v.45 Simträning, dans och yoga både för stora och små! Och till alla föräldrar- ha inte dåligt samvete!

Allmänt                                                                                        

Det känns som om jag nyss skrev att ”nästa torsdag är det simträning” men nu sitter jag här och ska lägga upp en passande bild till gårdagens simträning som nu då redan varit… Men trots att tiden går fort så hinns det med massor i vår verksamhet. Skoleleverna ligger i fas med sina planeringar, de flesta leker mer och mer aktivt på rasterna och tar även mer initiativ till att samspela med varandra. Rutiner och ramar, samt gemensamma förväntans-regler finns som utgångspunkt i vår verksamhet vilket vi har väldigt tydliga med från start. Det märks att detta uppskattas av eleverna då de vet vad som förväntas av dem, samtidigt som de redan sett och märkt att deras åsikter och tyckande är viktigt för oss! Den STORA nyheten som vi hintade om i förra veckan var att ett nytt pingisbord som stod på plats redan i måndags, som redan blivit väl använt! Även dans har blivit ett inslag på rasterna där några av de äldre tjejerna lär ut “moves” och dansrörelser i ett egenkomponerat program som de yngre gärna hänger på!

En del av de som aldrig varit här i området blir förvånande över att det även finns en förskola här nere då den inte är “obligatorisk”. – Vill man inte vara med sina barn när man är iväg på semester? är en återkommande fråga. Men som egen småbarnsmor, om jag nu ska bli lite personlig, så skulle jag välja att ge mina barn denna möjlighet så ofta jag bara kunde om den fanns, oavsett stad eller land. En sådan härlig atmosfär och gemenskap, där barnen får leka och umgås med andra svenska barn och lära av av varandras likheter och olikheter. Att ge sig in i en okänd värld och öppna upp för nya kontakter, bekantskaper och bli utsatt för både svenska, engelska och thai, gällande språk, matkultur och traditioner- vad mer kan man önska sitt barn. Och det handlar om ca 6h per dag. Kl 14.30 är de hemma igen och pool, hav, lek, spela spel, äta på restaurang med mera hinns gott och väl med på en eftermiddag kväll. Så ni som nu sitter och läser och har det minsta dåliga samvete eller fundering över ert val av att ge era barn denna möjlighet- klappa Er själva på axeln istället och var stolta över att ni berikar ert barn med så mycket lärdom och erfarenheter som får dem att växa! Skickar även med en bild som bevisar hur eleverna får luft under sina “vingar” och stiger mot högre höjder:)

Idag började det 4st nya skolelever och på måndag börjar det ytterligare 2st. Vi vill också passa på att välkomna 2 VFU-studenter som kommer vara med oss på skolan under 4 veckor med start från och med måndag. Presentation av dessa VFU-studenter läggs ut i den slutna Fb-gruppen för Er som har barn på skolan.

På fredag nästa vecka tänkte vi göra ett studiebesök på Rayong akvarium för alla barn/elever som vill. För de barn som går hos oss länge, så kommer vi väva in detta besök med en egen forskning av ett vattendjur medan förskolan spinner vidare på sitt vattentema. Om man mot förmodan har så tight planering med egna uppgifter från sin hemskola så erbjuder vi även att man får stanna kvar på skolan med en pedagog och fortsätta arbeta med de uppgifterna, alternativ att man gör det som läxa hemma i förväg. Detta är dock något vi isf kommer ha en dialog med föräldrarna om, till de barn som det eventuellt gäller.

Ni har väl inte missat att det är Yoga på onsdagar för vuxna kl 09 – 10.00 (samling vid 7-eleven Suan Son, 08.40) och barndans för alla barn som vill, på torsdagar kl 14.30-15.30. Hör av Er vid frågor om detta.

Matsedeln för nästa vecka är följande: M- Khao Pad Gai (fried rice chicken), T- Fiskgratäng och potatis, O- Färsfylld omelett med ris, T- TACOS, F- Pad thai Gai (nudlar och kyckling).

Marie, rektor/ förskolechef

 

Förskolan

Även denna vecka har vi hunnit med massor! Det är superhärligt att få arbeta tillsammans med dessa barn då vi här har mindre barngrupper än vad jag är van vid. Jag hinner verkligen se, leka och umgås med alla barn. Barnen har hittat sina favoritleksaker som byggmaterial, skapande och familjehörnan men utöver detta så hittar de hela tiden nya leksaker eller material att leka med.

Vi började veckan med att introducera roboten Blue Bot, den var ny för vissa medan andra kunde lite sen innan och fick då delge sina kompisar sina erfarenheter. Det var klurigt att ge roboten rätt kommando för att gå en viss sträcka.

