v.46 Pyssel, söka fakta om djur, diverse prov, tacos och akvariebesök

Allmänt                                                                                        

Vi avslutade denna vecka med ett fantastiskt akvarium-besök för samtliga barn och elever på skolan! Inför besöket har vissa av grupperna arbetat med något om vatten, vattendjur eller liknande i veckan, vilket ni kan läsa mer om nedan. En annan höjdpunkt i veckan var torsdagens tacos! Slurp, sa det och jag som tog sist fick snällt nöja mig med lite stekt kyckling istället för tacofärsen… (men jag é inte bitter…:) Matsvinnet brukar vara väldigt lite här nere om jag jämför med hur det är i Sverige på skolorna men detta året har nog hittills slagit rekord! De stackars hundarna som väntar en bit utanför våra grindar under hela dagen, kan inte vara lika nöjda med kokerskans goda matlagning, då de knappt får smaka på något, då allt oftast hamnar i magen på barnen. Gott betyg i alla fall- eller “Aroy mac mac” som barnen säger på thai (läckert, mycket mycket)!

Förutom nya elever så välkomnade vi även 2 VFU-studenter i måndags. Dessa tjejer har varit en stor tillgång, både för skolan och eleverna då de både sprider kunskap, glädje och engagemang!

Förmånen av att få vara rektor på en mindre enhet är att man har en nära relation till samtliga barn och elever och det känns som vi alla är som en familj. Barnen kommer ibland in till mig när jag arbetar på kontoret för att småprata eller så är jag ibland inne i klassrummet och hjälper till med diverse uppgifter eller följer med på förskolans utflykt. Så härlig lagkänsla:)

Matsedeln nästa vecka är same same som förra: M- Khao Pad Gai (fried rice chicken), T- Fiskgratäng och potatis, O- Färsfylld omelett med ris, T- TACOS, F- Pad thai Gai (nudlar och kyckling).

Marie, rektor/ förskolechef 

(OBS! Ni har väl inte missat att vi träffas på Bee Happy på torsdag den 22/11 och firar Loi Krathong- ej fredag alltså!)

 

Förskolan

Jag tror ingen har missat att vi har haft lite havsdjurs-tema denna vecka. Vi introducerade temat genom att scanna elva olika Qr-koder med djur som finns på akvariet. Qr-koderna finns tillgängliga på förskolan och barnen går ofta och scannar dessa.

 

Vi har arbetat tematisk med havstemat genom att ha haft hinderbana där vi rört oss fram som ett havsdjur och vi hade avslappning med rörelser som t.ex. sköldpaddan. Det var en lugn och avslappnande stund så detta kommer vi göra mer av framöver. Det har varit olika skapande aktiviteter genom att måla papperstallrikar och pärla pärlplattor. Barnen har även inspirerats av boken “Hitta Nemo” och har skrivit egna böcker både digitalt och med papper och penna.

Fredagen bestod bland annat av veckans reflektion och barnens val. Under reflektionen uttryckte barnen än en gång glädje över att få gå till lekparken! Även Qr-koderna är populära och det fick några av barnen göra mer av under barnens val. Andra valde att ha skapande och då hade de önskat att få pyssla Unicorns. Det blev pappershanddockor formade som enhörningar.

Emma, förskolelärare

Årskurs F-4

Oj vad tiden rusar fram, en hel vecka till har passerat! Denna vecka har det varit mycket fokus på dagens akvariumbesök. I tisdags fick eleverna scanna QR-koder om olika havsdjur som finns på akvariet. Efter det så var det dags att skriva faktatexter om något av djuren. Alla elever bidrog, några med utförliga texter, andra med bilder. Vi har fått ett sådant fint collage på väggen i vårt klassrum nu.

Då vi har fått fler elever till klassen som har med sig egna planeringar så har det varit väldigt mycket arbete utifrån dessa denna vecka . Det har skrivits egna friskrivningar, gjorts läsförståelser, lästs om hösten och några har lärt sig att studera en karta.

Vi har haft förmånen att ha en VFU-student, Josefine, med oss i klassen och hon har kunnat ta någon elev och jobbat lite mer intensivt med denna. Josefine kommer vara med oss nästa vecka också och sedan kommer Jonnah och är med i två veckor.

Som tidigare veckor börjar vi matematiklektionerna med något praktisk minst tre gånger i veckan. Denna vecka har det varit fokus på uppställningar med addition. Lätt för somliga och helt nytt för andra. Men, det är det som är så bra här, är att vi lär av varandra!  

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 4 – 9

Jag bara måste inleda med att säga wooow! Det är så roligt att se hur alla elever verkligen tar steg för steg varje vecka i sina olika arbetsområden. Bedömningen från hemskolorna är heller inte sen att bekräfta detta. Under veckan har det genomförts prov i matematik, examination i att skriva insändare och även att utveckla sina kunskaper när det kommer till svensk lag och rätt. Utöver är det givetvis en mängd mer arbetsområden som det arbetas med parallellt i klassrummet. Allt beroende på årskurs samt  hur hemskolan valt att bedriva arbetsområdet. Vi har fått väldigt positivt gensvar kring våra VFU-studenter, från såväl föräldrar och elever, vilket har varit väldigt kul då vi verkligen försökt att inkludera dem i en så pedagogisk miljö som möjligt.

Vi ser med spänning fram emot vad nästa vecka har att erbjuda!

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott

Idrotten är som alltid ett hett ämne här i Thailand. och under veckan som gått har vi haft cirkelträning, med inriktning koordination, balans, styrka och kroppskontroll. Detta var något som eleverna bedömde som väldigt roligt- men samtidigt väldigt krävande i värmen.

Torsdagens lektion gick mer i lekens tecken. Vi spelade en variant av brännboll, basketfia samt att vi hade stafetter. Film från detta finns på ESS-skolans fb-sida. Nästa vecka bjuds det på tempoboll under tisdagen, och musik/rörelse under torsdagen.

// Linus

Etiketter