v.48 Första ljuset är nu tänt, vi hoppas ni får en trevlig advent! Anmälan till Luciakvällen är ute!

Allmänt                                                                                         

Idag har vi “firat” första advent genom att tända det första ljuset i adventsljusstaken, samt kikat igenom Luciahäftet med sångerna som vi ska genomföra den 13:e dec. Det är inte klokt vad tiden har gått fort!

Elevantalet ökar varje vecka och samtliga grupper är nästintill fulla. I januari kommer det vara ytterligare 2 grupper och klassrum öppna (samt mer personal givetvis) så elevantalet kommer alltså fördubblas! Riktigt roligt med det höga tryck som råder på skolplatserna.

Då förskolans elever också ökat så har vi nu valt att stärka personalgruppen med en thailändsk kvinna som även pratar riktigt bra engelska och lite svenska. Vi har ju några barn som är flerspråkiga som främjas av detta, samt att skoleleverna kan få lära sig mer thai på “rätt” sätt. 

På onsdag nästa vecka så kommer de flesta eleverna förflytta sin skoldag till havs, då MS Carma bjuder skolans elever på en båtutflykt samt ger ett förmånligt pris till föräldrarna. Vi kommer åka iväg med full båt på 45 personer och under båtturen kommer eleverna få genomföra lite gruppuppgifter, snorkla, äta god buffé och lära känna varandra än mer. Likaså för föräldrarna som brukar knyta lite nya kontakter under dessa aktivitetsdagar. 

Några elever kommer stanna kvar på land och ha vanlig skoldag för att genomföra de uppgifter de behöver hinna med i sin planering från hemskolan, samt att de redan åkt eller ska åka denna båttur vid ett eget tillfälle med familjerna. Jag kommer då handleda dessa elever och på rasterna kommer vi försöka genomföra lite experiment inför Nobeldagen som är tisdag den 10/12. 

På torsdag är det simträning igen för samtliga elever/förskolebarn så medtag badkläder och ev. flythjälpmedel. 

Ni har väl inte missat aktivitetsdagen på lördag den 7/12? Från kl 14.00 så får alla i området delta på brännboll, stafetter, lekar, tacos, film och popcorn med sluttid ca 21.00. Rek. ålder 6-14år och det kostar 800thb/person.

Idag släpps även Luciabiljetterna och de kan köpas på skolan eller strandrestaurangen “Cheers”. Man kan även swisha en deposition om man fortfarande befinner sig i Sverige. Här kan ni läsa mer detaljerat om kvällen den 13/12. Barnbiljett räknas som 4 -12år och vuxenbiljett från 13år och uppåt! Skolans elever räknas som barn oavsett ålder.

Matsedel nästa vecka: M: Khao Pad Gai, T: Makaroner och köttbullar, O: Skapa din egen soppa, T: Potatis, chicken nuggets och kall sås, F: Masaman

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Så var det visst redan fredag igen! Denna vecka har vi välkomnat en ny elev till vår förskolegrupp, som kommer att gå hos oss i tre veckor. Det är fantastiskt att se hur snabbt barnen finner sig i en ny miljö och hittar varandra.
Konstruktionslek och olika byggprojekt har varit ett stort fokus hos oss denna vecka. Många olika torn har byggts och det blev mycket diskussioner om hur man kan bygga stabila torn för att kunna göra dem så höga som möjligt. Barnen provade sig fram på olika sätt och kom fram till att de behöver en stabil grund att stå på för att kunna bli höga utan att rasa.
Eftersom vi har några elever som inte pratar svenska, utan endast pratar engelska och thai, så har vi sjungit engelska sånger och läst en del engelska böcker. Alla barn verkar tycka detta är spännande, både de som redan pratar engelska samt dem som engelska är ett nytt språk för.
Vi har också hjälpts åt att baka en ny lera, tillsammans med förskoleklassbarnen, där de fått hjälpas åt att mäta upp hur mycket vi behövde av varje ingrediens. Sedan leran blev färdig har det bakats konstant, både av våra förskolebarn samt de äldre barnen som gärna tar ut leran och bakar på sin rast. Jättekul att en aktivitet kan locka alla olika åldrar!
Barnen visar också fortsatt stort intresse av att pärla efter olika mönster, både mönster som de hittat på själva samt mönster som redan finns färdiga. Detta är ett bra sätt att utveckla sin matematiska förmåga att kunna urskilja olika mönster samt att följa en instruktion.