Vi har även lärt oss mer om komodovaranen och i tisdags på vår utflykt spanade vi efter varaner men fann inga. Barnen har målat massa målarbilder med varaner men de har även uppmuntrats att få rita på egen hand och sedan klippa ut dessa bilder. Utifrån de bilderna har de äldre barnen gjort korta filmer i appen “Stopmotion”. De fick komma överens om en enkel handling och vilka bilder som skulle vara med i filmen.

En av höjdpunkterna denna vecka var nog att få åka och bada/simträna. De allra yngsta var i lilla poolen med mig medan de äldre fick turas om att öva på att simma i den stora poolen tillsammans med Linus. De fick även testa på att hämta skedar på botten. Med de yngre barnen hade vi fokus på vattenvana genom att leka olika lekar där man ska doppa delar av huvudet samt känna sig trygg att flyta med armpuffar (vattenkokaren var populär:).

Nästa vecka blir det utflykt till Rayong akvarium och därför kommer vi att arbeta lite tematiskt om något/några havsdjur- vad det blir får ni se nästa vecka :)

Emma, förskolelärare

 

Årskurs F-4

Ännu en vecka har passerat, inte klokt vad fort tiden går! Denna vecka har vi påbörjat ett arbete i geografi, som behandlar Sveriges geografi. Tillsammans lyssnar vi på ett radioprogram som heter ¨Hamnskiftarens resa¨. Det är ett spännande, lärorikt och lustfyllt äventyr genom Sverige tillsammans med 10-åriga Joel. Efter programmet så pratar vi om vad som hänt i avsnittet och markerar på en karta vart i Sverige Joel befinner sig.

På mattelektionerna har vi fokuserat mycket på multiplikationstabellerna, vi tränar, spelar spel tillsammans och lär av varandra. Hjälp gärna era barn hemma genom att förhöra dem hemma t.ex när ni går till stranden eller när ni väntar på middagen.

Vi har även hunnit med att lära oss om komodovaranen. Eleverna har fått se på film och sedan har vi tillsammans gjort en mindmap om varanen, några elever har redan hunnit påbörja en faktatext om djuret. Sedan är tanken att eleverna ska få läsa upp texten för de yngre eleverna. Här kommer eleverna få träna på många förmågor.

I ämnet bild jobbar vi med färglära, vi lär oss om grundfärgerna och hur dessa kan användas. Idag kom vi in på vad som händer när man blandar två grundfärger, det blir en sekundärfärg.

Jag har en liten undran om det möjligen är så att någon har lite veckotidningar hemma som bara ligger och skräpar! Vi kommer göra ett arbete på bilden när vi jobbar med färglära och då går det åt massor av tidningar. Jag tar tacksamt emot era tidningar om ni har några.    

Therese, lärare tidigare åldrar

 

Årskurs 4 – 9

Hej alla läsare där ute! Såväl nya som gamla trogna läsare. Under denna vecka har vi som alltid haft ett varierande utbud av arbetsområden. bland annat har det genomförts prov i spanska, skrivits insändare och någon elev har även börjat lägga grunden för en spännande berättelse. Bland de äldre eleverna har vi läst om de första flodkulturerna, räknat med enheter och grafer och haft muntliga engelska dialoger. Vi har även en elev i klassen som tagit tillfället i akt att försöka bygga på sitt svenska ordförråd genom att sätta ord runt om i klassrummet på olika saker och ting. Jag kan även se en social utveckling inom gruppen, allt fler och fler börjar att öppna upp sig och lär känna/prata med varandra på ett mer och mer “kompisaktigt” sätt. Vilket givetvis medför flera skratt och trevliga stunder. 

Linus, lärare senare åldrar

 

Idrott

Under veckans två idrottslektioner har vi bland annat fått bekanta oss med yoga, samt att vi slipat på våra simfärdigheter. Om vi inleder med yogan så var detta en helt ny aktivitet för de allra flesta av eleverna. Vi hade besök av en certifierad MediYogalärare och responsen var inte sen att se, flertalet av eleverna uttryckte saker som, “vad skönt det var” och “vad avslappnad jag blev”. Vad det gäller begreppet hälsa så är det väldigt brett, det handlar givetvis inte enbart om fysisk hälsa utan lika mycket om mentalt/ psykiskt välmående.

Under torsdagen begav vi oss till en närliggande pool. Vi gjorde här valet att dela upp gruppen i två mindre grupper, detta för att kunna lägga undervisningsnivån olika beroende på ålder och kunskap hos eleverna. De yngre eleverna hade mer fokus på teknik, dyka efter saker från botten samt allmän vattenvana. De äldre var mer inriktade på att mängdträna samt att träna livräddning. Oavsett yngre eller äldre grupp så avslutade vi med en lek:)  

// Linus

Etiketter