v.2- Fler händer på väggen och en bruten handled… 55tums-TV? Less is more…

Allmänt
I veckan så har skolan kommit igång “på riktigt”. Vi har en förskolegrupp, en 1-4 och en 5-8. F-klass, varvar mellan 1-4:an och förskolegruppen där de arbetar med bokstäver och grundläggande matematik i 1-4:an och har pedagogiska lekar på förskolan. Varje morgon och eftermiddag har vi en gemensam samling där vi lär ut grundläggande ord och fraser på thai, och det är fantastiskt att se hur snabbt de lär sig! Barnen har under samlingen varit med och tagit fram vilka gemensamma regler de önskar ha, och en del av de rastaktivitetssaker som önskades och beställdes förra veckan har nu anlänt. Jag upplever en hög arbetsro på hela skolan och under rasterna spelas det diverse sporter, leks lekar, spelas kort, målas, spelas bordtennis med mera. Att se och höra skrattande barn, från 2år upp till 15år, som leker tillsammans- är MAGISKT!
En annan häftig sak är att se enkelheten och hur barn anpassar sig till verksamheten, börjar i integrerade klasser, med nya kamrater som alla arbetar med olika saker och inte ens reflekterar eller “gnäller” över skillnaden mellan skolan här och i Sverige. I Sverige så har vi projektorer och digitala verktyg i mängder, men då det alltid är ljust här, och vi inte har mörkläggningsgardiner, så syns inte bilden från vår bärbara projektor som får fördelas mellan samtliga grupper. Vad gör man då, när man vill att alla i F-3 ska se en engelsk film i slutet på fredagen? Jodå… Man löser det och samsas om den skärmen som erbjöds:)

Tyvärr så är det nu dags för vissa elever att åka hemåt igen och då passade vi givetvis på att sätta deras händer, och även övriga som aldrig gått hos oss förut. När man har studerat eller jobbat på skolan får man nämligen göra ett handavtryck i “high five-rummet”. Det blev väldigt många högerhänder men då vi hade en incident i måndags under fotbollsrasten så fick vi även sätta en vänsterhand då högerhanden var i gips…
Helt otroligt att sjukvården är så pass bra härnere. Familjen åkte in på måndagseftermiddagen och på tisdag morgon kom eleven sprudlande glad till skolan igen- röntgad och gipsad då handleden var bruten.


Nästa vecka är det simträning på tisdag. Vi lägger ut mer information om det på den låsta föräldrasidan. Vecka 4 är det planerat att vi ska besöka akvariet.
Matsedel nästa vecka:
Måndag: Khao Pad Gai (Fried rice/chicken), Tisdag: Makaroner och köttbullar, Onsdag: Masaman, Torsdag: Potatismos och korv

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Vi har hälsat tre nya barn välkomna till förskolan denna vecka.
I början av veckan startade vi igång ett tema som är tänkt att sträcka sig hela terminen. Valet föll på tema “havet”, vilket kändes passande här i Thailand. Vi har pratat vid flera tillfällen om vad som finns i havet och har gjort en tankekarta. Ord som snäckor, vatten, sand, hajar, maneter, fiskar, sköldpaddor, sjöstjärnor och minikrabbor kom upp.
Just krabborna fångade flera av barnens intresse och därför valde vi att börja med att forska lite om krabbor. Vi har tagit reda på fakta, men barnen har också fått skapa egna krabbor av papptallrikar och färg. Dom blev såå charmiga!

Förutom temaarbetet har vi även spelat mycket spel. Bland annat ett alfabetsspel, där man lär sig att känna igen bokstäver samt att hitta saker omkring sig som börjar på en viss bokstav. Det har även spelats Lolas ABC på läsplatta, ett geometri-spel samt badminton och fotboll.
I den fria leken har utklädningslekar samt att leka affär dominerat hela veckan.

Ida, förskollärare

F-3
Inför denna vecka har de äldre eleverna bildat en egen klass medan vi har fått påfyllning i vår grupp av nya glada elever.
På skolan har vi tillsammans med eleverna gått igenom och reviderat regler och strukturer på skolan för ökad ordning, trivsel och lärandemiljö. OBS! F-klass har nu också idrott på tisdag/torsdag så glöm inte idrottskläder de dagarna.
Arbetsområdena varierar stort med bland annat bokstavsinlärning, yrken i samhället, skogens träd och den fascinerande rymden. Ibland är det svårt att studera månens faser hemma i Sverige på grund av mycket moln men här i Thailand är det goda möjligheter att se månen när mörkret lagt sig. Tillsammans har vi jobbat med färgerna på engelska genom film, sång, lek och korsord. De äldre eleverna tränade även stavning av de engelska färgerna.

Karin, lärare tidigare åldrar

4-9
Då var även jag på plats! Nervös väntan innan jag nu igår fick svaret på mitt pcr-test att det var negativt.
Elevgruppen är väldigt trevlig att jobba med och jag beundrar deras energi i värmen.
Första skoldagen gick till att sätta sig in i vad eleverna har gjort och vad de ska göra. De fick göra en quiz om mig i par, vilket var uppskattat. Jag ville också få in önskemål vad de vill göra på idrotten framöver och de fick beskriva skriftligt hur leken, övningen gick till.
Eftersom alla arbetar med väldigt skilda arbetsområden och har gedigna planeringar så blir det inte så mycket gemensamt arbete. Därför är min tanke är att jag ska försöka ha GOTD (grej of the day) varje vecka för att göra något som alla kan arbeta gemensamt med, utefter sin nivå och som är roligt och inspirerande. Vi har beställt en världskarta så att vi kan märka ut våra “grejjer” Denna vecka har vi haft fullt upp ändå men nästa vecka kör vi! För er som vill läsa mer om detta, se länken. https://mickehermansson.wixsite.com/mickehermansson/grej-of-the-day

Idrott
Framöver kommer vi ha idrott i 2 grupper och då är det F-klass, årskurs 1 och 2 i en grupp och årskurs 3-8 i en. I tisdags lekte vi, samarbetslekar och stafetter m.m. Igår fokuserade vi på styrka och kondition och hade cirkelträning m.m.

Åsa, lärare senare åldrar

Etiketter