v.5- Knappnålen och tystnaden byttes ut mot häftstift och gallskrik…

Allmänt                                                                                        

Året har knapp hunnit börja men ändå har det hänt massor! Jag vill börja detta veckobrev med att stolt kunna säga att läsåret hittills varit fantastiskt, med så många härliga möten av föräldrar och elever. Det är verkligen en fröjd att arbeta i denna verksamhet. Jag vill då även passa på att redan nu flagga för att nästkommande år kommer fortsätta i samma anda, med flertalet återkommande pedagoger och vad vi hört, även en mängd återkommande nöjda familjer! Vi kommer ha öppet från v. 44 – v. 13 och hemsidan är under uppdatering med reviderad information och nyheter, som snart kommer vara tillgänglig för Er alla. Vi meddelar så fort det släpps och då kommer det även gå att anmäla sig för nästkommande läsår. Vet ni med Er redan nu att ni ska åka och när ni ska åka, så önskar vi få in Er anmälan så fort anmälningsboken öppnar. Detta då vi i år tyvärr fått in sena anmälningar, vilket gjort att vi ej haft personal så det räcker till utifrån våra kvalitetskrav när det väl blivit aktuellt, och därmed fått säga nej till elever som önskat gå:(

Veckan som varit har varit en “normal” vecka, utan några schemabrytande aktiviteter. Däremot händer det en hel del under nästa vecka!

Det börjar 5st nya elever varav 3 nya på högstadiet, vilket kommer innebära nya bekantskaper och möten för den åldersgruppen. Välkomna!

Vi kommer ha vår årliga friluftsdag på torsdagen, som då innebär att vi förflyttar hela skoldagen till det naturfina området Wan Kaew, bredvid Marriott hotell. Eleverna kommer delas in i åldersintegrerade grupper där de äldre är faddrar för de yngre och samarbetsövningar kommer bedrivas vid ett flertal stationer. Lunchen körs dit av kökspersonalen och dagen kommer avslutas med lek och bad. Samtliga föräldrar är välkomna att närvara under dagen för att se området och barnens engagemang i lärandet utanför lektionssalarna. Mer information om dagen kommer läggas ut i föräldragruppen på Facebook.

På fredagen kommer vi även behöva säga hejdå till ett flertal elever som nu varit här under en längre tid, vilket också kommer märkas. Vi önskar Er lycka till med Er fortsatta studiegång i Sverige och hoppas att vi ses i höst igen!

Det är även ny matsedel för nästkommande vecka: M- Sweet and Sour Chicken, T- Panerad fisk, potatis, kall sås, O- Gör din egen soppa, T- Hamburgare med bröd, F- Padtai Gai

Jag avslutar veckans information med att det denna vecka tyvärr inte varit så tyst i alla lägen så att man kunnat höra en knappnål falla. I början av veckan byttes tystnaden ut mot ett gallskrik som troligen hördes över hela Ban Phe! Det var en elev som i matematiken fick i uppgift att mäta 5 olika saker i klassrummet. Linjal, sudd, penna, tejphållare och häftapparat blev utvalt. Dock blev det inte bara mätning av häftapparaten utan denna elev tog verkligen läroplanen på fullaste allvar där det under “Skolans uppdrag” står att: “Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer och lösa problem”. Dock var det till slut läraren i detta fall som fick lösa problemet med att få ut häftstiftet ur fingret:)

Nu tar vi helg och suckar ut, då det är fredag- vilket heter just wan suk på thailändska.

Trevlig helg!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Ytterligare en härlig vecka till ända med era goa barn, veckan har varit intensiv och vi har hunnit med massor av roliga aktiviteter. På tisdagen hade vi gemensam ”dryckesprovning” av läsken vi fick av munkarna förra veckan. Barnen fick lukta på dryckerna och berätta vad dom tyckte att det luktade som, samt smaka och betygsätta alla. De fick även testa enbart smaksinnet då vi hade ”maskerat” två av dryckerna och barnen fick gissa vad de var för sort.

Veckans experiment blev att tillverka vår egen vulkan då vi blev inspirerade av “Andys dinosaurieäventyr” där han åker tillbaka i tiden till ett vulkanutbrott. Vi blandade bakpulver, färgämne och vinäger för att få ett vulkanutbrott- Väldigt häftigt tyckte både vi och barnen!

Under torsdagens utflykt så ville vi besöka munkarna och deras tempel. När vi väl kom till templet var inga munkar ute och vi kunde inte heller gå in i templet som vi hade hoppats på då detta endast fick göras på speciella “Buddha-dagar” som infaller i samband med fullmåne. Vi tänker göra ett nytt försök nästa fullmåne. Vi fick lära oss att en av byggnaderna på området var ett krematorium och att man lade in askan i tornliknande pelare.

3-4 åringarna: Denna vecka har vi fortsatt med vårt arbete om dinosaurier. Vi har fått lära oss mer om bla växtätaren Triceratops. Vi introducerade även lite nyinköpta leksaker i form av just dinosaurier som blev mycket uppskattat av barnen. Vi har även lagt lite extra fokus på morgonsamlingen denna vecka för att utveckla barnens ordförråd och att lära sig olika begrepp. Detta har vi gjort bla genom appen “soundtouch” där det spelas upp olika ljud och barnen får gissa vad det var som lät. Vi har arbetat med “färg och form” och “stor och liten”. Vi gjorde även ett vattenexperiment “flyta/sjunka” där barnen fick ställa sin egna hypotes om vilka föremål som flöt och vilka som sjönk.

