v.10 Servettställ, simträning, gemener, rollekar och stark vänskap
Allmänt
Spökboll låter ju lite läskigt men ack så roligt eleverna tycker det är! Ofta går rastaktiviteterna i perioder och just nu är spökboll en aktivitet som utövas på de raster vi inte har bollfritt. Vi har tillsammans med eleverna valt att ha olika fokus på de olika rasterna just för att det ska bli en variationunder dagen och att konstgräsytan inte enbart används till tuffa fotbollsmatcher . En lek/ tävlingsmoment innebär även att följa regler och därför har eleverna under veckan demokratiskt diskuterat regler och förhållningssätt och samarbetat kring lagfördelning och turordning av olika uppdrag gällande spökbollen. Eleverna har fått respektera/ hantera och acceptera olika åsikter och visat god hänsyn till varandra vilket lett till än högre samspel och gemenskap på enheten.
I tisdags var det After School med bad, lek, ”bananbåtsåkning”, musikquiz och mat tillsammans på Bee Happy. Återigen god uppslutning!
Jag som rektor har idag begett mig mot Sverige tillsammans med min familj för att komma i fas med läkarbesök och inskrivning på BVC, samt svensk registrering av vår nu 6v gamla Polly. Det har varit en fröjd att vara på plats denna säsong då man dagligen möts av engagerade, motiverade elever och en personal som allt som oftast har ett lösningsfokuserat tänk. Även trevligt att “tjenixa” med er föräldrar vid lämning och hämtning under de stunder jag är på plats. Men oavsett om jag på plats eller ej så kommer verksamheten vara i full gång under 3 veckor till med ett lika stort engagemang! Jag finns med via digitala kanaler för er föräldrar och personalen och jag kommer ha daglig kontakt, samt videokonferenser. Platsansvarig under dessa 3 veckor är Helena Sjödahl som arbetar på förskolan under dagarna men varit med sedan starten v.44.
Nästa vecka är sista veckan som vi erbjuder skolskjuts då elevantalet börjar minska och underlaget blir för litet. Berörda föräldrar är informerade och de sista två veckorna (12-13) får man alltså samåka eller köra själva.
Det är även sista veckan som åk 4-9 går längre än övriga elever på onsdagar. Med tanke på minskat elevantal så kommer vi kunna ge eleverna den handledning och tid som behövs under ordinarie skoltid 8.30-14.15.
Nästa vecka på tisdag är det dags för en friluftsdag (halvdag). Vi beger oss på morgonen med buss till Suan Son-stranden. Dock kommer vi inte bada, utan eleverna kommer i grupper få lösa olika uppgifter med fokus på samarbete och även ha lite lekar/ tävlingar där konditionen tränas. Vi informerar på måndag på föräldrasidan (fb) om det är något speciellt som behöver tas med. Friluftsdagen ersätter tisdagens idrottslektion. Även förskolan åker med till stranden men de allra yngsta kommer erbjudas egna aktiviteter utifrån sina förutsättningar.
Matsedel nästa vecka: Måndag: Khao Pad gai, Tisdag: Makaroner och korv, Onsdag: Masaman, Torsdag: Hamburgare med bröd
Marie, rektor/ förskolechef
Förskolan
Vi har fokuserat extra mycket på årstider, månader, veckodagar och födelsedagar. Vi har sjungit en sång om månaderna och en om veckodagarna. Barnen har berättat om när de fyller år, vilken månad, årstid och dag. Vi har också pratat om vad som skiljer årstiderna åt och vad som händer i naturen där hemma. Lite förvirrande för barnen då det är ”sommar” här i Thailand på vintern i Sverige. Vi har fortsatt att läsa om Victor och Vera som upptäcker Thailand och i samband med det har vi pratat om olika maträtter, vad barnen har ätit här och vilka frukter de känner till härifrån. Det börjar fortfarande nya barn varje vecka nu på förskolan och genom extra mycket rollek så har barnen verkligen hittat varandra och blivit riktiga bästa vänner på kort tid. Kramar och pussar har utdelats och det värmer så att se när det blir magiska samspel och leken bara flyter på under långa stunder med fantasifulla dialoger mellan barnen. Några av barnen var med och gjorde en ny play doh deg som blev grön. Detta är ett lekmaterial som alla barnen på förskolan uppskattar att hålla på med på olika sätt, bla. får dinosaurierna ofta äta och trampa i den. De yngsta barnen har också de blivit mer sammansvetsade genom leken men också blivit utmanade genom pussel, att öva på grundfärgerna och olika språkövningar. Vi har varit med på skolbarnens simträning och det uppskattas alltid att få åka Song Taew och bada i pool med kompisarna.
