v.1- Då var vi igång!

Allmänt
Då har det äntligen dragit igång! Efter 1,5 års uppehåll så kunde vi till slut öppna upp skolan. Det är viktigt både för skolan, men även själva byn/ Ban Phe, som behöver komma till liv igen efter pandemin. Men tyvärr så är den inte över och den märks påtagligt, då man måste ha munskydd på sig.
Känslan i mig, när jag gick in på det nylagda konstgräset på skolgården var oväntad. Helt ärligt så har pandemin även tagit hårt på min känsla för Thailand och jag hade glömt hur det är att vara här nere. Det tog inte lång tid innan jag rutiner och vardagen här nere kom igång. Det är så härligt att allt bara “flyter på”. Eller ja, kanske inte allt… Att inte ha internet eller en kopieringsmaskin på skolan under uppstartsveckan, har varit en kluring för mina pedagoger. Men rom byggdes inte på en dag, och idag så har vi både Internet igång och kopieringsmaskin och skrivaren på plats!
Det är inte bara materiella saker som är på plats… Även vår sista pedagog- åsa, som ska ha 5-9, landade idag och kommer till oss i Ban Phe/ Suan Son imorgon. Så då är vi komplett styrka på det antal elever som nu går, och även för de elever som ska komma ner. Det har ju tyvärr dragits åt lite restriktioner, vilket gör att en del tvingats att avboka/ omboka sin resa till nästa säsong.
Jag har varit med på några morgonsamlingar där vi lär eleverna enkla ord och fraser på thai, och jag har fått förmånen att få ta in åsikter och önskemål från eleverna vad de önskar mer för rastsaker, som jag nu beställt eller köpt in. Kul initiativ av föräldrar att dra igång lite fotbollsträning på fritiden också!
Nästa vecka så kommer familjerna att träffas på en strand “After School” för att lära känna varandra lite mer. Nästa vecka börjar det 6 elever till:)

Matsedel nästa vecka:
måndag Gai gatiam (kyckling med vitlök)
tisdag Spagetti och köttfärssås
onsdag Panaeng med ris
torsdag Hamburgare med bröd

Marie, rektor/ förskolechef

Förskolan

Vi har haft en hel del gemensamma aktiviteter med skoleleverna denna första vecka.
Dels har vi haft olika ”lära känna-aktiviteter” och samarbetsövningar men även gemensamma idrottslektioner. Några elever från F-2 har dessutom kommit in till oss på förskolan under kortare perioder för att lyssna på högläsning, läsa sin läsläxa samt spelat bokstavsspel på läsplatta.
Förskolebarnen har denna vecka börjat prata om geometriska figurer och gått på ”formjakt”. Jag frågade ett av barnen vad som skiljer en kvadrat och en rektangel åt?
”Båda är ju fyrkantiga. Den (kvadraten) är tjock och den (rektangeln) är smal. Det är samma med dom här (oval/cirkel). Den ena är tjock och den andra är smal”.
Vi har också påbörjat lite bokstavsarbete, då vi pratat om bokstäverna E, L och A samt vilka ord som börjar på dessa bokstäver.
Barnen lärde sig att spela Domino redan första dagen av terminen och nu går spelet varmt under raster och när möjligheten finns att spela. Domino är ett bra sätt att se antal och jämföra likheter/olikheter. I vår “bamse-variant” av Domino ska man dessutom para ihop rätt antal med rätt siffra.

Ida, förskollärare

F-8 (mixad grupp första veckan)
I klassrummet har det jobbats med många olika ämnesområden då det under denna vecka varit en sammanslagen skolgrupp. I svenska har det exempelvis blivit mycket lästräning och läsförståelse för de yngre och mer grammatik, språkutveckling och skrivning för de äldre. Men på morgnarna har alla eleverna fått sjunka in i egen spännande bok en stund. De som haft läsläxa har tränat på den och de andra har antingen haft med sig egna skönlitterär böcker eller lånat från skolans bibliotek.

För att anpassa idrotten utefter det ålderspann som varit denna vecka, har vi mestadels genomfört olika lagstafetter, med åldersblandade lag. Eleverna har kämpat hårt! Det har inte bara inneburit kondition och styrka utan det har även krävts en hel del samarbete och hänsynstagande av eleverna.
Bilduppgiften denna vecka kallas “När jag föll”. Eleverna har tränat på perspektiv – att storleken på föremål är mindre desto längre “in” i bilden de är. Vi har också pratat om hur viktigt det är att tänka på hur färgval och detaljer i bakgrunden påverkar hur väl man ser det som finns i förgrunden. I bilderna ser vi elevers figurer som bl.a faller ner i hål, över en klippkant ner i skogen, ut i rymden, ner i eld och lava, ner på cirkus-mattan eller ner från himlen.

Karin, lärare tidigare åldrar

Etiketter