v.10 Öppet hus, beep-test, tacos och metoden KLURAR…

 

Allmänt

I tisdags hade skolan öppet hus. Inför det förberedde alla barnen i förskolan och skolan några tipspromenadsfrågor om sådant de har jobbat med eller lärt sig. Exempel på frågor var “Vad en haj äter till frukost?1. smörgåsar X. småfiskar eller 2. drakfrukt? 

Vilken är Thailands största vattenpark? Hur hög kan en åsna bli i mankhöjd? 

När öppet hus började fick föräldrarna till förskola och förskoleklass komma in på förskolan och se den utställning om havet som barnen där har jobbat med. Tillsammans med föräldrarna sjöng de sången “En liten båt” och ord som började på vatten t ex vatten-kanna, vatten-melon. Efter det genomförde de sedan matteövningen larven larvig och lekte kurragömma med mobiltelefoner.  Först gömde sig Karin och barnen. Sedan ringde de bildsamtal till Tessan och föräldrarna. Genom telefonen kunde föräldrarna se ledtrådar till var barnen var och barnen kunde med stor spänning följa hur föräldrarna sakta närmade sig. Sedan blev det föräldrarnas tur att gömma sig. Barnen hittade dem supersnabbt:) Därefter anlände skolbarnens föräldrar och det blev dags för tipspromenad. Medan vi hjälptes åt att rätta svaren, bjöds det på glass. Vi avslutade med en match i “rundpingis” med barn och föräldrar. En riktigt trevlig eftermiddag tycker vi på skolan och tack till alla som kom.  

Förra veckan var det tacos- vilket var väldigt uppskattat av både barn och personal:) Det kommer därför att vara det även sista veckan igen!         

Matsedel nästa vecka: Måndag: Skapa din egen soppa, Tisdag: Makaroner med korv, Onsdag: Pat baoi krapau (köttfärs, ägg, ris), Torsdag: Potatis, nuggets kall sås

Marie, rektor/ förskolechef 

Förskolan och förskoleklass

Under måndagen och tisdagen förberedde sig förskolan, förskoleklass och Tessan inför tisdagens öppet hus genom att göra färdigt och visa varandra sina filmer om havet. Barnen har ritat figurer, valt bakgrunder, hittat på berättelser och spelat in ljuden på lärplattan. De har fått arbeta med apparna Puppet Pals, Imovie och Magic eraser. På tisdag sa vi hejdå till Tessan som åkte hem till Sverige. Hon hälsar till er alla att hon saknar er och att det ligger snö kvar på gatorna i Sverige. Senare under veckan har barnen jobbat utifrån regnbågen. Vi lämnade havet för en stund och tog oss upp till vattnet i himlen. Vi tog reda på hur regn och sol kan skapa regnbågar, vilken ordning färgerna kommer i regnbågen, hur man skriver färgerna, tränat ordningstal med färgerna, klurat på vad som rimmar på de olika färgerna, sjungit om färgerna och experimenterat hur man blandar färgerna. Först målade alla var sin regnbåge med pensel. Sedan började någon göra handavtryck och när händerna överlappade varandra upptäckte vi att färgerna blandades då också. Barnen blev inspirerade av att blanda färger och ett av barnen ville blanda olika färger i vattenflaskor. Då gjorde vi det. En dag fick barnen gissa och måla hur de trodde att fisken regnbåge såg ut. Tråkigt, tyckte barnen sedan, att den fisken inte alls var så “regnbågig” i färgerna egentligen. Deras regnbågsfiskar blev mycket finare. En dag gjorde vi klippövningar och skapade remsor i alla regnbågens färger. Ska vi bygga ihop remsorna till en regnbåge? undrade jag. Nä, barnen hade helt andra fantastiska idéer. Kreativiteten var stor. Någon gjorde ett landskap, med vågor och riddarborg, andra gjorde drakar och monster. 

På torsdagen hade barnen i förskolan rörelse och lek. Barnens kreativa idéer lyftes fram och det blev lek med ärtpåsar, ”vinn över fröken” balansera ärtpåsar på huvudet och sätta sig upp och ner igen. Vi kastade prick med ärtpåsar och rullade diablo m.m

Karin, lärare tidigare åldrar

 

1-8

Veckan har rusat iväg och eleverna har haft fullt fokus på att hinna med allt de ska innan de ska åka hem, men några dagar till har vi. Nästa vecka och måndag-onsdag v.12, sedan stänger vi skolan för denna säsong. Vi skriver 1-8 i rubriken denna vecka, just för att vi fått lite förstärkning av 1-3 nu när Tessan har åkt hem och Karin gått ner och arbetat på förskolan.

Denna vecka var det Eiffeltornet som var “Grej of the Week”. Saker vi fick lära oss om Eiffeltornet var att det kallades “Giraffen” och “Järnmonstret” Eiffeltornet väger 10 000 ton och är byggt av ca 12 000 järnbalkar. För att få ihop dem har man använt sig av ca 2,5 miljon bultar/nitar. Järnet kommer från Sverige. 

I matten har vi pratat om  hur man kan ta sig an en textuppgift. Vi har gått igenom en enkel metod som kallas KLURAR: K-Koncentration, LLäs uppgiften, U-stryk under frågan, R-Ringa in viktig information, A Använd material, rita eller räknemetod, R-Är svaret rimligt. Detta är en metod som hjälper eleverna så att de inte missar något led och att de får med sina uträkningar. 

Åsa, lärare senare åldrar

Idrott

På idrotten har vi haft beeptest. I tisdags gick vi igenom hur det gick till och pratade om knep för att spara på tid och energi. Tisdagens test såg vi som en uppvärmning. I torsdags var det dags på riktigt och eleverna var taggade. Trots hög luftfuktighet och hög värme så klarade de sig riktigt bra. 

Bild

I ämnet bild denna vecka har eleverna fortsatt med individuella uppgifter. Någon dokumenterar och reflekterar över sina bilder i en powerpoint, andra tränar rita till instruktioner steg för steg och ytterligare någon skapar en fantasivärld i en äppelskrutt. Den sista uppgiften utmanar eleven i att skapa harmoni, balans, emfas, kontrast och djup i bilden.