v.48- Fiber, adventskalender, adventsmys och torrkaka!

Allmänt                                                                                        

ESS utvecklas för varje vecka! Både med nya elever men även med modern utrustning. Förra veckan fick vi en ny kopieringsmaskin, samt att vi stolt kan gå ut med att vi nu dragit in fiber på skolan! Detta för att klara av alla digitala verktyg/ skoluppgifter som kommer i samband med flera elever. Denna vecka har nämligen varit vår “lugnet före stormen”-vecka. På måndag välkomnar vi 10st!!! nya elever till skolan och sedan kommer det fyllas på med fler för varje vecka. I januari är vi 50st anmälda (från 2år-16år) och fler pedagoger kommer “flygas ner” under jullovet för att kvalitén och tryggheten ska finnas på skolan. Det är både kända ansikten som kommer ner (från föregående läsår) men även två nya:)

På onsdagar när vi har “språk”, så har Annette spanska med de elever som läser det i Sverige och Heini har finska för de elever som har det som modersmål.

Vi tackar vår VFU-student Anna för sina 5 veckor hos oss och önskar henne lycka till i sin fortsatta utbildning!

Eftersom det var sista dagen i skolan innan första advent så pratade vi om varför vi firar advent och tände första ljuset tillsammans. Vi har även startat med vår gemensamma adventskalender där en elev varje dag får dra ett “hemligt” uppdrag på morgonen (1 dag var). Uppdraget handlar om värdegrund och i slutet av dagen så ser vi om vi andra märkt vad uppdraget handlar om. Dagens uppdrag var “att hjälpa någon” och det konstaterades att eleven skött sitt uppdrag utmärkt men att det inte var så jättemycket skillnad för denne elev är alltid (som de flesta oftast är) mycket hjälpsam och snäll mot samtliga elever och pedagoger!

Vi avslutade veckan med julpyssel till härlig julmusik och som våra “nissar” har pysslat. Det var en underbar stämning och kreativiteten sprudlade från både elever och pedagoger.

Även jag tänkte pyssla till det lite extra med att bjuda på fredagsfika- men det blev en “torrkaka” istället för tänkt “kladdkaka”. Jaja, man får se det som att eleverna fick en påminnelse av att fylla på med lite extra vatten, det är ju trots allt ett lite “torrare” (läs varmare) klimat här än i Sverige:) Det är tanken som räknas… :)

Nästa vecka på torsdag är det dags för simträning igen. Denna gång kommer vi dela in barnen i 2 olika grupper (yngre/äldre). Luciaträningen fortsätter på samlingarna och när fler elever anlänt ska vi börja träna på att “tåga” och ställa upp oss. För ni har väl inte missat att vi ska uppträda på 2 restauranger den 13:e december? Kl 18.00 lussar vi på strandrestaurangen “Bee Happy” och kl 19.00 är vi på restaurant Carma (mellan skolan och Suan Son-stranden). På Carma behöver man boka plats och det erbjuds 3 olika menyalternativ. Mer info om våra uppträdanden finner ni här!

Nästa vecka är det samma matsedel som denna vecka med lite utfyllnad då några av de äldre eleverna haft vissa önskemål – Elevinflytande!

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan – årskurs 3

Denna vecka har vi avslutat vårt arbete med forskning kring djur som lever i havet. Den här veckan har vi ägnat mycket tid till programmering då nåqra av oss pedagoger precis gått en kurs från Skolverket (på distans) i just “programmering”, nu i november. Vi har även fått ett brev från Ylva och Ulf som lever i en annan tid. De önskar att få veta mer om asagudarna från den nordiska mytologin och det ska vi hjälpa de med. I matematiken har vi arbetat med strategier och problemlösningar och även multiplikation. I engelska har vi arbetat med kläder och ord för olika klädesplagg där eleverna bland annat har fått rita och skriva sina favoritklädesplagg. Det blev många shorts och klänningar på elevernas bilder och det märks att vi bor i ett varmare klimat just nu. Vi önskar att ni skickar med era barn vattenflaskor från och med nästa vecka då vi kommer att skapa lite pyssel till vattenflaskorna.

