v.5 Akvariebesök, barnyoga, MediYoga, simträning och insamling av barnkläder/barnsaker

Allmänt                                                                                        

Veckan har varit händelserik med både akvariebesök, idrott i Ban Phe, barnyoga och simträning som avbrott till alla teoretiska ämnen. Allt detta kan ni läsa mer om under respektive åldersgrupp.

På enheten har det köpts in lite nya diabolos, konor, ärtpåsar etc för att främja än mer rastaktivitet utan att behöva köa och nästa vecka kommer det förhoppningsvis 2st kendamas som är beställda. Det är en japansk leksak som är en släkting till yoyo och diabolo som är populärt här på skolan. Bild kommer så fort vår beställning blivit levererad.

Som vanligt var det några som slutade idag men det börjar 6st nya elever redan på måndag igen. Så ni kan förstå vilka flexibla och ansvarsfulla pedagoger vi har som har koll på alla planeringar, sammanfattningar och avslutningssamtal med den rotation det är i grupperna. Även eleverna uppvisar en hög social kompetens genom att bjuda in nya kamrater varje vecka, samtidigt som det även tvingas att säga hejdå till några varje fredag. Men så är det på vår semesterskola- vissa går hela perioden nov-mars medan några bara kommer någon/ några veckor. Tur att det finns digitala medier som gör att man lätt kan hålla kontakten och eventuellt träffas i Sverige igen, eller som många gjort- återkommit och träffats här på plats igen under nästkommande läsår.

Som jag skrev i förra veckobrevet så fick vi säga hejdå till vår finska språkbrygga men samtidigt har vi denna vecka välkomnat en ny förskolepedagog som kommer finnas som språkbrygga 1 gång i veckan och även stärka upp de dagar som det behövs extra personal eller vikarie. Känns tryggt att ha så kompetent och utbildad personal på plats!

Nästa vecka så är det ny matsedel:

Mån: Sweet and sour chicken, Tis: Fiskgratäng, Ons: Lab Gai (kycklingröra), Tors: Hamburgare med bröd, Fre: Padthai Gai

Väljer att bryta av skolverksamhetens bilder med ett “vuxenkollage” från onsdagens MediYoga, som hölls av Ann-Loou Torell på eftermiddagen. Det var flertalet avslappnade själar som åkte härifrån på kvällen.

Under nästa vecka så kommer vi hjälpa Emma Edetun, som har startat en insamling av barnkläder/barnsaker till HIV-sjuka barn på Camillian Social Center Rayong. Vi på ESS kommer även skänka ett ekonomiskt bidrag i samband med detta. Läs mer om insamlingsplatser, tider och annan information här!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan + förskoleklass

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Ss och det visade sig vara lätt att hitta många ord som börjar på Ss! Bägge grupperna har pratat om bokstaven, tittat på Bokstavslandet och även praktiskt arbete där barnen i förskolan tillverkat spöken. I förskoleklass har det tillverkats en sol. Barnen har sedan fått rita saker som börjar på Ss, t.ex. en säng, suddigum och sedan klistrat på dem solens strålar. Orden vi kom på i samlingen på förskolan var bl.a. spis, svart, sko, sol, spindel, Spiderman och två namn från barngruppen: Sigrid och Saga. När vi i veckoslutet hade en gemensam samling fyllde vi på tavlan med fler ord. Tre ord på thai fick ta plats också; sawatdee ka/kap, songtau och sareng. Kreativa barn minst sagt!

På mattelektionerna har förskoleklass arbetat med att träna 10-kompisar och även sjungit 10-kompisarsången som Elin i gruppen har lärt ut. Dessutom har de tränat på hälften och dubbelt, udda och jämna tal. Förskoleklass har även haft engelska denna veckan. De tittade på första delen av “Pick a colour”. Barnen riktigt suger i sig engelskan och lärde sig snabbt sången “Hello, Good morning”. Vilken kör! Man kunde lätt tro att det var 26 barn istället för 6 stycken. Ännu en högläsningsbok har hunnits med, denna gången var det “Megakillen – den stora hemligheten”. Denna bok ingår också i en serie om era barn är sugna på att höra fortsättningen. Vi har läst första delen.

Även barnen i förskolan har läst en hel del böcker. Det har varit varmt den här veckan så att vila efter maten med en saga eller två har varit skönt. På tisdag eftermiddag när vi var själva kvar på skolan passade vi på att bada och springa i vattnet från vattenslangen, och avlsutade den aktiviteten med att torka i skuggan medan en saga lästes.

Utöver skolarbete så har veckan även bjudit på akvariebesök för de äldsta. förskoleklass och uppåt, och simskola för hela gänget på torsdagen. En händelserik och rolig vecka på ESS!

Tack för en härlig vecka!

Johanna, Förskollärare/lärare och Anna årskurs 4-9

 

Årskurs 1-2

Denna vecka har till stor del handlat om att göra klart sina medhavda uppgifter från sina hemskolor i Sverige. Detta då nästan halva gruppen lämnade oss efter fredagens sista lektion. Det har varit flitigt arbetande elever in i det sista vilket har varit glädjande att se!

