v.11 firas med att vi haft 111 olika elever under denna säsong! -och nästa läsårs anmälningar fortsätter komma in löpande:)

Allmänt

När sportlovet är över så är nästa steg oftast påsklov i elevernas “schema” vilket i år infaller så sent som i slutet av april. Men i Thailand vankas det skol”avslutning” om 2v bara! Med det inte menat att eleverna inte går längre och har lika långt läsår som i Sverige utan mer att just ESS, stänger för säsongen. Önskar man vara längre i Thailand än från v.44-v.13 så får man lösa det med annat skolalternativ, hemundervisning eller som de flesta gör- befinner sig i Sverige under vår, sommar och tidig höst.

 

Vissa dagar är det riktigt varmt och det är lite lugnare rastaktiviteter som gäller. Under samlingarna denna vecka har det handlat mycket om samarbete och två dagar har vi kört musikquiz med hela gruppen vilket uppskattats.

Simningen i torsdags gick som vanligt bra och det märks stor skillnad på elevers vattenvana gentemot svenska elever som kanske bara simtränar någon gång om året eller har tillgång till vatten under sommarhalvåret (om man har tur).

Vi tackar Linnéa för dessa 10 VFU-veckor hos oss och hon har gjort ett stort intryck hos både personal och elever och vi kan redan nu “hinta” om att det troligtvis inte var sista gången för Linnéa på ESS- dock sin sista gång som VFU-student.

Samtliga elever har nu satt sina handavtryck på väggen även för denna säsong och det finns nu 57 nya avtryck gentemot föregående år. Kul med många nya och samtidigt kan vi då avslöja att vi haft totalt 111 elever under olika perioder på skolan under dessa 5 månader. Som en liten byskola kan man säga, och det är väl just vad vi kan kalla Ban Phe/ Suan Son, vår lilla by:)

Samtidigt som jag sitter här i influensa från Sverige och får uppdateringar om hur varmt och skönt och avkopplande arbetsklimat personal och elever just nu har, så gläds jag åt alla anmälningar som kommer in för nästkommande säsong, av såväl nya och återkommande elever. Så sitter ni nu och vet att ni ska åka, så se till att boka plats för att vara säkra att få under hela den period ni önskar.

Nästkommande vecka är inga schemabrytande aktiviteter men däremot har det sänts ut en inbjudan i föräldragruppen inför skolavslutningen på fredagen den 29/3. Här kommer även den nya matsedeln för sista 2 skolveckorna. Dock kan vi avslöja att det på skolavslutningsfredagen kommer bytas maträtt för då är det TACOS!

Måndag: Panaeng med ris, Tisdag: Stekt fisk, potatismos, Onsdag: skapa din egen soppa, Torsdag: Spagetti med köttfärssås, Fredag: Sweet and sour chicken med ris.                                            

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Vilken lugn och mysig vecka vi haft. Det är verkligen superhärligt att få dessa sista veckorna med alla goa barn. Under veckan tog vi fram det gröna skynket igen (greenscreen) och testade att ta häftiga foton. Det blev många roliga skratt! Efter en diskussion om att vissa musikvideos och youtubeklipp faktiskt använder greenscreen, så gick barnen och bytte om till olika karaktärer. Vi gjorde egna musikvideos med Elsa, Spiderman, Pippi Långstrump och Efraim Långstrump. Så modigt att de vågar gå fram och spela in en egen video!

I torsdags fick barnen välja på att gå på promenad eller ha miniröris. Alla ville köra miniröris och det är verkligen ett rörelseprogram som fångat barnen. Under en av rörelserna till en av låtarna så säger att den rörelsen påminner om en rörelse i en dans som hon lärt sig på sin  thailändska skola. Den dansen var vi ju bara tvungna att få lära oss men det var mycket svårare än det såg ut!

Emma, förskollärare

 

Skolan

Måste få börja med att berömma eleverna! Vilken arbetsinsats de gör trots att många nu har gått så länge hos oss utan vare sig höstlov eller påsklov! De jobbar på precis som tidigare och betar av arbetsområde på arbetsområde.

Nu är vi inne på andra veckan med elever i klassen som går i åk 1-9 och sitter i samma klassrum. Detta har enbart varit positivt då fler elever som tidigare inte sagt så mycket vågat uttrycka sig mer muntligt verbalt samt att elever som haft lite svårt att koncentrera sig har fått mer ro i kroppen. Läsårets sista nya elev började i måndags och denna togs emot fint av samtliga elever och har kommit in bra i gruppen.

Arbetsområden denna vecka har b.la varit att jobba med klockan; att lära sig alla klockangivelser, multiplikationstabellen har nötts, mer nationella prov har det övats på, läsning själv och tillsammans med pedagog, människokroppen och vikingatiden. Listan kan göras hur lång som helst då det är så många elever i olika åldrar. Kul och inspirerande både för elever och pedagoger.

Under veckan har vi även passat på att ha praktiska inslag under matematiklektionerna. Vi har tränat addition och multiplikation under dessa tillfällen.

Therese, lärare tidigare åldrar och Linnéa VFU-student

 

Idrott

Denna vecka stod dans på schemat. Eleverna skulle få lära sig att dansa Bugg. Dagen till ära fick Therese hålla i lektionen då hon är en van “Buggare”. Eleverna fick lära sig vilket ben den som för dansen har respektive vilket ben den som följer använder. Fram och tillbaka gick de där så sött på skolgården. Kul att se killarnas engagemang och taktkänsla i detta moment!

Läsårets sista simlektion hölls i veckan. Vi delade oss i två grupper och som vanligt fick den äldre gruppen en härlig uppvärmningspromenad till poolen. Vi tränade på mängdträning där det var simning med valfritt simsätt under en viss tid som gällde under passen. Vi avslutade med en längre stund fritt bad än vanligt då det var sista gången.

/ Therese och Emma

Etiketter