v.10

Allmänt

Kravet på vinterdäck upphör om 3 veckor samt ändring till sommartid om ca 2! Det är faktiskt inget vi fokuserar på här. Känns faktiskt väääldigt avlägset. Skönt!

Här lägger vi istället energin på kunskaper, förmågor och kärlek. Allt detta har veckan genomsyrats av, både under lektioner och raster, samt utflykter. Att få se gamla elever ta hand om nya, förskolebarn som leker med kamrater i åk 9 eller äldre förklara för yngre känns som ett harmoniskt och lustfyllt upplägg. Varför arbetar vi sällan på detta viset hemma i Sverige?

Nåväl, det är inte värre än att ta sig till ESS nästa år igen!!

Om inte annat, så för vår magiska matsedel och duktiga kockar! Här kommer nästa veckas meny:

 

Gai gatiam 
Fiskgratäng med potatis
Pat baoi krapau (köttfärs, ägg och ris)
Hamburgare med bröd
Panaeng med ris

 

Förresten! Ni har väl inte missat att vi nu även erbjuder Barnklubb på jullovet?! Om man inte har möjlighet att få ledigt under terminerna så har man ändå möjlighet att få vara hos oss under 1-2 veckor ca 3,5h per dag där “skol”skjuts ingår med ansvarig barnledare på songtaewen. Så har ni barn mellan 3-12år som vill aktivera sig lite med andra barn på jullovet, samtidigt som ni vuxna får möjlighet till det omdiskuterade ordet “egentid”- läs mer under fliken Kidsclub, här på hemsidan.

Marie, rektor/ förskolechef , Mattias, platsansvarig från 23/2-17

 

Förskolan

Denna vecka har vi haft blommor på temat. Vi startade veckan med att plantera. Vi planterade både växter man kan äta som basilika och chili, och sen även en blomma. Det var mycket intressant. Först var det jord som skulle ner i krukan och efter det så satte vi ner plantorna. Vi hade inga frön så vi delade på både blomman och på plantorna så det blev många.

Vi avslutade veckan med att göra en blomma på papper där det var roten som vi målade först, sen kom stjälken, efter det bladen och högst upp blomman. Sen gjorde vi blommor av flaskor som vi målade i fina färger.

På samlingarna fortsätter vi prata namnsdagar och denna vecka har vi fokuserat på siffror.

 

Sophie, Förskollärare

 

F-2

Det har varit en fartfylld vecka här i kunskapsfabriken, våra tvåor har arbetat med en del nya arbetsområden vilka har varvats med gamla trotjänare som veckans ord, läsförståelse och egen läsning. De nya momenten vi arbetat med har handlat om väder och vind samt inom matematiken en introduktion av bråktal. Det har blivit många nya matteord att komma ihåg. Tredjedelar, fjärdedelar, en halv eller en andradel? och vilket var nu täljare och vilket var nämnare? Täljare-Taket och Nämnare-Nere, inte lätt att komma ihåg i början men snart tror jag det fastnat bland övriga kunskaper. Väder och vind var ett annat nytt spännande område vi börjat med i veckan. Vi har blandat mellan läs/skrivuppgifter och samtal i hela gruppen. Vad finns det för olika sorters väder egentligen? När kan det vara bra att veta vad det ska bli för väder? Hur kan man veta vad det ska bli för väder? Hur tog man reda på det förr i tiden? Många intressanta frågor och lika många bra svar. Tillverkning av vindsnurror passade därför bra som avslutning på veckan för våra tvåor, väldigt snygga blev de också om jag får säga det själv. Lite partisk möjligtvis.

Förskoleklassen har under veckan tillsammans med förskolan arbetat en hel del med blommor. De har bland annat planterat, pysslat egna blommor av plastflaskor och lärt sig vad de olika delarna på en blomma heter. Naturligtvis har vi även arbetat med de vanliga ämnena också såsom matematik och svenska. Nytt för förskoleklassen denna vecka var att det berättades en ritsaga. Den var väldigt uppskattad, dessvärre kunde jag bara en och de KRÄVDE fler!! Med andra ord, det blir att jobba lite i helgen också för deras pedagog.

Glenn, förskollärare, lärare tidigare år.

 

3-9

I vanlig ordning har sammanhållningen och stämningen varit fantastisk i gruppen! Äldre hjälper yngre, men också omvänt ibland. Bra att vi är duktiga på olika saker. Under veckan har flera elever fått öva på muntliga presentationer, både inför yngre och äldre elever. Åhörarna har fått lämna respons via metoden “2 stars & 1 wish”. Alltså påtala 2 bra egenskaper men också något som talaren kan utveckla. Konstpaus och tala högre, tack!!

I matematiken har “multi-test” dykt upp igen för att trigga eleverna att säkert automatisera tabellerna. Skala och kort division har varit områden som flera elever tampats med.

I svenskan har Fabler skapats, strukturen för en fakta-text behandlats samt mycket läsförståelse hunnits med.

I No har elever försökt sig på att göra en “Livscykelanalys” över ett par jeans. Oops vad det händer saker från bomullsplantagen till second hand-butiken!

Mattias, lärare tidigare och senare år

 

Idrott

Knasboll stod på Idrott och Hälsa-menyn under tisdagens lektion. En härlig boll-lek där samarbete och smidighet blev en utmaning för både äldre och yngre elever! Uppvärmning av olika muskelgrupper diskuterades och testades. Avslutningsvis samlades vi vid King-rutan för att tillsammans ta fram nya regler för leken. Alla nöjda!!

Veckans sim-lektion innehöll mängdträning samt teknikdelar. Stafetter med boll varpå höjdaren “skattletning” följde. Alla i laget skulle snabbt dyka ner och hitta sitt silvermynt på botten. Vad gör man inte för 1 Baht!

(Pool-häng efter idrottslektionen…)

Glenn och Mattias, idrottslärare

 

Etiketter