Vi välkomnar sex nya elever till klassen på måndag och ser fram emot en ny och rolig vecka tillsammans med era barn!

Njut av helgen så ses vi nästa vecka igen!

Anette, Förskollärare och Ida Stening, Tidigare lärare

 

 

Årskurs 5-9

Vi startade veckan med att välkomna en ny elev till klassen! Tyvärr har några elever drabbats av feber och förkylning, vilket i sin tur har gjort att klassen aldrig varit komplett under veckan, men vi andra har kämpat vidare.

I matematiken har eleverna arbetat på lite olika kapitel beroende på hur deras planering från hemskolorna ser ut. I stora drag har det arbetas flitigt med; algebra och ekvationer, bråk och procent, geometri och tal i decimalform.

I svenskan är det fortsatt fokus på olika typer av texter. Vi har bland annat fått läsa ett reportage om en flykting, vilket var mycket intressant! Vi har även repeterat vad som kännetecknar en saga, om magiska tal och hur en saga kan skrivas.  De elever som inte arbetat med detta har istället ägnat mycket tid åt skönlitteratur där eleverna läser och gör bokrecensioner.

När det kommer till språk-lektionerna och engelska är det till stor del individuellt arbete. Några elever läser texter och svarar på tillhörande frågor, medans andra gjort glosprov och repeterat klockan. Vi har även kommit igång med moderna språk, vilket innebär att tre av elever i årskurs åtta får undervisning i spanska. De finsktalande eleverna har sedan någon vecka – en gång per vecka – fått finska hemspråksundervisning.

Inom So.n har eleverna också arbetat på flitigt vidare med framförallt geograf. Ett flertal av de yngre eleverna i klassen har fortsatt arbeta med tema norden, där de bland annat läser om de nordiska länderna och beskriver vilka likheter och skillnader som finns mellan dem.

Likt föregående veckor övar vi fortsatt på det thailändska språket under våra samlingar. Däremot närmar vi oss med stormsteg den 13 december, vilket har inneburit att vi övat mycket på de låtar som ska framföras under luciatåget. Nästa vecka åker Anna hem till Sverige igen, så då får klassen klara sig med mig. Anna har varit hos oss i fem veckor, stöttat och hjälpt oss på ett fantastiskt sätt, men nu är det dags för henne att resa hem och fortsätta sin utbildning på högskolan i Halmstad. Vi tackar henne så mycket och önskar henne all lycka och framgång med lärarutbildningen i allmänhet och livet i synnerhet.

Pietro, lärare senare år och  Anna, VFU-Student

Idrott

På tisdagen fick alla elever vara “John” i uppvärmningsövningen “följa John”. Det är fantastiskt att se en 6åring leda en hel grupp där alla åldrar upp till år 9 följer rörelserna. Man ser hur de yngre njuter av denna sammanhållning samtidigt som de äldre får “tillåtelse” att faktiskt vara barn! och inte förväntas spela cool genom att spela en roll där det finns ett ideal hur man bör vara bland sina jämnåriga. Allt sånt glöms bort här- så härligt! Vi fortsatte lektionen med trollkull, kurragömma med dunk och “HarrryPotterBoll” (elevernas önskan- favorit i repris:)

Torsdagens idrottslektion gick återigen i samarbetets tecken. Vi började med “RockRingen”, där de yngres 4-personers ring besegrade de äldres 4-ring. Resterande lektionen spelades det en ny och alldeles ny påhittad variant av brännboll, BandyBrännboll. Istället för brännbollsracket och tennisboll användes en innebandyklubba och innnebandyboll, samt regeln att klubban skulle läggas på ett innebandymål innan det var tillåtet att börja springa. Stora fördelen med denna variant av brännboll är att alla åldrar kan vara med och på lika villkor. “BandyBrännboll” blev verkligen en succe bland eleverna, som definitivt ville ha den på fler lektioner, och återigen- Elevinflytande!

Etiketter