v.49

Allmänt   

Veckan har enbart haft 4 skoldagar då det i måndags var röd dag i samband med kungens ”födelsedag”.

Varje morgon har vi haft luciaövning där samtliga låtar och verser börjar sitta riktigt bra! Vår fundering på playback börjar nu landa i att det kanske nästan bara förstör, då de sjunger så klart och tydligt, så det återstår att se hur vi gör med den saken:)

Även om alla som i nuläget går på skolan, inte är kvar vid ”lucia” så är det en bra träning inför hemskolornas lussefirande, samt att musikämnet vävs in i undervisningen.

I tisdags hade vi simträning där samtliga elever deltog på sin nivå, allt från att simma flertalet längder för de äldre, till att springa och göra virvelvind i babypoolen för de yngsta.

Idag har vi haft adventssamling, luciaträning och en temadag ”med” Alfred Nobel (egentligen 10december). Vi startade upp med att höra elevernas förkunskaper kring vem Alfred Nobel var, vad Nobelpriset handlar om, ämnet nitroglycerin hur dynamit kan ha varit grunden till ett fredspris?… Sedan fick skoleleverna kolla på en film som fyllde på deras kunskaper och därefter var det dags för eleverna att bli uppfinnare. Två och två skulle de presentera en uppfinning de skulle vilja uppfinna och motivera varför, samt rita en skiss på hur uppfinningen såg ut. Långbord dukades upp med namnskyltar och dekorationer av förskolebarnen. Vi åt en god middag tillsammans hela skolan och efter middagen fick samtliga uppfinnarpar redovisa sin uppfinning på en scen inför alla. Det var mycket fantasifulla och kreativa tankar men i de flesta fall även dyraJ Juryn utsåg i slutet av skoldagen en vinnare och det blev uppfinningen gällande ett par inlines som kunde åka på vatten och flyga, så om man eventuellt skulle missa skolbussen så kom man ändå i tid till skolan! – Mycket viktig uppfinning tycker vi!

Vi har skapat ett litet bildspel från dagen som ni kan se via denna länk: http://youtu.be/HD9XCrEZHSU

Information gällande Lucia är att vi samlas 18.20 på skolan, sedan uppträder vi kl 19.00 på MS/ Sunflower och 19.30 på Bee Happy. Vi kör barnen till samtliga ”hållplatser” och kör tillbaka dem antingen till skolan eller MS/ Sunflower efteråt.

Nästa veckas matsedel är följande:

mån: panaeng med ris tis: makaroner med korv ons: pat baoi krapau (köttfärs, ägg och ris) tors: sweet and sour chicken fre: kyckling med grön curry

Då vi vill ha så energipigga barn som möjligt på luciakvällen, så flyttar vi torsdagens ”farang”mat till tisdag istället, samt att den populära maträtten ”sweet and sour chicken” får gästspela även denna vecka, då den uteblev i samband med kungens ”födelsedag” i måndags.

Nästa vecka börjar förra årets förskolepedagog, Sophie igen, och kommer arbeta här ända fram till 31mars. Samtidigt börjar även hennes 2 döttrar i förskolan och förskoleklass.

Jag vill även passa på att tacka våra 2 VFU-studenter för dessa 4 veckor och hoppas att de fått med sig erfarenheter och minnen för livet, och vi på ESS önskar dem all lycka till med sin fortsatta utbildning. I förra inlägget VFU – tema vatten, kan ni läsa deras reflektioner kring deras tid här på ESS. I samband med prisutdelningen av ESS-skolans Nobelpris, så gav vi även ett minne från oss på ESS, handmålad av en konstnär som håller till i närheten av skolan.

image

 

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan / Förskoleklass

Denna vecka har det endast varit två barn på förskolan. Våra VFU- studenter Sofie och Vanja har tillsammans med Glenn tagit rodret eftersom jag (Isabell) varit ledig tre dagar denna vecka. De har hunnit med att julpyssla på olika sätt. Det har blivit änglar och smällkarameller. De har även tränat de luciasånger som endast förskolan- år 1 ska sjunga. Vi har även avslutat vårt tema om vatten med att göra en stopmotion- film. Det går ut på att man tar flera stillbilder och sätter ihop dem så det blir en film. Denna metod är enkel och förskolebarnen klarade av det galant. Filmen handlade om vattnets kretslopp, eller som barnen själva kallar det; vattendroppens cirkel. Denna film går att se på ESS hemsida i inlägget ”tema vatten”. I torsdags provade vi också en ny teknik att måla med vattenfärg. Vi använde oss av små bilar och målade hjulen. Sedan körde vi med bilarna på ett papper. Den blev häftiga mönster och var väldigt uppskattat, trots en del kladda fingrar.

