v.50 Luciaframträdet gav gåshud! “En stjärna lyser inatt”

Allmänt                                                                                 

En lugn och harmonisk vecka där julmusik, pynt och Luciaövning varit fokus på de stunder som funnits innan och efter lektionerna. Landbandy och stå på händer har varit det som figurerar mest som rastaktiviteter. Detta är olika från år till år beroende på vilka elever som kommer och inspirerar utifrån intresse. 

I tisdags var det dock en liten speciell dag som stack ut- Nobeldagen! Den firade vi genom att de äldre dukade upp till långbord på skolgården med bordsplacering som skapades av den yngre gruppen av skoleleverna. På menyn var det premiär för “korv stroganoff” och det var en maträtt som fick mycket högt betyg av eleverna! Aloy mac mac sa dem till vår kokerska (=Läckert mycket mycket)! Några elever visade några experiment i form av cola/mentos och vulkanutbrott med bakpulver, vinäger och karamellfärg.

Nu ikväll så har vi haft vårt årliga och återigen fantastiska Luciaframträde! Det var hela 75 gäster som kom för att se/höra våra skönsjungande elever (och för att äta en god buffé). Så ca 100st personer totalt på stranden med våra elever, gjorde denna kvällen helt magisk. “En stjärna lyser inatt” (av Christer Sjögren) gav nog gåshud hos de flesta och näsdukarna fick torka bort några tårar här och där. Wow! säger vi bara!!! Tack alla elever för en fantastisk insats! Fler bilder kommer läggas ut på vår öppna Facebooksida ESS Skolan under veckan när vi hunnit kika igenom dem först så de är ok för publicering.

I nästa vecka så är det en “helt vanlig” vecka på skolan. Tisdag och torsdag är det idrott och på fredag kommer det kanske avslutas med en liten överraskning för eleverna…:) 

Matsedel nästa vecka: M: Panaeng, T: korv och makaroner, O: Pat kraou pau (köttfärs, ris och ägg), T: Hamburgare med bröd, F: Önskemat: Skapa din egen soppa.

Marie, rektor/ förskolechef 

 

Förskolan

Vilken härlig känsla av jul som börjar infinna sig! Mycket tack vare att vi övat på luciasånger flera gånger varje dag samt sjungit julsånger mycket under dagarna. Vi har också julpysslat en hel del denna vecka. Bland annat har vi fortsatt på inslaget med att klippa ut egna “snöflingor” som vi dekorerat med pärlor, paljetter m.m. Vi har även målat med målarfärger, skapat egna julkort, målat mandalas med jultema samt juliga målarbilder.
Denna vecka har vi förresten välkomnat två nya barn till förskolegruppen. Vi har också två barn som gått sin sista vecka hos oss och som avslutar sin tid på ESS på bästa sätt, med luciafirande!
Nästa vecka börjar Sara att jobba lite smått hos oss. Hon (och Thip) ska sedan jobba tillsammans med mig på förskolan under januari. Kul! 

Ida, förskollärare

 

Therese´s grupp

Hoppsan!! Så var det näst sista fredagen för denna termin. Tiden har gått i ett rasande tempo och idag fick vi ta farväl av fyra elever i klassen.

Denna vecka var det Nobeldagen och det uppmärksammade vi i klassen genom att prata om varför vi firar Nobeldagen, vem Alfred Nobel var samt vad en uppfinnare gör. Många elever visste redan en hel del om vår kända Alfred och delade gärna med sig av sina kunskaper. Två elever hade även i sin planering att jobba mer med Alfred så dessa gjorde detta under denna dag och på slutet av dagen fick de redovisa sitt arbete samt berätta om en egen uppfinning de kommit på. Spännande att höra vilka ideér de har. Båda två var inom medicinområdet. Bådar gott för framtiden.

Engelska är ett ämne som de allra flesta elever i gruppen har visat stor nyfikenhet kring och som alla verkligen tycker är jättekul. Vi börjar alltid lektionen med att titta på ett avsnitt av “The game” från UR.se. Efter avsnittet så pratar vi om ord och begrepp som tagits upp under programmet. Då engelskundervisningen på denna nivå ska var lustfylld och väcka en nyfikenhet så brukar vi ofta leka någon lek eller spela ett spel. Just denna vecka blev det “Therese says”, då fick vi in massor av verb utan att eleverna ens tänkte på att de faktiskt lärde sig just verb! Sedan fick de spela memory, vilket var uppskattat och populärt. De äldre hjälpte de yngre om det var svårt. 

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Linus grupp

Nu märks det att det endast är en skolvecka kvar innan det är ett välbehövligt jullov. Ett tydligt tecken är även den mängd prov som brukar genomföras för att man skall få till det där sista innan betygssättningen – och i år är inget undantag! Jag räknade snabbt att 7 prov har genomförts, bara under denna vecka! Som tur är så är dem utspridda på ett antal olika elever :-)  Det har även varit en vecka då vi fått ett antal nya ansikten i gruppen, samtidigt som några tyvärr idag lämnar oss. Som flera av er säkerligen vet så har vi ett avslutningssamtal för de elever som går längre än tre veckor, och något som jag verkligen lärt mig att uppskatta vid alla dessa samtal är hur ofta man hör att elevens första reflektion kring vistelsen är att de haft väldigt kul. Vad kan vara en bättre kombination än att lära sig saker samtidigt som man har väldigt roligt? Eleverna i den äldre gruppen har även haft en extra “lyx” veckan som gått, eftersom vi hälsar Linnea välkommen tillbaka som pedagog. Linnea har under veckan arbetat tillsammans med mig i den äldre gruppen, vilket då inneburit att vi varit två pedagoger på 12 elever. Hur många klasser har det så…?!

Linus och Linnéa, lärare senare åldrar 

 

Idrott

Tisdag: Tisdagens idrott gick i svettens tecken. Vi genomförde nämligen en kombination av pulshöjande aktiviteter tillsammans med en enklare styrketräning där eleverna använde sin egen kroppsvikt som motstånd. Var det varmt? – Självklart! Var det jobbigt? – JA! Men samtidigt gav vi hjärtat och kroppen den träningen som vi mår bra av.

Torsdag: Veckans andra och sista idrottspass var en kombination av lekfulla inslag i form av “släktstafett” och “spökboll” Det är en fröjd att se dessa åldersintegrerade lektioner. Det är en fröjd att se hur de äldre hjälper de yngre, medan de yngre kämpar än mer för att hävda sig.

Linus, idrottslärare

Etiketter