Första skolveckan “avklarad”

Allmänt                                                                                         

Det går fort när man har roligt sägs det! Och det kan verkligen vi i personalen bekräfta! Första veckan har flutit på bra och eleverna har snabbt kommit in i rutiner och arbetssätt. Nya vänskapsband har knutits och på rasterna är det full fart av diverse aktiviteter. Vi hade strategiskt valt att inte köpa in allt för mycket rastaktivitets- saker för att eleverna själva skulle få önska vad de ville ha- elevinflytande:) Dock har de ändå roat sig till fullo med hopprep, kendamas, poi, diabolo, innebandy, fotboll, kortspel och bordtennis- så det har nog inte gått någon nöd på dem jämfört med vad de brukar göra på rasterna i Sverige. Här har vi ju nämligen helt “digitalfritt” på rasterna, vilket främjar aktivitet i samtliga årskurser och har gjort att elever i Fklass spelar kort med högstadieeleverna till exempel.

Matsedeln på skolan är nästintill likadan 2 veckor i rad (när det gäller thaimaten på mån,ons och fre) då vi gör volyminköp av vissa matvaror. Den västerländska maten (på tis och tors) varieras däremot vecka för vecka. Matsedeln har eleverna själva varit med och påverkat i förväg, då detta var en fråga som skickats ut till de anmälda elevernas föräldrar under tidig höst. I tisdags var det makaroner och korv och igår var det tacos!

Nedan kan ni läsa mer specifikt kring varje verksamhet/årskurs och detta läggs ut varje vecka! Ni kan även se/ läsa mer på Facebook på vår öppna sida- “ESS-Skolan”, där vi uppdaterar nästintill dagligen med kollage och videos. På Instagram heter vi ess_skolan och det kontot är synkat mot Facebooksidan. 

För er som har/ska ha barn på skolan denna säsong så har vi även en låst grupp på Facebook som heter “Föräldrar på ESS 19/20”. Där lägger vi ut mer detaljerad information med t.ex. tider, platser, scheman etc. som enbart ni behöver veta.

Vid uppstarten i måndags var vi 17 elever totalt och den siffran kommer bara öka från och med v.46 och kommer fördubblas i mitten på december för att ytterligare stiga i januari upp mot ca 50st elever! Personalstyrkan ökar i den takt som elevantalet ökar och pedagoger kommer ner både innan jul och under jul för att säkra upp kvalitén på undervisningen, samt trygghet och studiero. 

Men nästa vecka är det alltså exakt samma elevgrupper som denna. Inga som börjar och inga som slutar.

Nästa vecka är en helt vanlig skolvecka schemamässigt medan det i v.46 både är Loi Khratong och simträning inplanerat. 

Matsedel nästa vecka: M: Gai gatiam, T: Spagetti och köttfärssås, O: Panaeng, T: Hamburgare med bröd, F: Green Curry Chicken

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Första skolveckan är nu avklarad- Min allra första skolvecka som pedagog här i Thailand och det är fantastiskt roligt att vara igång!

Vi har mjukstartat lite denna vecka med tre elever, så det har handlat mycket om att komma in i nya rutiner samt lära känna varandra. Vi har dock hunnit med mycket ändå, såsom att pärla armband och pärlplattor efter mönster, olika halloweenpyssel, pratat om geometriska former, klätt ut oss och haft picknick med “låtsas-mat”. Dessutom har det varit väldigt mycket vattenlek (ösa/hälla) på vår egen bakgård, samt annan utelek med de andra skolbarnen. Då en del barn har svårt att förklara känslor så har vi målat bilder när de ska uttrycka sig. När någon blev lite arg en dag så ritade vi några figurer som de fick göra munnar på. Det var allt från glada, söta krumelurer till lite mer sura och buttra “monster”:)

Ida, förskolelärare

 

Therese´s grupp

Så härligt att vara igång igen! Det är en härlig känsla att åter få slå upp dörrarna till klassrummet och möta tidigare elever och nya bekantskaper. Denna vecka har vi varit en härlig grupp, på åtta elever. Vi har jobbat med att lära känna varandra samt att hitta bra rutiner för att skapa arbetsro och ett bra studieklimat. Jag blir imponerad av alla elever, hur väl de tar emot varandra samt hur snabbt de kommer in i att arbeta i ett klassrum som säkerligen skiljer sig i stort från deras vanliga klassrumsmiljö. Denna grupp som går tillsammans idag kommer gå tillsammans stor del av denna säsong, vilket gör att det känns viktigt att vi verkligen känner oss trygga med varandra och att vi hjälper och stöttar varandra.

Arbetsområdena i veckan har varit varierande beroende på vad hemskolan har sänt med för planering. Det har varit allt ifrån att forska om buddhismen, lära sig om världshaven, olika former av läsförståelse, multiplikationstabeller, skriva längre friskrivningar där svårare begrepp vävs in, tyst läsning, Lilla aktuellt, boksamtal…ja listan kan göras hur lång som helst. Man hinner mycket på en vecka! 

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Linus grupp

Äntligen är första skolveckan här! Vi är nu inledningsvis en blandning av elever i årskurserna 4-7 men längre fram kommer det även elever som går i år 8 och 9. Veckan som gått har delvis handlat om att lära känna nya bekantskaper samt att få en översyn kring sin arbetsplanering. De yngre eleverna i gruppen har haft arbetsområden som bland annat handlar om klockan, läsförståelse, norden och engelska ord och fraser kopplat till mat. De äldre eleverna har bland annat fokuserat på begrepp som hållbar utveckling, bråkräkning, vattenfåglar och att dokumentera sin vistelse på engelska. Det känns som att eleverna snabbt infann en lugn och harmonisk arbetsro. Vi har även haft intressanta klassdiskussioner kring miljön, och vilken påverkan en tjej som Greta Thunberg eventuellt kan ha på folks miljötänk.

Linus, lärare senare åldrar 

 

Idrott

Tisdag: 

Terminens första idrottslektion gick i lekens tecken. Vi började med två stycken olika varianter av datten eller kull-lekar. Båda lekarna syftar till att såväl få kroppen varm som att få in flera skratt och en positiv anda. Lektionen innehöll även två olika tävlingsmoment, en stafett och avslutningsvis ett lagspel med namnet spökboll.  

Torsdag:

Torsdagens lektion innehöll två olika aktiviteter- Killerball och Kinesiska Muren. Båda syftar till att träna och utveckla elevernas smidighet och koordination, genom att kunna kasta/fånga och att kunna kombinera olika typer av rörelser.  

Linus, idrottslärare

Etiketter