Barn födda 2013/Förskoleklass: Veckans bokstavsarbete har handlat om bokstaven G, där vi arbetat med olika häften och skrivit ord och texter. Under våra arbetspass där vi arbetat med olika uppgifter delar vi upp oss på olika stationer för att få bättre arbetsro och variation. Arbetsställningen varierar utifrån sittande vid högt bord, sittande vid lågt bord, stående, sittandes på golvet eller liggandes. Det är aktiviteter där barnen får arbeta med samma område fast på olika sätt- Allt för att arbetssättet ska passa alla barn.

Under dessa veckor som gått så har de barn som visat intresse för läsning fått läsa ord, meningar eller böcker för mig i 1-1 situationer. Att få följa ett barns resa i läsningen under någon månad och få se dem knäcka läskoden gör mig som pedagog så rörd och lycklig.  

Inom matematik har vi arbetat med talen 4-6 och de geometriska formerna. Vi tränar på att benämna formerna med deras rätta namn, inga trekanter eller fyrkanter här!

Emma och Anna, förskollärare

Årskurs F-4

Då har ytterligare en vecka passerat i ett rasande tempo och med massor av nya kunskaper. Eleverna formligen suger i sig allt de hör och ser och de visar ett så fint bemötande mot varandra. De delar med sig av sina kunskaper och hjälper varandra när någon behöver hjälp t.ex. med ett svårt mattetal eller så läser de ett svårt ord för bänk-kamraten så denne kommer vidare i sitt arbete.

Denna vecka har flera elever gjort muntliga presentationer. Det har då handlat om en faktatext om Thailand och dess kultur- Buddhismen, två personintervjuer och ett matteproblem. Det är så kul att se hur eleverna vågar kliva fram i klassrummet och redovisa det de arbetat med inför sina klasskamrater och sedan deras lycka av att få respons på sitt arbete.

Vi har även jobbat vidare med ”Livet i mattelandet” och denna veckas avsnitt har handlat om b.la dubbelt, femhopp och avrundning. För en del elever är det lätt det vi gör, men för andra kan det vara lite krångligt, återigen får vi hjälpa och lära av varandra.

I veckan har vi även lagt extra tid på läsning. Eleverna har fått läsa med pedagog vid flera tillfällen under veckan och även tyst för att sedan berätta vad de läst. Vi har talat om vikten av att läsa lite varje dag och att det är en ständig process när man utvecklar sin läsning. Bara för att man knäckt läskoden så kan man inte sluta öva, vi måste fortsätta öva hela livet! Finns det något härligare än att hitta en bok som man fastnar för och sedan veta att den ligger och väntar vid sängen när man ska gå till sängs…?

Therese, lärare tidigare åldrar

Årskurs 2-5

Barnen har jobbat på med sina planeringar och alla sina olika arbetsuppgifter. Någon skriver en berättelse om katten Gustav, på engelska och någon annan arbetar med ljudanalys av bokstaven Ö. Det arbetas med Vikingatiden, Forntiden och människokroppen och någon skriver ett mail till sina klasskamrater i Sverige. I matematiken har vi lärt oss om hur man undersöker om ett tal är ett Primtal och om hur många centimeter och decimeter det går på en meter samtidigt som någon har praktisk matematik och mäter olika saker i klassrummet. Någon arbetar med sammansatta ord och särskrivningar medan någon annan jobbar med substantiv, verb och det skrivs berättelse och faktatexter.  Det pågår ett intensivt arbete på lektionerna och ibland dallrar det av energi i rummet. Stämningen är god i klassen och det är väldigt roligt att se att trots att barnen har så olika arbetsuppgifter så samarbetar de gärna och hjälper ofta varandra.

Två barn återvänder nu till Sverige. Tack för den här tiden, det har varit fantastiskt roligt att få lära känna er!

Elisabeth, lärare tidigare åldrar

Årskurs 4 – 9

Denna vecka har vi haft en elev som genomfört prov i matematik med fokus på bråk, decimaltal och procentform. Hur gick det då? Strålande! Att som elev få den bekräftelsen när man får tillbaka ett prov/test är underbar, samtidigt som det är ett kvitto på all den tid och ansträngning eleven lagt ner. Vi har även genomfört två stycken prov inom geografi. Dessa två elever kan nu utan några som helsta problem redogöra för Europas länder och huvudstäder.

Som flera av er säkert vet genomför man nationella prov i olika årskurser, och för den gruppen jag ansvarar är det för eleverna i årskurs 6 och 9. Vi kommer under nästa vecka att påbörja genomföra flera av de tidigare nationella prov som skolverket har för att kunna träna/förbereda sig på dem som komma skall.  En annan sak som jag ser och kan reflektera över varje vecka är den “mängd” uppgifter eleverna hinner med, och då verkligen inte på bekostnad av att de stressar eller “hastar” igenom dem, utan de får verkligen den arbetsro här nere, som de behöver för att kunna prestera bra. Underbar känsla!

Linus, lärare senare åldrar och Linnéa, VFU-student

Idrott

Våra idrottslektioner under veckan har från tisdag till torsdag genomgått en förändring då vi har valt att skapa en tredje grupp för att elevantalet skall bli bättre i varje grupp. Under tisdagen genomförde den yngre gruppen en variation av koordinationsträning (hopprep) och lekar, vars syfte var att eleverna skulle få röra på sig ordentligt. Den äldre gruppen hade ett teoretiskt pass med orientering. Vi fokuserade på karttecken, hur man använder en kompass och hur man passar kartan.

Veckans andra lektion var mer lik för samtliga elever, oavsett ålder. Det var fokus på bollsporter. Eftersom vi gjort tre idrottsgrupper blev det mycket effektiv tid för samtliga elever att pröva samt utveckla sin kunskap inom basket, fotboll och innebandy.  Det märktes även att eleverna behövde anstränga sig mer då vilotiden blev mindre för var och en.

// Linus

Etiketter