Vi har under veckan haft en del inslag av samarbetsövningar för att bryta av det egna arbetet. En uppgift eleverna fick prova var något vi kallade för ”fiskskål”. Hälften av gruppen skulle tillsammans klura ut vilka ord, som i detta fall handlade om tid, passade ihop med varandra. Dessa elever var fiskarna i skålen. Andra halvan fick bara titta på och inte säga något förrän första gruppen var klar. Efteråt diskuterade vi hur samarbetet fungerat samt om man kunde gjort något annorlunda. Sedan var det den andra gruppens tur att utföra samma uppgift.

Andra uppgifter på samma tema som vi arbetat med under veckan är 4-hörn och plingplong. 4-hörn handlade om att ta ställning till olika alternativ och motivera varför. Plingplong är något som blivit lite av en favorit på fredagarna och är helt enkelt en frågesport som utförs i lag. Alla får turas om att välja ett nummer mellan 1-50 och sedan svara på en fråga. Klarar man uppgiften själv får man 3poäng och tar man hjälp av laget får man 1poäng. Ibland dyker det upp en plingplongfråga och den är värd mer poäng. Det har varit tuffa diskussioner om man ska ta hjälp av laget eller chansa på att klara frågan själv och få fler poäng.

Avslutningsvis vill jag berömma samtliga elever för ett bra uppförande under vår utflykt till akvariet. Det kändes som en lyckad aktivitet och det var härligt att se alla elever gå runt och småprata och titta på alla häftiga djur samtidigt.

Trevlig helg alla!

Glenn, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 3-5

Den här veckan har vi fått två nya ansikten i gruppen och vi har sagt hejdå till fyra elever som gått klart sin tid här på ESS. Det är verkligen imponerande att se hur nya gruppkonstellationer kommer och går och hur flexibla eleverna är.

Även den här veckan har det varit väldigt mycket olika arbetsområden.  Fortfarande mycket fokus på arbeten kring Demokrati, Diktaturer och även vilken roll massmedia kan ha här. Andra ämnen som kommit upp är allt i från Magnetism till 1700talets Sverige.

Veckan har även bjudit på roliga avbrott med akvariebesök, gymnastik vid havet och i torsdags var det simträning.

Det är roligt att se hur gruppen fungerar utanför klassrummet och hur fint äldre och yngre elever fungerar tillsammans och hjälper varandra. Vissa elever har ju varit här tidigare år och är gärna med och berättar för och tar hand om nya elever, speciellt utanför skolans murar!

Anna, årskurs 4-9

 

Årskurs 6 – 9

Att veckorna kan gå så fort. Det kkänns som att tiden bara flyger fram, men som sagt, tiden går fort när man har roligt- vilket är något vi verkligen har i gruppen! Det är en avslappnad men samtidigt fokuserad grupp elever, alla med sina egna individuella planeringar i fokus. Under veckan har det återigen genomförts ett antal prov bland eleverna, främst inom matematik och No. För ovanlighetens skull har det dock varit som så att flertalet av eleverna har haft samma arbetsområden inom matematiken (geometri). Utöver har det fokuserats på antikens Grekland, medeltiden, hållbar utveckling, bokrecensioner och mycket mer.

Under tisdagen genomförde vi även ett besök till Rayong akvarium, här fick gruppen chans att se det marina livet som existerar i och runt vattnet i Thailand, och det var med stor entusiasm som eleverna vandrade runt, och blev smått imponerade över storleken och utseende bland flertalet av de olika arterna. Som alltid säger vi tyvärr hejdå till några individer, men samtidigt ser vi fram emot kommande vecka då vi får möta nya bekantskaper.  

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott yngre

Tisdagens idrottslektion förflyttades från skolgården till idrottsområdet på väg mot akvariet. Vi började med en kortare löprunda som uppvärmning och därefter utfördes en stafett i fyra lag. Konor placerades ut i mitten av planen och ärtpåsar placerades under ett fåtal. Det gällde för eleverna att springa fram till konorna, lyfta på en, och hitta en ärtpåse. Första lag att hitta tre ärtpåsar av sitt lags färg var segrare.
Efter detta var tanken att vi skulle spela en form av brännboll med tre olika bollar på den närliggande fotbollsplanen. En vakt stoppade dock oss från att beträda fotbollsplanen så vi fick istället avsluta med hopprep och jongleringsövningar i 15min.
Torsdagens idrott bestod av simträning där det framförallt handlade om mängdträning. Målet var att klara simma en längre stund utan att göra avkall på tekniken. Även dykträning hanns med innan vi avslutade med lite fri lek i poolen.

// Glenn

Idrott äldre

Veckans två idrottslektioner har till skillnad mot föregående vecka varit förflyttade till annan plats. Tisdagens lektion genomfördes på en idrottsplats i närheten av Rayong akvarium. Här finns en väldigt fin basketplan, som för dagen också fick vara lektionens huvudmål. Efter en lättare uppvärmning var det fullt fokus på basket. Eleverna skall ha en stor eloge då solen verkligen visade sig från sin bästa sida, och bidrog till en mycket varm lektion, men eleverna körde på för fullt ändå och flera fina prestationer utfördes. Under torsdagens lektion var det istället fokus på simning och teknik kring arm och bentag vilket också är ett väldigt trevligt avbrott i den vardagliga skolgången.

// Linus

Etiketter