v.49 Nissen fortsätter överraska och snart är det Lucia och även en Nobelmiddag med guldinslag som väntar…

Allmänt                                                                                        

“Ute är mörkt och kallt, i alla husen…” Nja, den frasen passar inte riktigt in här. Både väderklimatet och klimatet på skolan är mycket varmt och kärvänligt. Därför kommer vi även ha en egengjord version i luciatåget som passar lite bättre in för oss här i Thailand. Så om du vill höra den, samt massa andra sånger, lite dans och en god BBQ-buffé så hoppas jag att du anmält dig och din familj till Luciafirandet på Cheers på torsdag den 13:e.

Info om Luciakvällen: Vi lärare och samtliga elever som ska delta, kommer att samlas här på skolan kl 18.00 och då önskar vi att samtliga är ombytta och har sina accessoarer iordning (fungerande ljus, batterier och glitter med mera… När ni lämnat av barnen kl 18.00, kan ni åka till restaurangen där ni betalar för Er och samtliga matbokningar i sällskapet till entrévärden och sedan kan beställa dryck och börja ta mat om så önskas. Kl 19.00 kommer vi och era barn, till restaurangen och lussar med vår skönsång och julstämning. Efter att lussandet är klart ca 19.30, så kanske era barn även ska äta om ni bokat för det, eller så kan ni då bege Er hemåt om (de yngsta) kanske är trötta. Vi hoppas på en mycket trevlig kväll tillsammans och att julstämningen kommer till oss ordentligt.

OBS! Vi kommer även informera om vissa saker på plats innan uppträdet men vi önskar att ni inte tar några foton under framträdandet då vi har barn som ej får vara med på foton, samt att det även kan störa barnen. Däremot kommer en av oss i personalen fota under tiden och de bilderna kommer vi lägga ut på den låsta föräldrasidan som ni då kan “välja” och spara ner bilder ifrån. Innan uttåget, kommer dock barnen stå uppställda en kort stund för gruppfoto och de barn som ej kan närvara då, kommer gå ifrån, innan vi tågar ut alltså. Men då säger vi till så ni vet att det är ok.

Förutom all luciaträning, så fortsätter givetvis de vanliga ämnena (vilket ni kan läsa om under respektive årskurs/grupp och fler nya elever anländer under veckan. Detta ökade elevantal har vi vetat om ett tag, vilket också gjort att vi planerat för fler personal. Så nästa vecka välkomnar vi “Kicki” som ska ha en blandad grupp av 2-veckors elever, samt några “helårselever”. Vi välkomnar även Henrik och Heini som kommer stärka upp på förskolan, under dessa veckor där de delar upp sina arbetsdagar. Henrik arbetar mån, tis och fre medan Heini kommer arbeta onsdag och fredag. Heini kommer även finnas behjälplig som språkbrygga för våra finska elever och Henrik kommer hjälpa till på idrotten och med rastaktiviteter då han är utbildad fritidspedagog.

Idag har vi även tänt det andra ljuset på morgonsamling med tillhörande digital adventskalender och vi önskar även Er redan nu en trevlig 2:a advent! Läs mer och se även en film om detta under rubriken “adventskalendern”. I veckan har det satts lite nya händer på väggen för denna “säsong”. Vi var tvungna att påbörja en ny vägg då föregående var full och då vi denna vecka gav inköpet av färg till vår färgblinda medarbetare så har nu färgen moderniserats upp till en mer neonliknande touch…:)

Vill återigen tacka våra kära VFU-studenter för deras tid här hos oss. Ni kommer vara saknade av både personal och elever. Lycka till!

Ny matsedel för nästkommande 2 veckor vara måndagens måltid kommer bli lite er speciell. Vi kommer tillsammans bygga upp ett långbord och skoleleverna kommer även titta på en film om Alfred Nobel för att vi ska hedra honom och även få en liten förståelse och Nobeldagskänsla (10november). Eleverna får gärna klä upp sig lite eller kanske ta med något “lite fint” att ha på sig när vi äter men detta är valfritt.

Ingen barndans nästa torsdag med tanke på förberedelser inför Luciakvällens uppträde!

M- Panaeng med ris, T- Panerad fisk, potatis och kall sås, Lab gai (kryddad kycklingfärs) med ris, T- Spagetti och köttfärssås, F- Kyckling med grön curry och ris.

Vill även passa på att flagga för sista skoldagen, den 21:a december, då vi kommer ha öppet hus för alla föräldrar, där ni kommer få pröva på lite olika skolaktiviteter och rastaktiviteter som barnen ordnat, samt förberett lite vernissage. Detta för att ni ska se och förstå hur en skoldag här nere kan vara:) Glöm inte vattenflaska och även heltäckande skor om ni tänkt spela innebandy eller fotboll på “rasten” :) Från kl. 12-14 är ni välkomna! Kaffe och enklare fika kommer finnas som energipåfyllning!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Adventskalendern:

I vårt förra veckobrev kunde ni läsa lite om årets julkalender på ESS. Vi har skapat en QRkodskalender där varje kod är ett inspelat uppdrag och för att ta sig till QRkoden så programmerar man en Blue Bot-robot med olika kommando. Uppdragen är utifrån en “snällkalender”. Varje morgon under storsamlingen får två barn hjälpas åt att programmera och scanna en QRkod. Vi har valt att mixa paren, en från den yngre klassen och en från de äldre. Den yngre har oftast varit den som har valt kommando på Blue Boten och den äldre har skrivit upp algoritmen på tavlan. Att skriva algoritmen rätt är inte det lättaste, det gäller att tänka till och samarbeta! När roboten kommit fram till rätt datum så scannar vi QRkoden och lyssnar på dagens “Snälla uppdrag”. Fredagens uppdrag var bland annat att skriva en kompling om sin lärare på tavlan. Det var uppskattat av oss lärare ;) Klicka här för att se en film om hur en adventsmorgonsamling hos oss på ESS är- både med ljus, sång och vägen fram till QR-kodens uppdrag!

