Akvariebesök, “Grej of the day” och elevråd

Allmänt
Även att vi är en mindre enhet, med lägre elevantal än flertalet skolor, så har givetvis eleverna olika intressen. Dessa olikheter visar sig främst gällande rastaktiviteterna, som ibland då krockar när det gäller hur man tycker att den stora gräsplanen ska användas. Därför hade vi i veckan ett elevråd. Eleverna fick komma med förslag på hur olika aktiviteter som fotboll, handboll och badminton kan fördelas mellan olika raster. De hade ett mycket konstruktivt elevråd, där samtliga kom till tals och tillsammans kom de även fram till olika förslag så att merparten av eleverna var nöjda.
I onsdags lämnade samtliga elever och förskolebarn skolbyggnaden, för att åka på studiebesök till akvariet i Ban Phe. Där utforskade vi, i åldersblandade grupper, undervattenslivet här i trakten. Under tiden vi gick runt så hade grupperna olika uppdrag som de hjälptes åt med. T.ex. att hitta en fisk på S, bestämma vilken fisk de tyckte var finas, vilken som var den största/minsta fisken, den mest intressanta fisken m.m. Eleverna var entusiastiska, nyfikna och glada och vi pedagoger tycker det är helt fantastiskt att se samarbetet mellan åldrarna då det är ett ålderspann från 3-15år!
Följ oss gärna på instagram ess_skolan eller Facebook ESS Skolan för att se våra händelser och videos!

Eftersom eleverna hade jobbat på bra i veckan tog förskolan och F-3 en liten promenad på fredag. Vi lekte och testade utegymmet på den thailändska skolan i närheten.
På fredag har vi planerat in ett tempelbesök, där vi kommer få gå se och höra till en munk som berättar. Mer information om detta kommer i föräldragruppens plattform.
Matsedel nästa vecka:
måndag: Sweet and sour, tisdag : Makaroner med korv, onsdag: Skapa din egen soppa , torsdag: Spagetti med köttfärssås
Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan
Vi har tillsammans vidareutvecklat vår vattenbana på utegården, genom att sätta upp tomma PET-flaskor i olika storlekar som vi klippt hål i botten på, för att se om vi kunde få vattnet att rinna hela vägen ner till en hink som stod längst ner. Barnen blev väldigt glada när experimentet lyckades!
Barnen har också efterfrågat att göra en egen playdoh-deg, så det blev äntligen av i veckan. Nu har det bakats mängder av kakor, bullar.. och snögubbar!
Vidare har vi spelat en hel del mattespel, Kims lek samt gjort “knep och knåp” med matematik. Detta är något som ofta lockar förskoleklassbarnen, när de kommer in till oss under vissa pass.

Precis som åk F-3 så har även vi pratat om hur man är en bra kompis. Några saker som dök upp var att man “leker ihop”, “ber om ursäkt” och “kramas” – med tillägget att man måste be om lov först. Kloka tankar!

Ida, förskollärare

F-3
Första veckan för några elever och sista veckan för andra. Engelskan denna vecka handlade om husdjur men även grönsaker och frukter. Barnen sjöng glatt med i sånger om olika grönsaker. I matten arbetar de yngre med siffror, taluppfattning och tallinjen medan de äldre jobbar med diagram, problemlösning och multiplikation. Treorna är i gång med var sitt skrivprojekt i svenska medan andra jobbar med bokstavsarbete eller läsförståelse.
Tillsammans har vi pratat om hur en schysst kompis är. Eleverna kunde tillsammans komma på massor med saker. Exempelvis att vara snäll, hålla sams, dela med sig, trösta, lyssna på varandra, låta alla vara med, hjälpa andra, säga att man tycker om en, vara rättvis och bry sig om någon är ensam. Strålande! Sedan fick var och en tänka till och skriva om hur de själva var som kompis.
I SO/NO rör vi oss i områden som stenåldern, teknik i hemmet, kor och hur äpplen ser ut inuti.
Karin, lärare tidigare åldrar

4-9
Den här veckan har vi arbetat med väldigt olika saker. I NO pågår olika arbeten i biologi, fysik och kemi. Det är kroppen, atomer och molekyler, kemiska föreningar, blandningar och lösningar och värme! Dessutom lite fotosyntes som någon ska fördjupa sig i nästa vecka. Vi har fått prova ett spel som en elev i åk 8 har tillverkat om kroppen. Jättespännande för alla att få lära sig om blodgrupper och olika blodkärl m.m
I SO är det nästan lika stor spridning. Stormaktstiden har avlöst vasatiden. Någon håller på med industrialismen. I geografi läser vi om jordens endogena och exogena krafter om hur plattorna rör sig och skapar jordbävningar och vulkanutbrott!
Denna vecka handlade GOTW om Havslädersköldpaddan efter inspiration om akvariebesöket vi gjorde i onsdags.

Åsa, lärare senare åldrar

Idrott
I veckan hade vi förstärkning på idrotten med Matilda och Judith som hjälpte till med lektionerna. Det var väldigt uppskattat! De yngre lekte bla. svanskull och hade stationer där de tränade motorik, balans och bollkontroll. De fick också testa på doppboll som förberedelse till andra bollspel.
Det blev svettigt värre för de äldre eleverna som hade Tabata, alla har klagat över träningsvärk så det betyder att de gett järnet. De har också fått träna koordination i form av en dansaerobic. En del bollsporter har det blivit efter önskemål från avslutande elever. Doppboll, kung (badminton), fotboll och handboll.

Bild
Bilduppgiften den här veckan var bildanalys som innebar att beskriva vad man ser i bilden (förgrund, bakgrund, färger mm…) men även hur man tolkar in sinnesstämning och/eller budskap i bilden. Efter att ha tränat tillsammans fick de äldre eleverna analysera var sitt konstverk skriftligt. De yngre eleverna gjorde muntligt tillsammans. De såg massor av saker i de abstrakta bilderna och tolkade in flera budskap och känslor. Det var häftigt att höra.

Etiketter