v.11 Lyckad friluftsdag, kikare av toarullar, akvarellmålning och programmering

    Allmänt 

Elevantalet blir mindre nu för varje vecka och nu är det “bara” två veckor kvar tills vi stänger för säsongen. Vi har därför nu också inga nya elever som börjar och i veckan målades de sista händerna och trycktes upp på väggen. Även två pedagoger åker därför hemåt eller vidare på resa nu och vi tackar Karin och Anders för denna termin! 

Spökboll är fortfarande väldigt populärt på rasterna och med färre elever blir relationerna än tightare mellan åldrarna.

I tisdags hade vi en halv friluftsdag på Suan Son stranden där vi gjorde olika samarbetsövningar indelade i mindre grupper som skulle genomföra fyra stationer.  Dagen blev riktigt lyckad! Vid ena stationen skulle eleverna kasta vattenballonger ihop utan att spräcka den, sedan blev det “pinata”. En annan station innehöll charader, en att bygga finaste eller högsta sandslottet och vid den sista kastade man kokosnöt och försökte även att få en rockring att vandra från person till person. Barnen samarbetade väldigt fint i sina åldersblandade grupper. Samtliga stationer gav eleverna möjlighet att få visa olika styrkor som att samarbeta, berömma och lyssna in varandra, skapa vackra kreationer, samt diskutera strategier.

Veckan avslutades med en gemensam “samling” då vi lekte hela havet stormar och musikstopp. Det blev uppskattat att få dansa loss lite på fredagen.

Med tanke på det minskade elevantalet så kommer vi heller inte ha skolskjuts under de två sista veckorna. Då det heller inte är så många “äldre” elever kvar så kommer även alla elever sluta samtidigt på onsdagarna (14.15). 

De sista 2 veckorna så kommer årskurs 1 och 2 även ha 2 idrottspass i veckan (tis/tors)  då vi har gemensam idrott och anpassar lektionen efter elevernas förutsättningar/ förmågor.

Matsedel nästa vecka: Måndag: Padtai Gai. Tisdag: Spagetti och köttfärssås. Onsdag: Green curry chicken, Torsdag: Tacos

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan

Barnen har konstruerat kikare med hjälp av toarullar, färg, lim, paljetter, glitter, piprensare och snören. Det har varit roligt att se när de som är äldre inspirerar och hjälper de barnen som är yngre med dekorationerna till kikarna. Barnen har sedan lekt med kikarna i uteleken. Vi har jobbat extra mycket med lägesord. Vi har benämnt på, i, under, bakom, framför, bredvid, mellan och genom. Vi spelade även memory med lägesorden för att benämna dem om och om igen. Barnen har även målat fina alster med färg och pensel och gjort ännu en play doh deg som denna gång blev rosa.

På tisdagen var även förskolan med på friluftsdagen på stranden och de var alla engagerade i att lösa uppgifterna vid de olika stationerna. Det är kul att se att barn från 4-16 års ålder samarbetar så bra ihop. De allra yngsta hade lite egna aktiviteter på stranden.

/ Helena, förskollärare samt Sanna, resurs 

F-2

På svenskan har sagorna börjat växa fram, och nu använder eleverna beskrivningar och olika skiljetecken. Vi har också fått höra ett muntligt framträdande av en elev som berättade om en planet. Andra jobbar på med att forma bokstäver eller skriva meningar till bilder. På matten jobbas det fortsatt med taluppfattningen. Några inom talområdet 0-20 medan andra är uppe på tal över 100. De flesta har också lärt sig hel och halv timme och kan läsa av den analoga klockan när det gäller det. Några har även börjat mäta. Vi har jämfört skillnaden i att mäta med fötter, händer och föremål med att mäta med måttenheter. Det kan bli väldigt olika och tokigt när man mäter med saker eller kroppsdelar. Några elever har även jobbat vidare med programmering och skapat koder till en kompis som då får agera robot. I so och no har elever läst om livet förr, rymden, dinosaurier, yrken i ett samhälle samt källsortering och kompostering. En elev har också byggt ett högt torn av  papper och tejp. 

/ Karin

3-9

Många prov har blivit gjorda, matte om enheter, tid, ekvationer och mönster. Muntligt förhör om kemiska reaktioner och prov om människokroppen mm. Genomgång om miljökemi, övergödning och växthuseffekten har vi också hunnit med. Nationella prov väntar en del av eleverna när de kommer hem också så det har vi övat ganska mycket inför.

I svenska har det tränats på berättelseskrivning och programmering i scratch har några börjat med. Studier av luft, väder och tryck har vi också genomfört.

/Anders (sv/ eng), Maggan (ma/no)

Praktiska ämnen (Idrott, bild, slöjd)

Tisdagens idrott ersattes av friluftsdagen. I torsdags  genomförde vi leken ”land och hav” som uppvärmning och avslutning. Vi fortsatte med en lugnare aktivitet som handlade om att hålla ballonger i luften och sedan några stationer som tränade förmågorna krypa, hoppa, pricka boll, hoppa hopprep mm.

På slöjden har vi fortsatt med virkning av en väska och så har en elev repeterat hur symaskinen träs, vilka olika sömmar som finns och hur man väljer och syr dem.

På bilden skapade F-2 coola katter och förutom att träna finmotoriken så visade klassen stor kreativ förmåga. 3-9 har fortsatt med akvarellmålning och att skapa en framsida till en deckare då man måste tänka på både bakgrund, textsnitt och vad man vill att bilden ska berätta om karaktärer och brottet. 

Helena (Idrott), Maggan (Slöjd), Karin (Bild)