Förskolan

Det råder Nissefeber på förskolan… Vilken succe det blev när en av tomtens nissar flyttade in hos oss! På nissens dörr finns en Qrkod som vi kan scanna. Då får vi se en film på Nissen när han tassar runt på skolan. Det är en populär Qrkod som barnen scannar flera gånger per dag. Nissen hade med sig en hälsing från Tomten men vi fick inte veta hela hälsningen utan vi får veta en bokstav för varje ny dag i december. Utifrån dessa bokstäver har vi gjort olika aktiviteter där vi skrivit ord på T och ritat eller sett filmer om bokstaven.

En av fredagens bokstäver var bokstaven N. En känd person som börjar på bokstaven N är Alfred Nobel och på måndag kommer vi att uppmärksamma Nobeldagen lite. Så därför startade vi på förskolan att se en liten film om Nobel och pratade lite om vad han var känd för. Han tyckte ju om att experimentera precis som vi på förskolan. Så med inspiration av Nobel så avslutade vi fredagen med att experimentera med vår egen Läskdynamit/fontän. Men precis som Alfred Nobel så lyckas man ju inte alltid med sitt experiment och så var det för oss idag- så det blir ett nytt försök på måndag och då hoppas vi att det smäller :)

Emma, förskolelärare

Årskurs F-4

Veckorna bara rusar fram och vi hinner med så otroligt mycket om dagarna. Det är en härlig grupp med elever som tar hand om och hjälper och stöttar varandra.

Alla elever har i veckan arbetat med helt olika saker då alla har egna planeringar att utgå ifrån. Det har varit kartkunskap, bokstavsinlärning, friskrivningar och faktatexter som ska skrivas, varvat med multiplikationsträning, människokroppen, sammansatta ord, samt arbete med lång och kort vokal. Alla elever har som sagt olika saker på sin agenda och när de inte riktigt vet vad de ska göra, så får de träna sig i tålamod, tills det blir deras tur (vilket de flesta fixar riktigt bra!).  

Då det är december månad har vi i F-4 lyssnat på Sveriges radios julkalender. Det är en spännande berättelse om Tonje som bor i Glimmerdalen tillsammans med sin pappa. Tonje är enda barnet i hela Glimmerdalen, men bakom berget finns det något okänt… Be gärna barnen berätta efterhand så de får öva sig i sin hörförståelse. På måndag vankas det Nobeldagen- läs mer i det allmänna ovan för mer information om det, samt viktig info om luciakvällen!

Therese, lärare tidigare åldrar

Årskurs 4 – 9

“Vem kan stoppa oss när vi bara rullar fram…?” Det är refrängen på en svensk låt, gjord av gruppen Fronda, som samtidigt passar den oerhört bra in på hur jag vill beskriva gruppen. Nu rullar verkligen tiden på i en snabb takt och det känns verkligen som att man sitter här igen och skriver sitt veckobrev efter bara någon dag sen sist. Det man i samband med den känslan kan se som väldigt positivt, är att eleverna arbetar på i samma hastighet. Det redovisas nya avklarade uppgifter och områden titt som tätt, men då verkligen inte genomhastade saker, utan det som verkligen imponerar är över hur ambitiösa och noga eleverna verkligen är. Det finns en vilja och ambition till att verkligen göra bra ifrån sig vilket känns väldigt stimulerande för mig som pedagog i gruppen. Exempel kring innehållet från veckan är spökhistorier, medeltiden, faktatext om svenska landskap, engelska ord för diverse livsmedel och mat, samt mycket mycket mer.  

Linus, lärare senare åldrar

Idrott

Veckans idrott har gått i tävlingens tecken. Tisdagens lektion innehöll basket, där grupperingen och nivån anpassades utifrån såväl ålder som längd. Detta för att göra det både mer roligt och lärorikt och eleverna bidrog verkligen med glädje och fart. Fokus låg på passningsspel och att hjälpa bollhållaren, regler är givetvis viktigt! Här hamnar dock reglerna (dubbelstuds, stegfel etc) i skymundan till förmån för att skapa en aktiv miljö där så mycket spel som möjligt önskas.

Till torsdagens lektion var fokus fortfarande på pricksäkerhet, dock i en något annan tappning. Det var nämligen dags för mångkamp! Eleverna delades in i par för att genomföra 7 olika stationer där man skulle kasta, sparka, hoppa mm. – allt för att samla poäng till sitt lag. Det är helt underbart att se äldre och yngre tillsammans, och glädjen är enorm när man se dem lyckas med olika saker. Nästa vecka kommer idrotten delas i två grupper på tisdagen (utifrån ökat elevantal), medan idrottslektionen på torsdagen kommer att ersättas av repetition inför den stundande kvällens luciatåg.

// Linus

Etiketter