/ Helena, förskollärare samt Sanna, resurs
F-2
Varje morgon ställer klassen upp på led utanför klassrummet innan de går in. Detta genom olika uppdrag, exempelvis i alfabetisk ordning av förnamn eller efternamn eller längd-ordning. Detta främjar både lärandet och samarbete. På svenskan har vi gått igenom en berättelses olika delar och eleverna har fått en struktur i form av hinderbana som de kan använda när de skriver. Medan förskoleklass och årskurs 1 tränar på att skriva meningar med små bokstäver, gemener, jobbar årskurs 2 med att skriva mer utförliga berättelser med beskrivningar av personer och miljö. Alla läser också på olika sätt, några läser kapitelböcker eller stavelse-kort och andra jobbar med läsförståelse. I engelskan har alla barnen fått presentera sig utefter sina olika förmågor, de var så duktiga. I matematiken jobbar nästan alla med taluppfattning fast inom olika talområden, men eleverna lär sig även om hur man läser av klockan, almanackan och diagram. I slutet av lektionerna samtalar vi ibland gemensamt om vad de jobbat med för områden, för att tillsammans prata om olika strategier vid beräkning av tal och synliggöra lärandet. På musiken sjöng eleverna och lyssnade på musik från olika musikgenrer. I fredags fick vi höra en redovisning av elev som gjort en intervju om ett yrke, det var kul. Alla eleverna har kämpat till det yttersta under veckan!
Karin
3-9
Anders och Linus har haft hand om gruppen måndag till onsdag då Maggan har varit ledig. Eleverna har jobbat med tex procent, statistik, ekvationer, enhetsomvandlingar och bråkräkning på mattelektionerna. Det har också arbetats om maskiner, människokroppen, kemiska reaktioner, fosterutveckling mm på NO. SO´n har handlat om allt från Ryssland och Ukraina kriget, arbete och pengar till Buddhismen. På engelskan skrivs det argumenterande text och dagbok och även engelsk grammatik har det handlat om. I svenskan läser några skönlitterära böcker, skriver recensioner mm. Gruppen kommer nu bli mindre och mindre, men stämningen i klassen är fortsatt god och alla får mycket gjort.
Maggan, Linus och Anders
Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)
På idrotten har vi blandat blöt och torr aktivitet. I tisdags var det simundervisning, och ni som följt oss sedan tidigare genom veckobrevet vet att vi verkligen prioriterar simning och inte använder tiden till bad. Det är alltid stort fokus på att träna på rätt arm- och benteknik. De yngre tränade även på att dyka och simma under vatten medan de äldre fortsatte med livräddning. I torsdags blev det 7-kamp där det var stor variation på aktiviteterna.
På slöjden har ett par elever gjort färdigt sina arbeten i hård slöjd. Det blev två servettställ, ett med strand – och ett med vintertema. I den mjuka slöjden har arbetet fortsatt med virkning och att sy på symaskin.
På bilden fortsatte vi med vårtema och målade ett hav av vitsippor i F-2. De äldre eleverna fortsatte med en bild-tolkning av låttext, akvarellmålning, eller att göra en framsida till en deckare. Vi fick klura på hur framsidor på böcker ser ut. Vilken information bör vara med, och hur stor plats ska olika information få ta? Vilken textstil kan man använda och vad vill man att bilden ska berätta?
Linus (Idrott), Maggan (Slöjd), Karin (Bild)
Etiketter
- after school
- Ban Phe
- banphe
- bild
- bokstavsarbete
- Digitala verktyg
- Eastern Swedish School
- EasternSwedishSchool
- ESS
- Förskola
- förskoleklass
- idrott
- MaePhim
- rastaktiviteter
- Rayong
- rollek
- semesterskola
- Simträning
- skolautomlands
- svensk skola i thailand
- Svensk skola utomlands
- svenskskola
- svenskskolabanphe
- SvenskskolaThailand
- Thailand
- thaiskola
- v.10