v.10 VM och SM-medaljör på skolan, samt twist, vattenpolo och volleyboll

Allmänt

Om det spelas musik på rasterna så dansas det. Om det finns ett bordtennisbord så spelas det bordtennis. Om vi tar fram hopprepen så hoppas det hopprep. En engagerad och aktiv pedagog kan bidra till så mycket och jag är så tacksam över att ha den personal jag har! Det har nu satts upp ett nät tvärs över skolgården och dans, bordtennis och hoppandet har övergått till ett stort intresse för volleyboll av samtliga åldrar! Vi köpte även in lite “twistband” så nu har det hoppats twist på skolgården också för er som kommer ihåg hur man gjorde det. En väldigt enkel men rolig aktivitet. Fortfarande finns de dock några som hellre sitter lugnt och spelar kort, Uno eller Skipbo tillsammans med några klasskamrater och en pedagog som dricker sitt ”rast”kaffe under tiden.

I veckan har vi genomfört en kartläggning i svenska för de elever som går hos oss under en längre period. Ni kan läsa mer om kartläggningen som heter Legilexi här.

Om ni läser under rubriken idrott, så kommer ni få reda på att vi just nu har en student med både VM och SM-meriter inom en sport!

Idag hade vi vår sista simträning för alla (som idrottsaktivitet) då vi under mars numer har idrott på fredagar.

På tisdag är det idrott igen men då på skolan och med ”vanliga” idrottskläder.

3 veckor kvar nu av säsongen och vi har börjat planera lite inför skolavslutningen. Vi vill att alla föräldrar ”bokar av” allt i sin kalender mellan 12.00-13.00 den 27/3. Mer information kommer närmare.                                                                    

Matsedel nästa vecka: M: Fried rice chicken, T: Potatismos med korv, O: Kycklingomelett med ris, T: Spagetti med köttfärssås, F: Pad Thai

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Vilket härligt gäng jag får tillbringa dagarna med! Nyfikna och kreativa barn! I veckan har vi haft ett tigertema, som föräldrarna säkert märkt genom teckningar och pyssel som kommit med barnen hem. Vi har läst om tigrar och gjort lite olika “Tiggy testar” (experiment från UR play). Vi har också gjort en liten film om tigrar. Idag hade vi lek och plask när skolbarnen hade simträning. Barnen fick då leka fritt för att utveckla en trygghet i vattnet. Självklart fick de även testa på den traditionella “kaffekokaren”.

Ida, förskollärare

 

F-klass

Då elevantalet ökat så är vi igång med en förskoleklass igen. Självklart fortsätter Asta Alfabets kompisar att komma på besök. Vi fick besök av Åsa Åskmoln i måndags. Hon presenterade bokstaven Å samt hade med sig arbetshäfte, bilder som hade en koppling till Å och ordspråkslappar. Veckans tema blev Åska och det ledde även in oss på elektricitet. 

Nytt för dessa veckorna är att vi kommer att fokusera på programmering vissa arbetspass. Vi har sett ett avsnitt från “Programmera mera” från UR play och efter det har vi lekt en lek där barnen ska programmera en robot, och roboten var jag Emma. Eleverna fick olika kommando-kort som de skulle använda för att förflytta roboten på en bestämd bana. Syftet med leken är att få en förståelse för kommandon och algoritmer, och hur viktigt det är med exakta instruktioner när du programmerar. 

Emma, förskollärare

Therese´s grupp

Under veckan har elever i åk 3 fått förbereda sig inför sin hemkomst till Sverige med att göra gamla nationella prov i svenska och matematik, samt uppgifter som är liknande de nationella prov som kommer genomföras under våren. Eleverna har varit positiva till största del och min förhoppning är att de kommer vara väl förberedda och inte känna oro inför proven. Några frågor var dock lite kluriga och viss frustration uppstod stundtals, jag fick förklara att det gör inget om man måste tänka efter ett tag och jobba för att komma fram till svaret. 

Elever i åk 1-2 har jobbat mycket med läsförståelse. Jag vill återigen slå ett slag för vikten av läsning för att öka läsförståelsen samt att diskutera det man läser. Som alla andra tidigare veckor har vi en högläsningsbok i klassen, vi läser ur den ca 20 minuter per dag och jag börjar alltid med att eleverna får summera vad vi läste sist. Vi stannar alltid upp i läsningen om det dyker upp något obekant ord eller uttryck och diskuterar oss fram vad det kan betyda. Avslutningsvis får eleverna förutspå vad som kan hända i nästa avsnitt, allt för att öka medvetenheten kring det vi läser. 

Många elever har även arbetat med digitala hjälpmedel den gångna veckan. Det har varit Skolplus, NOMP, Bingel, Sliplay, URplay, Ne.se, elevspel, ugglo…..ja listan kan göras hur lång som helst. Jag är imponerad över hur duktiga eleverna är på att arbeta med sitt när de sitter med sin surfplatta/dator. Att inte fokusera på övriga kamrater eller vad de gör. Bra jobbat alla!!

Therese, lärare tidigare åldrar

Linus och Linnéas grupp

Under veckan har jag och Linnea delat på det pedagogiska ansvaret. Vi har även haft våra två VFU-studenter i klassrummet, vilket medför att vi är 3 stycken som arbetar med eleverna i klassen. Det märks väldigt tydligt vilken lyx och förmån det är att kunna erbjuda eleverna regelbunden 1-1 undervisning, och att verkligen kunna hjälpa och diskutera med eleverna utifrån de olika arbetsområdena. Veckan har innehållit moment som faktatext skrivning. religionsprov, räkning med bråk, verb i preteritum, ordkunskap (veckans ord), människokroppen med mera. 

Linus och Linnéa, lärare senare åldrar

Idrott

F-9 Tisdag: Under tisdagens lektion hade vi den stora förmånen att få prova på Taekwondo. Vi hade nämligen turen att en av våra VFU-studenter tagit både  VM-brons och SM-guld i sporten. Eleverna fick lära sig teknik kring både sparkar och slag. Casandra gjorde en introduktionslektion utifrån ett lekfullt och spännande sätt där man fick en inblick i vad sporten innebär. 

F-9 Torsdag: Under torsdagen var det ett kärt återbesök i poolen. Under denna idrottslektion var det simträning samt en variant av vattenpolo (se bild) som utövades. Det var en härlig in intensiv match som spelades i poolen. Härligt kämpat allihopa. 

Linus, idrottslärare

Etiketter