och på måndag ska samtliga rösta från de alternativen som röstats fram. Detta gäller alltså för matsedeln för sista veckan.                                                                    

Matsedel för nästa vecka är: M: Skapa din egen soppa, T: Korv stroganoff och ris, Ons: Pat bao krapau (köttfärs, ris och ägg) , T: Potatis, nuggets och kall sås, F: Kockens val

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Veckan har gått i superhjältars tecken! Detta då många av barnen är intresserade av just detta. Barnen har fått pröva på superhjälteyoga, trixigt värre att ställa sig som en spindel! Vi har också haft supermatte och tränat på antal och siffror som hör ihop. 

Spiderman har fått ha en stor plats den här veckan bland superhjältarna, och veckans djur var därför spindel. Inga spindlar såg vi när vi var ute på utflykten, däremot såg vi några fåglar. Barnen har också haft vattenlek i värmen och blåst bubblor. 

Ida, förskollärare

F-klass

Är baka att Programmera? Det var elevernas fråga när jag sa att vi skulle baka på fredagens programmeringslektion. När du bakar så följer du ett recept steg för steg och det är viktigt att det görs i rätt ordning. Så ja att följa ett recept när man bakar är nästan som att programmera. Under första lektionen fick eleverna receptet utklippt som kommandokort. Nu var det dags att lägga dessa i rätt ordning, alltså skapa sin kod. När vi jobbar med programmering så arbetar vi med detta på ett varierat sätt för att eleverna ska få en förståelse för olika begrepp och grunderna för programmering.

Under veckan har vi även fortsatt med att titta på Programmera Mera samt gjort programmering ute på skolgården där vi programmerat varandra och byggt våra egna banor. Detta kräver samarbete, kreativitet och logiskt tänkande. Vi har även introducerat en app som heter A.L.E.X där de programmerar en robot. Eleverna återkopplar det de gjort i olika lekar till appen, tex så sa en elev: – Titta här, detta är samma bana som vi byggde på gården. 

Förutom programmering har vi arbetat med Bokstaven Ä som Äventyraren Ängla kom med. På svensklektionerna har några av eleverna arbetat med att skriva om ett äventyr. Det tränas på att sätta punkt och börja med stor bokstav i sina texter. 

Emma, förskollärare

Therese´s grupp

Hur mycket är klockan? Hur lång tid är det kvar tills det är mat? Frågor som ofta ställs i klassrummet och helt naturligt när man går i lågstadiet. Klockan är något som vi jobbat extra med denna vecka på våra mattelektioner. Vi har spelat klockbingo, klockmemory och tränat på Elevspel.se. De elever som ej knäckt den analoga klockan helt ännu har jobbat extra med just denna och de andra har arbetat med digital tid. Fråga gärna era barn hemma lite då och då vad klockan är så får de tillfälle att träna på den hemma också. 

Under veckan har det jobbats med faktatexter bland många av eleverna och i torsdags fick vi höra om Malaysia och Nordkorea. Mycket spännande och många frågor väcktes hos åhörarna. Andra arbeten som pågått i klassrummet är forntiden, luft, vatten och att skriva berättelser med en röd tråd samt användandet utav stor bokstav och punkt.

Therese, lärare tidigare åldrar

Linnéas och Linus grupp

Efter diverse ledigheter och avslutade sportlov runt om i sverige var vi åter full styrka i klassen. Veckan som gått har vi bland annat haft lektioner som våra VFU-studenter planerat och genomfört. Fokus har då legat på lässtrategier. Hur kan man dela upp och bryta ner olika texter för att göra dem mer hanterbara? Eleverna har sedan genomfört olika uppgifter som bygger på dessa lektioner om lässtrategier. Vi har även börjat se slutet på ett antal arbetsområden i gruppen. Två av dessa är bland annat medeltiden och kroppen. Medeltiden kommer att avslutas med prov kommande vecka, medan arbetet om kroppen testades av idag genom ett skriftligt test.

Linus och Linnéa, lärare senare åldrar

Idrott

Veckans idrott har varit uppdelat i ett praktiskt och ett teoretiskt pass. Under det praktiska var det boll-aktiviteter och hjärngympa i form av 3-i-rad. Den teoretiska lektionen innehöll orientering. Vi pratade om kartans färger, och hur en karta är uppbyggd, även hur olika karttecken ser ut och vad de symboliserar. Utöver det diskuterade vi även vilka olika typer av kartor som existerar.

Linus, idrottslärare

Etiketter