Måla bilar

Isabell, förskollärare (Vanja och Sofie- VFU)

F-1

Nu börjar Luciafirandet närma sig med stormsteg och därför har fokus under morgonsamlingarna legat på att öva in alla sånger och hur vi ska vara placerade vid själva Luciatåget. Många saker att hålla reda på men nu börjar det se riktigt bra ut!
Inom matematiken denna veckan har vi bl.a övat på 10-kompisarna genom en lek där eleverna delades in i två lag och skulle “vinna över” någon från det andra laget till sitt genom att svara rätt. Vi har också tränat på att placera ut olika tal på en tom tallinje där talen skulle placeras i rätt ordning. 0-10 var inga problem, får se om det blir svårare med bara jämna tal nästa vecka.
Under våra svensklektioner har ettorna mestadels arbetat med sitt egna material medans förskoleklassen har tränat på att hitta olika saker på skolgården som börjar på en viss bokstav. Inte helt lätt alla gånger då skolgården inte är den största, tur att de har snälla klasskamrater i 1:an som fick hoppa in och placera sig under bokstaven Aa.

Vi har, precis som förra veckan, tittat på ett par avsnitt av serien “vara vänner” (UR.skola) tillsammans med 2-3:orna där vi efter varje avsnitt diskuterar vad som hände i filmen samt vad de kunde gjort annorlunda. Många bra saker kommer upp under diskussionerna så ett stort beröm till er föräldrar för era kloka barn!
Tack alla för en trevlig vecka och ha en skön helg!

Glenn, förskollärare, lärare tidigare år (Vanja och Sofie-VFU)

2-3

Paketkalendern har varit ett dagligt inslag och i samband med detta så tränar vi även på datumet och ordningstal varje dag. Vi har också fortsatt titta på serien ”vara vänner” där nya dilemman för barn dyker upp och som vi efteråt diskuterar kring och återigen- vilka kloka tankar barnen har!

I veckan har vi börjat skriva sagor, där eleverna får diverse ”tips från coachen” längs vägen. Att man aldrig börjar en mening med och eller men utan istället använder dem som bindeord till 2 meningar, samt hur och när man använder talstreck har det handlat en del om. Veckans ord handlade om 10st ord på Dd. Vi skriver dem varje dag och eleverna är väldigt koncentrerade när de skriver- både gällande stavning och handstil vilket också visade sig idag när samtliga förbättrat sitt resultat från förra veckan! Att de arbetar för sig själva och att skolarbetet inte är någon tävling eller något de enbart gör för sina föräldrar eller läraren, är en viktig insikt i dessa åldrar.

I matematiken har vi gått igenom begreppen ”större än och mindre än”. Vi har illustrerat krokodilgapet som alltid vill gapa mot det största talet för att krokodilen är hungrig och eleverna tog till sig den förklaringen direkt! År 3 började redan i förra veckan träna på Nationella prov i svenska och denna vecka har de genomfört 3 delar av matematikens övningsprov.

Det märks hur olika de svenska skolorna arbetar i ämnet engelska och i vilken årskurs man startar med detta. En del som går i år 1 har med sig både planering och material och har redan lärt sig en hel del, medan vissa i år 2 inte ens har börjat med engelska som ämne på sin hemskola. Där får vi verkligen individualisera undervisningen, då det även finns de i klassen som nästintill pratar engelska flytande i år 2 och 3 där fokus nu istället får handla om stavning och grammatik.Men men, varje utmaning är en ny möjlighet och alla är vi här för att lära- även jag!

2-3

Marie, lärare tidigare år

4-9

Denna vecka har det vart lite extra fokus på matematik i 4-9 (endast elever i år 3-5 i skrivande stund). Främst då samtliga elever haft väldigt specifika planeringar från hemskolorna gällande ämnet. Vi har även arbetat med tillgängliga nationella prov i år 3. Ett uppskattat inslag är även att räkna matematik digitalt. Utöver har givetvis samtliga ämnen arbetats flitigt med. Men några särskilda saker som sticker ut lite är exempelvis forskning kring Jämtland, skapande av digital dagbok som bygger på text, ljud, bild och rörligt material. Ett stående moment i undervisningen är att eleverna läser böcker, vilket är oerhört nyttigt för att träna sitt läs flyt, eleverna skriver alltid recension efter avslutad bok för att träna på att kunna återberätta fakta/information utifrån vad de läst

Linus, lärare senare år

Idrott

Idrotten under veckan bestod av simträning i tisdags. Alla skolans elever, från den yngsta i förskolan till den äldsta på skolan begav sig till Pinery Park för vattenlek och simundervisnig. De äldre eleverna visar sina simkunskaper genom att simma bestämt antal meter (200m varav 50m rygg), medan de yngre eleverna som ej kommit lika långt tränar på grunderna kring ben och armtag samt även att försöka hålla sig flytande. Torsdagens idrott bestod av bollek, klassiska lekar som dodgeball och spökboll utövades och glädjen var stor bland eleverna. Även ”kapten kommer” lektes efter önskan från eleverna.

Bad

Linus, idrottslärare 1-9

Etiketter