Ida, förskollärare

Therese´s grupp

Så har ytterligare en vecka passerat i rekordfart. En elev utbrast vid fredagmorgonens samling:

-Hur kan en vecka gå så fort?

 Detta ledde givetvis till en diskussion om när tiden går fort och när den går långsamt. Spännande diskussioner blev det och många ville berätta om sina erfarenheter.

I måndags välkomnade vi fyra nya elever till klassen och idag fredag kom ytterligare en elev. Nu är vi full klass och kommer vara så fram till vi går på jullov, härligt. Liksom tidigare veckor och med nya elever så har dessa snabbt kommit in i gruppen och det lite annorlunda arbetssättet. I och med att vi har blivit full klass så ställs det lite högre krav på varje elev, att kunna vänta på sin tur samt att kunna jobba lite mer självständigt tills man får hjälp. 

Arbeten som florerat i veckan är bokstavsarbete, vi varvar att arbeta i en arbetsbok med att se en film om respektive bokstav, för att avslutningsvis jobba med denna digitalt. Flera elever har tränat på att se samband mellan multiplikation och division samt samband mellan addition och subtraktion. 

Therese, lärare tidigare åldrar

Linus grupp

Gruppen växer för varje vecka som går. Vi har nu en härlig spridning av elever i årskurserna 4 till 8. Man förundras dagligen över hur intressant det är att se hur såväl de yngre som äldre eleverna hjälper varandra. Och den som tror att de yngre eleverna inte har något att lära eller tillföra till de äldre, han/hon har oerhört fel! Flera av de äldre eleverna är ofta väl medveten om delar av innehållet i de yngres arbetsuppgifter, men samtidigt är det så att mycket av kunskapen behöver med jämna mellanrum repeteras för att den verkligen skall sitta. Tänk er själva exemplet “smartare än en femteklassare” som gått på tv och placera er i den situationen :-) Kommer ni ihåg allt? 

Under veckan har vi arbetat med norden, och vad som är typiska drag för våra respektive nordiska länder, det handlar om allt från export-tillgångar  till typiska naturen. Vi har även arbetat med våra “svenska skogar” det vill säga vad har vi för olika sorters träd i Sverige. Flera av eleverna har även haft i uppgift att arbeta med faktatexter. Hur konstruerar man en faktatext? Vad är en tankekarta?

Detta är bara små axplock av innehållet som eleverna fördjupar sig i. 

Linus, lärare senare åldrar 

Idrott

Tisdag: Tisdagens idrott gick i bollens tecken. Vi inledde dock med klassisk följa john, detta för att eleverna skall få känna på hur det är att leda en mindre grupp människor. Hur viktigt det är att man är tydlig när man vill visa något. Därefter var det diverse variation på fotboll, handboll och innebandy. Och med variation handla det om bollens utseende och storlek. 

Torsdag: Musik och rörelse är ett av arbetsområdena som eleverna skall behärska inom ämnet idrott och hälsa. Då vi under torsdagen startade med att sätta ihop enklare stegkombinationer till musik, för att sedan i grupp kunna utföra dessa så synkroniserat som möjligt. Det var mycket kul att som pedagog se hur kreativiteten flödade i flertalet av grupperna. Och att samtidigt se hur eleverna tog tillvara på möjligheten att visa upp säregna kunskaper som många gånger ej syns. 

Linus, idrottslärare

 

 

 

Etiketter