v.10 Elevantalet utökas av robotar och vi byter fiskgratäng mot grillbuffé!

Allmänt

Veckan har gått i en rasande fart! Alla planer vi haft för mars månad har nu blivit klara och det innebär en hel del aktiviteter och spännande saker framöver- även inför nästa läsår! För de pengar som Carma bidrog med vid vårt Luciafirande, har vi beslutat att köpa in 2 robotar som man kan programmera och utveckla sina tekniska kunskaper kring. Programmering är något som från hösten 2018, ska skrivas in i flertalet ämnen, och som eleverna behöver ha kunskap kring. Det handlar om logiskt tänkande, att lista ut nästa steg och att även pröva olika vägar för att nå målen. Effektivisering och automatisering (genom att t.ex. repetera sekvenser) är något som arbetsvärlden i samhället idag efterfrågar och önskar.

Tisdagens kommande simträning blir flyttad till måndag då vi på tisdag ska ut med MS Carma på en heldag ute på havet. Mikael Johansson som äger Carma Group (gym, restaurang, båt) bjuder samtliga elever på denna tur där en härlig grillbuffé och snorkling ingår! Roligt är att en hel del föräldrar valt att följa med denna dag. Pedagogerna kommer anordna några samarbetsövningar för eleverna under dagen och även någon vattenaktivitet.

Simträningen blir flyttad till måndag så packa ner badkläder både måndag och tisdag alltså!

Veckans rastaktiviteter har arrangerats av eleverna själva då de fastnade för en lek på idrotten i tisdags. Så fort de lämnar klassrummet samlas de i ring, delar upp sig i lag, lägger ut diverse gränser och bollar och kör sedan allt vad de har, fram till det är dags för lektion igen! Härligt med egna initiativ och kul är att alla vill vara med, oavsett ålder.

Matsedeln hittar ni under v.9 förutom att tisdagens fiskgratäng blir utbytt mot grillbuffé på båtturen:)

Ha en trevlig helg allihop oavsett var ni befinner Er!

För Er som ska med på turen på tisdag så ses vi kl 09.40 på Carma och är åter ca 16.00. Om ni ej anmält Er men ångrat Er så hör av Er till 1516ess@gmail.com eller på 062- 858 08 53

(Om man inte går på skolan och önskar åka med som familj för att träffa oss elever, pedagoger och föräldrar så finns det ev.platser över. Hör isf av Er till någon av de kanalerna ovan).                                                                    

Marie, rektor/ förskolechef

 

Årskurs F – 3

Under veckan har vi fortsatt vårt rymdtema där det denna gång har handlat om planeten Venus. Vi har under dessa lektioner tittat på olika filmer, gjort tankekartor, skrivit faktatexter samt ritat av planeten. Eleverna har b.la. fått lära sig att Venus är den varmaste planeten i vårt solsystem och att Venus är den enda planeten där ett dygn är längre än ett år. Denna information förbryllade en del men efter en praktisk förklaring där en elev fick agera Venus och en annan sol så blev det tydligare hur det fungerade.

Engelskan handlade denna vecka om olika djur. Vi försökte i klassen att komma på så många djur vi kunde på engelska vilket visade sig vara betydligt fler än vad jag trott, imponerande! Efteråt så spelade vi bingo där de nya orden eleverna lärt sig var de som stod på deras bingobrickor. Detta var ett väldigt uppskattat moment och var från min sida tänkt att det skulle ta en liten stund av lektionen men som utvecklade sig att ta i stort sätt hela tiden. Det eleverna finner intressant och roligt ökar motivationen att arbeta så det var bara att köra på.

Utöver att arbeta i matematikböckerna så har vi spelat ”tiotal och ental” där man genom en tärning skapar sina tal och ska komma så nära hundra som möjligt.

Under fredagen körde vi en favorit i repris och återupplivade ”plingplong” frågesport. 50 frågor som handlade om saker vi arbetat med t.ex. djur på engelska, rymden, matematik, svenska samt några frågor om Thailand och ord på thailändska.  

Vår avslutande lektion var som vanligt bild och denna vecka valde vi att arbeta tillsammans med de äldre eleverna. Arbetsuppgiften denna vecka var att tillverka figurer av aluminiumfolie. Tanken var att alla elever skulle göra en figur som hade med idrott att göra. Detta visade sig vara ganska svårt så istället fick det bli valfria statyer.  

Tack för den här veckan!

Glenn, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 4-9

Under denna vecka har det märkts att merparten av eleverna har gått på skolan under en längre period. Främst har det märkts under lektionerna då flera av eleverna har arbetsområden som pågått under en tid. Ett återkommande inslag har varit berättelseskrivande. Det är intressant att se eleverna påbörja ett arbetsområde, att man får vara med under processen och sedan även se när det avslutas. Det färdiga resultatet kan man sedan diskutera med eleven som eventuellt kan bearbeta och utveckla uppgiften utefter den respons de fått. Vi har även haft avstämningar i form av diagnoser och prov inom matematiken för flera av eleverna. Det är en väldigt rolig del att få vara med och se vad en tids ansträngning inom ett specifikt område sedan kan mynna ut i när man redogör sina kunskaper. Digitala verktyg är en naturlig del i flera av elevernas undervisning och man ser vilka möjligheter det ger för att bedriva undervisning utifrån Lgr 11- oavsett var man befinner sig i världen.

Jag vill även i detta veckobrev passa på att tacka för mig. Jag gör nämligen idag min sista arbetsdag för detta läsår men precis som tidigare år så kommer jag åka härifrån med en ryggsäck fullpackad med lärorika, roliga och inspirerande minnen.  

Linus, lärare senare åldrar

Idrott

Tisdag:

Under denna vecka har vi valt att slå ihop våra tidigare två idrottsgrupper för att framöver hålla oss till en. Tisdagens lektion valde vi att fokusera på lek med och utan boll. Vi inledde med en kull-lek som vi kallar för ”pepparkakskull” för att få igång kroppen på ett lekfullt sätt. Vi övergick sedan till ”spökboll”. Den sistnämnda aktiviteten lämpar sig ytterligt för att kunna träna sin koordination, motorik och smidighet. Man övar på moment som att kasta och fånga boll, man skall samtidigt undvika att bli träffad. Detta har även blivit en lek som eleverna själva tagit med ut till rasterna.

Torsdag:

Torsdagen inledde vi med en stafett där man skall förflytta föremål utifrån direktiv som handlar om att förflytta föremålet från en sida till den andra. Det gäller dock att vara uppmärksam på vilken sida föremålet ligger. Denna stafett kräver såväl tankeverksamhet som praktiskt utförande. Vi valde att fortsätta med spökboll (från tisdagens lektion), men vi utvecklade leken genom att lägga till och korrigera tidigare spelregler för att styra aktiviteten mot andra förmågor. Detta för att vi som pedagoger skall kunna se och bedöma olika förmågor.

 

Glenn och Linus

Etiketter