Stenåldersdag

Efter ett gediget arbete kring Forntiden och Stenåldern tog vi i de yngre årskurserna, idag en resa tillbaka i tiden. Tidsmaskinen stannade på ca 12 000 f.kr.

Dagens samling började med ett matematiskt problem. Vi hade hittat ett recept på pinnbröd men vi behövde dela upp alla ingredienser på 2, då vi skulle arbeta i halvgrupper. Begrepp kring volym såsom Milli, Centi och Deci och Liter diskuterades och omvandlades till rätta mått och ställdes i förhållande till varandra.

Grupperna delade upp arbetsuppgifterna och alla var delaktiga i måttandet och bakandet.

När brödet “jäst” färdigt var det dags att bege sig iväg mot skogen och hitta någon stans att tillbringa “natten” på.

Vi började med att arbeta och bära stenar och bygga upp en eldstad. Vi lyckades få till en eld genom att gnida 2 pinnar mot varandra på torr mossa (läs kol och tändare:) Vi lärde oss att tälja egna grillspett, spjut och göra pil/pilbåge under tiden som elden tog sig. Därefter grillade vi vårt renkött (läs korv), och nybakta pinnbrödsdeg. När vi var nöjda letade gruppen upp en bra plats att “övernatta” på och började samla pinnar, rep och stenar. Skinnet från renen (läs ett lakan :-) ), spändes sedan fast som ett vindskydd. Där i åt vi sedan lite äpple som kvinnorna varit och plockat (läs matpersonalen köpt:). Efter natten (läs lunch :-) ) var det dags att vandra vidare till nästa boplats vi tyckte var passande (läs skolan :-) )

stenaldersdag-1

stenaldersdag-2

Innan skoldagens slut diskuterade vi och reflekterade lite kring dagen, och elevernas glädje och tacksamhet gör mig alldeles varm i hjärtat!

“Det här var den bästa skoldagen jag nånsin haft.”

“Så här roligt har jag aldrig förstått man kan ha när man har lektion.”

“Vi har ju precis gjort det som vi läst om i böckerna – även fast det var för massa tusen år sedan.”

“Jag skulle hellre levt på den tiden, för vi samarbetade så bra och lekte tillsammans utan något tjafs. Även fast vi inte hade rast, bollar eller ketchup.”