v.11 Spökjakt, bollfest och en film som visar upp våra arbeten!

Vi börjar med en liten film som visar en hel del av det som det arbetats med på Förskolan och i Förskoleklass under terminen

 

Allmänt

På en av morgonsamlingarna räknade alla barnen till 10 på thai, och svenska. Sedan kom barnen på att de kunde fler språk som de ville räkna på. Tillsammans räknades det då även på engelska, norska, finska, franska, tyska, spanska, japanska och tjeckiska.     

Jag är glad och stolt över att vi har kunnat ha öppet denna säsong under vårterminen, och tacksam över all förståelse och tacksamhet som visats för att vi trots många motgångar- ändå hittade lösningar på det mesta. 

Nu har de flesta restriktioner släppts och från 1:a april kan vi förhoppningsvis leva på “som vanligt”. Det innebär även att skolan kommer öppna som vanligt v.44 2022 och ha öppet till och med v.13 2023. Hemsidan är uppdaterad och anmälningarna har börjat komma in. Kul att det är så många som har planer på att komma under hösten från start!

Veckomatsedeln blir lite annorlunda under kommande vecka då det bara är 3 dagar som vi har öppet. Vi stänger alltså skolan på onsdag, den 21/3. Kocken på skolan har fått mandatet att välja vad hon vill laga- spännande att se vad det blir:) 

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan och förskoleklass

I början av veckan gjorde vi experiment för att ta reda på vad som flyter och vad som sjunker. Barnen fick hämta saker som vi testade i en balja med vatten. Innan vi doppade ner föremålen i vattnet fick de göra en förutsägelse precis som riktiga forskare. Till slut började några se ett mönster i att det var olika material som flöt bäst. Material som plast och trä. Saxen av metall sjönk fort. Konstigt att stora båtar är gjorda av metall? Även modelleran sjönk fort. Men om vi gjorde leran till formen av en båt så flöt den. Alltså spelar både material och form roll för flytförmågan. Nästa dag fick barnen bygga egna båtar. De kunde välja mellan olika material. När vi sedan testade båtarna så flöt de, även fast det blev storm.   

Vi har också jobbat med mönster. I början av veckan la vi papper mot olika underlag och ritade med krita över så att ett mönster trädde fram. Vi hittade många fina mönster runt om på skolan. Detta fortsatte barnen med under veckan även i den fria leken. Sedan tillverkade vi halsband. Med hjälp av tre olika färger på pärlorna kunde vi skapa flera olika mönster på våra halsband. 

I onsdags var det dags även för mig (Karin) att krama om alla barn och lämna skolan för hemfärd mot Sverige. Som avslutningspresent förberedde barnen i förskola och förskoleklass en spöktunnel för mig, läskigt! Jag tackar skolans barn, föräldrar och kollegor för en fantastisk tid. Nu låter jag Åsa ta över:) 

 

På torsdagen och fredagen var det lite tomt utan Karin och de stora eleverna, tråkigt tyckte eleverna- men sen kom de på att “nu har vi hela skolan för oss själva”! så de var rätt nöjda ändå:) I torsdags spann vi vidare på mönster och vatten och lärde oss sången “Hej sa Petronella” (ifrån Plaskeby det är dags att fälla upp sitt paraply) efter det fick barnen färglägga sitt egna paraply och göra mönster i det. I fredags sjöng vi “Baby Shark” och pratade lite mer om hajar efter det vek vi fina “Hajloppor” och för de som ville en valfri loppa.

I torsdags passade vi på att ha lek och rörelse och då tränade vi på att hoppa långhopprep. Lite svårt att få in dubbelstuds, men en del fixade det galant. 

Karin, lärare tidigare åldrar

1-8

De stora eleverna som var kvar måndag-onsdag, arbetade klart utifrån sina planeringar. De har arbetat fantastiskt bra och målmedvetet under den tid som de varit här. Någon har skrivit en jämförande text om vardagsteknik i Sverige jämfört med Thailand, samt en argumenterande text om “bättre skolmat”. Den texten fick hen läsa upp som ett retoriskt tal för klassen. En annan elev har skrivit klart sin spännande berättande text som handlade om en spökjakt, mycket spännande och lite kuslig. En elev är duktig på att göra snygga powerpoints och har färdigställt två stycken, en som handlade om ellära och magnetism och en som handlade om minoriteter – samerna. Sista idrottslektionen fick eleverna önska vad de ville göra så det blev en bollfest: volleyboll, pingis och bandy, svettigt värre. Eleverna har avslutat på topp och har under hela sin tid här på skolan period arbetat mycket bra, varit trevliga, hjälpsamma mot de yngre och ett toppengäng helt enkelt, jag kommer att sakna dem mycket!

Åsa, lärare senare åldrar

Etiketter